Luźne lusterka (składają się same)
- PPV
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN900 Custom 2007
- VROC: 37483
Luźne lusterka (składają się same)
Problem polega na tym, że się same lusterka składają - i to już powyżej 100-105km/h - wczoraj w trasie tylko co chwilę musiałem je poprawiać. Sprawdziłem sobie w manualu - są 2 różne rodzaje mocowań lusterek - amierikanskie i europejskie. W europejskich wkręca się całe lusterko i następnie dociąga dolną część tej śruby. Piszą też, żeby nie kręcić górną (tą też heksagonalną) częścią "śruby", bo można coś tam w środku rozwalić. Ja mam lusterka wkręcone, "śruba" dociągnięta, a i tak całe ramię lusterka chodzi z za małym oporem. Pytanie: czy one mają w ogóle mieć jakiś luz, czy powinny być zamocowane nieruchomo. Zastanawiam się czy u mnie ktoś na chama nie kręcił nie tam gdzie trzeba i teraz to nie trzyma; czy może po prostu one się wyrabiają i trzeba nowe kupić.
- PPV
Jeszcze się upewnię, ale chyba tam nie ma nic takiego - jest po prostu ten gwintowany wkręcany trzpień, śruba do dociągnięcia i tyle. Pewnie jakiś Mirek kręcił tym nie tam gdzie trzeba (np 2 kluczami płaskimi trzymał dolną część i próbował dokręcić górną - i schrzanił). Ten non-permanent locking agent zrobił się jeszcze mniej permanent. Ta dolna część jest na klucz 22, górna 21... kupiłem 21 i się ślizga. Wezmę to pewnie już w domu spróbuję dociągnąć na chama kluczem płaskim i francuskim, a jak nie pomoże to nowe lusterka. Albo kupię supergluta i spróbuję unieruchomić to ramię - w skuterku kiedyś podziałało
edit: zauważyłem właśnie drobne ślady - pewnie po jakichś kombinerkach. Ktoś próbował robić zapewne to, co w instrukcji jest napisane, żeby NIE robić. Jako że znalazłem superglue, to wpuściłem tam od góry przy ramieniu kilka kropel kleju - może podziała.
edit: zauważyłem właśnie drobne ślady - pewnie po jakichś kombinerkach. Ktoś próbował robić zapewne to, co w instrukcji jest napisane, żeby NIE robić. Jako że znalazłem superglue, to wpuściłem tam od góry przy ramieniu kilka kropel kleju - może podziała.
-
- Miejscowość: STARGARD
- Motocykl: HD V-ROD MUSCLE
- VROC: 0
mam do sprzedania oryginalne lusterka europejskie jakby co. za 80zł plus wysylka oddam za kpl,
http://www.vulcaneria.pl/viewtopic.php?t=10424
zdjęte z customa
http://www.vulcaneria.pl/viewtopic.php?t=10424
zdjęte z customa
-
- Miejscowość: Świnoujście
- Motocykl: VN2000 były VN1500, VN750
- VROC: 37144
Rozumiem, że masz takie lusterka jakie są na rysunkach, spróbuj rozkręcić obie części mocowania, które wkręcone są w obejmy na kierownicy, włożyć w środek klucz nasadowy i dokręcić nakrętkę, którą widać na rysunku. Trzyma ona ramię lusterka w mocowaniu, pewnie jest luźna i dlatego lusterko się składa i żaden klej nie będzie potrzebny.
Pozdrawiam Grzegorz.
- PPV
Przedwczoraj pojechałem do czarnego i kupiłem sprawne lusterka za pół ceny nowych. Jako, że wczoraj wymieniałem baterię wannową i pożyczałem od sąsiada tutaj, gdzie obecnie jestem 2 dobre klucze nastawne, to tak mnie coś tknęło i przed chwilą postanowiłem te swoje odkręcone rozkręcić, jak pisze przedmówca. Faktycznie, w środku jest nakrętka - dokręciłem ją kluczem nasadowym (nie do końca - bo ramię musi mieć możliwość regulacji - mocno, ale bez przesady). Następnie skręciłem te dwa elementy tak mocno, jak się dało; wkręciłem lusterka w obejmy (ściągając wcześniej te od czarnego), dociągnąłem kluczem; lewe już było w odpowiedniej pozycji, prawe ramię musiałem trochę odchylić (uwaga: kręcić tym ramieniem powoli, tylko zgodnie z ruchem wskazówek zegara, bo inaczej może się wszystko w środku poluzować i du*a). Jazda testwa przy ok 145km/h - nieruchome. Także te lusterka od czarnego pewnie sprzedam. ps. dzisiaj wracam do domu, ok 450km traska. Po drodze zajeżdżam do Złotowa kupić deflektor na tę moją za niską szybę - może pomoże (wygląd mnie mniej interesuje, oby komfort się poprawił).
- KALAF
- Miejscowość: Kępice
- Motocykl: Kawasaki Vulcan vn 2000Classic rok.2007
U mnie w VN2000..lusterka nie są luźne na ramionach tylko same płaszczyzny mają spory luz góra,,dół ..może wiecie jak się je rozbiera..na pewno są za lustrem jakieś śrubki tylko jak tam się do tych śrubek dostać żeby nic nie uszkodzić ?
Żeby być motocyklistą nie wystarczy mieć benzynę w żyłach...
...Potrzebny jest jeszcze olej w głowie:) Junak M-10,Intruder vs800,Kawasaki Vulcan VL2000 Classic LT...HONDA VTX1800C.
...Potrzebny jest jeszcze olej w głowie:) Junak M-10,Intruder vs800,Kawasaki Vulcan VL2000 Classic LT...HONDA VTX1800C.
-
- Miejscowość: Warszawa Białołęka
- Motocykl: VN900Custom
Re: Luźne lusterka (składają się same)
Dzien dobry, własnie i u mnie temat sie pojawił. Czytałem wasze posty ale nie mam pewnosci co i w ktora strone krecic, zeby nie ukrecic :-).
W instrukcji pisza zeby "poluzowac" ta dolna hexagonalna, a nastepnie odwrotnie do ruchu wskazowej odkrecic ramie z lusterkiem.
Ale poluzowac to w ktora strone ?
W instrukcji pisza zeby "poluzowac" ta dolna hexagonalna, a nastepnie odwrotnie do ruchu wskazowej odkrecic ramie z lusterkiem.
- Wydminianin
- Miejscowość: Wydminy (na Mazurach)
- Motocykl: VN2000 Classic LT '07 Honda Deauville 650 '03
Odwrotnie do ruchu wskazówek zegara- ta nakrętka to kontra, która zapobiega odkręcaniu się ramienia, ma ten sam gwint co ramię.Robert pisze: ↑ndz kwie 30, 2023Dzien dobry, własnie i u mnie temat sie pojawił. Czytałem wasze posty ale nie mam pewnosci co i w ktora strone krecic, zeby nie ukrecic :-).
Jarek
NIE ROBIĘ ZAKUPÓW W NIEDZIELE!!!
-
Ok, jasne, czyli dolną (kontra) luzuje przeciwnie do ruchu wskazowek zegara znaczy w prawo. A gdzie jest ta nakrętka którą trzeba nasadowym dokrecic (prawo, czy lewo ?) zeby ramie lusterka nie mialo takiego luzu ze sie sklada od wiatru ?
- Wydminianin
Wrzuć zdjęcia lusterka, bo tak to do niczego konstruktywnego nie dojdziemy.
Jarek
-
Zrobiłęm fotkę i chętnie wstawie ale albo nie potrafię albo mam tą opcję wyłączoną - po kliknięciu na obrazek wstawia mi tylko tekstWydminianin pisze: ↑pn maja 01, 2023Wrzuć zdjęcia lusterka, bo tak to do niczego konstruktywnego nie dojdziemy.
Próbowałem na komputerze i na telefonie - wszędzie to samo.
Doczytałem się na FAQ że opcje wstawiania [obrazek, strona www, itp] nadaje administrator?
- Wydminianin
Jarek
- Wydminianin
Może ten filmik Ci pomoże https://youtu.be/oGThc9uAVUM
Jarek
-
Czesc dzieki, ale szczerze to nie bardzo pomocny material. To jest wersja amerykanska, lusterka sa inaczej mocowane, zwroc uwage, ze jest tylko jedna hexo nakretka, nie ma kontry.
No i Leo pare postow wyzej pisal o dokreceniu jakies sruby wewnatrz (ale czego?) kluczem nasadowym.
No i Leo pare postow wyzej pisal o dokreceniu jakies sruby wewnatrz (ale czego?) kluczem nasadowym.
- Wydminianin
https://sklep.kawasaki.pl/wyszukiwarka? ... 2310&page=
Według mnie nie ma w mocowaniu lusterka żadnej śruby wewnątrz obejmy- może Leo miał inne mocowania? Trudno odnieść się do obrazka którego nie widać i zrozumieć,co autor miał na myśli. Moim zdaniem, to obie nakrętki są kontrami- patrząc z góry, poluzuj górną w lewo, a następnie spróbuj dokręcić dolną , w prawo. Zakładam oczywiście że gwint na ramieniu jest prawy.
Według mnie nie ma w mocowaniu lusterka żadnej śruby wewnątrz obejmy- może Leo miał inne mocowania? Trudno odnieść się do obrazka którego nie widać i zrozumieć,co autor miał na myśli. Moim zdaniem, to obie nakrętki są kontrami- patrząc z góry, poluzuj górną w lewo, a następnie spróbuj dokręcić dolną , w prawo. Zakładam oczywiście że gwint na ramieniu jest prawy.
Jarek
-
O wilku mowa, kobyłka u płotu :-) śrubę znalazłem, tak wygląda sytuacja ...
https://zapodaj.net/3d1138b1b956f.jpg.html
<a href=https://zapodaj.net/3d1138b1b956f.jpg.h ... 701.jpg</a>
https://zapodaj.net/3d1138b1b956f.jpg.html
<a href=https://zapodaj.net/3d1138b1b956f.jpg.h ... 701.jpg</a>