piszczy
-
- Miejscowość: Rzeszów
- Motocykl: VN 900 Custom
- VROC: 37423
Z tym naciąganiem uważaj, u mnie też wydawało coś dziwne dźwięki (pod obciążeniem i im szybciej tym głośniej), zawiozłem moto do serwisu i sie okazało że poprzedni właściciel nie dość że za mocno to jeszcze krzywo naciągnął pas. Kosztowało mnie to 30 zł a mam pewnośc że jest porządnie zrobione.czardasz pisze:W końcu dzisiaj się zabrałem do roboty. I tak w moim przypadku piszczenie ustało po naciągnięciu pasa. Koleś w Yamaha 950 też miał tak i też pomogło.
Naciągnąłem o jeden pełen obrót nakrętki. Nie wiem czy nie za mocno, dzisiaj tylko przejechałem się dookoła domu dla sprawdzenia czy piszczy. Pojadę w trasę i zobaczę czy jest ok czy może poluzuje z ułamek.
Na http://www.kawasakimotorcycle.org/forum wyczytałem dodatkowo że amerykańce pryskaja pas sprejem sylikonowym (smar sylikonowy?) ale ja wiem czy to dobry pomysł?
lewa
-
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: Obecnie brak
- VROC: 0
No właśnie obserwuje, że przy ruszaniu, przy dużym obciążeniu popiskuje, nie tak jak wcześniej ale jednak. Gdzieś na hamerykańskim forum też wyczytałem, że problem może być w kole pasowym/pulley, chyba będzie trzeba jeszcze raz tam zajrzeć, może wszystko porozkręcam poczyszczę i wtedy się zobaczy co dalej. Tylko czas żeby znaleźć.
- Mars
- Miejscowość: Świecie k/ Bydg.
- Motocykl: VN 900 classic 2008r.
- VROC: 34646
Cześć.
Jak tam ludziska z wyeliminowaniem przyczyny tego dziwnego dźwięku na zimnym silniku? U mnie pojawił się on wczoraj i dzisiaj. Po zrobieniu kilku kilometrów ten dźwięk całkowicie ustaje. Używam motocykla przez cały rok, więc trochę mnie ten dźwięk niepokoi.
Olej wymieniony w sierpniu tego roku, ale może jest zbyt gęsty w tych temperaturach?
Jak tam ludziska z wyeliminowaniem przyczyny tego dziwnego dźwięku na zimnym silniku? U mnie pojawił się on wczoraj i dzisiaj. Po zrobieniu kilku kilometrów ten dźwięk całkowicie ustaje. Używam motocykla przez cały rok, więc trochę mnie ten dźwięk niepokoi.
Olej wymieniony w sierpniu tego roku, ale może jest zbyt gęsty w tych temperaturach?
ZHDK A Rh "-"
HDK ZDZN
HDK ZDZN
Re: piszczy
Z moich doświadczeń wynika, ze to normalne w tych silnikach. Ja śmigam z tym po Europie i nic się nie dzieje. Zwróćcie jednak uwagę na ustawienie i naciągnięcie paska napędowego. Pojechałem z tym do jednego serwisu Kawasaki i tak mi spieprzyli ustawienie, ze nie mogłem dojechać do domu. Tak
piszczalo. Dopiero mechanik prywatny mi to prawidłowo ustawił.
piszczalo. Dopiero mechanik prywatny mi to prawidłowo ustawił.