Problem z luzem
-
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 0
Problem z luzem
Zatrzymując się pod światłami, miewam czasami problem ze znalezieniem luzu ( dotyczy VN900 ). Mam wrażenie, że występuje to tylko na gorącym silniku. Mieszam wtedy nerwowo biegam z góry na dół i nic - muszę trzymać na sprzęgle i w rezultacie ruszam za bardzo nie wiedząc z którego biegu . Czasem pomaga ruszenie na pół-sprzęgle i wtedy wskakuje luz.
Dopełnię informację o sobie, że jestem początkującym jeźdźcem - uczę się jazdy i uczę się moto.
Dopełnię informację o sobie, że jestem początkującym jeźdźcem - uczę się jazdy i uczę się moto.
-
- Miejscowość: CHOSZCZNO
- Motocykl: Kawasaki vulcan VN 800 CLASSIC
Mam vn 800 i też tak jest a poprzednio miałem virago535 w której wymieniłem tarcze sprzęgłowe na nowe wraz ze sprężynami i było to samo. Jednak w obu motocyklach po wprowadzeniu silnika na wyższe obroty pomogło. Mając wciśniętą klamkę sprzęgła spróbuj wrzucić na luz, jeśli będzie problem dodawaj gazu aż dźwignia zmiany biegów przesunie się swobodnie - nic na siłę.
JARO
KM Cruiser
cruiser.szczecin.pl / choszcznochopper.tnb.pl
KM Cruiser
cruiser.szczecin.pl / choszcznochopper.tnb.pl
-
Tak jak opisałeś Oktogon, pomaga ale jak sytuacja robi się nerwowa to czasu zaczyna brakować, dobrze, że moto ma duży moment to z każdego biegu jakoś ruszy.oktogon pisze:Na postoju jak nie wiesz na którym niegu masz moto to popuść delikatnie klamkę sprzęgła, ale tylko tak zeby było czuć ze wskoczył bieg, dociśnij ponownie klamkę i próbuj wtedy wrzucać luz.
Dzięki Wam za rady. Przegazówki to robiło się gdy nie było synchronizacji w skrzyniach ale jak pomaga i trzeba to trudno trzeba zacząć .
a
Uświadom mnie MarKov problem minął czy nauczyłeś się go "omijać".MarKov pisze:nie nerwowo poczekaj chwilke a zobaczysz ze jak polatasz troszke to problem sam minie
tez tak mialem wiec nie przejmuj sie i uczcie sie wzajemnie z
- Pantani
- Miejscowość: Ożarów Maz
- Motocykl: f650gs twin
to moze ja jako swiezak sie odezwe bo tez sie uczylem niedawno. Warto zaczac od rad podstawowych. Przed zatrzymaniem redukujesz biegi kolejno az do jedynki (jedynka jak juz ledwo sie toczysz) a luz wrzucasz po zatrzymaniu sie bo wtedy nie wejdzie dwojka (o ile sie nie myle to jest w instrukcji moto)
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
Otóż to. I nie redukujemy "zbijając" po kilka biegów na jednym sprzęgle (przy okazji uczysz się wykorzystywać moment hamujący silnika i oszczędzasz skrzynię). I musi być dobrze. Mojej się zdarza problem ze zrzuceniem z jedynki na luz, ale tylko na zimnym silniku. Wtedy pomaga sekwencja: lekki nacisk nogą -> gaz -> dociśnięcie nogą i wrzucenie luzu.Pantani pisze:to moze ja jako swiezak sie odezwe bo tez sie uczylem niedawno. Warto zaczac od rad podstawowych. Przed zatrzymaniem redukujesz biegi kolejno az do jedynki (jedynka jak juz ledwo sie toczysz) a luz wrzucasz po zatrzymaniu sie bo wtedy nie wejdzie dwojka (o ile sie nie myle to jest w instrukcji moto)
Generalnie... skrzynie w VNach do tych chodzących wzorcowo precyzyjnie nie należą. Trzeba z tym nauczyć się żyć.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
-
Dzięki za Wasze rady.
Przez te trzy dni od postu trochę poćwiczyłem, redukując i hamując silnikiem na dojazdach no i problem zaczyna znikać. Dzięki Pantini, dokładnie robię jak napisałeś i jest ok.
Jak wspominałem to ze mnie świeżak, i uczę się.
A co do synchronizacji to faktycznie konstrukcji skrzyni moto nie analizowałem. Byłem przekonany, że technologia poszła w motoryzacji tak do przodu i synchronizacja jest. W takim 126p o poj. 650ccm była już 30 lat temu, to myślałem, że Japońce w XXI wieku już zrobiły w 900-kach
Przez te trzy dni od postu trochę poćwiczyłem, redukując i hamując silnikiem na dojazdach no i problem zaczyna znikać. Dzięki Pantini, dokładnie robię jak napisałeś i jest ok.
Jak wspominałem to ze mnie świeżak, i uczę się.
A co do synchronizacji to faktycznie konstrukcji skrzyni moto nie analizowałem. Byłem przekonany, że technologia poszła w motoryzacji tak do przodu i synchronizacja jest. W takim 126p o poj. 650ccm była już 30 lat temu, to myślałem, że Japońce w XXI wieku już zrobiły w 900-kach
-
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: Honda Varadero 1000XL
Dosłownie wypisz wymaluj mój problem. Po zakupie VN szlak mnie trafiał bo nie mogłem na skrzyżowaniu odnaleść jedynki. Nawet zacząłem podejrzewać że jest problem ze sprzęgłem lub skrzynią. Szukałem sposobu i znalazłem. Okazuje się, ze podczas dojazdu do skrzyzowania koniecznie muszę zredukować luzu. (poprzednio dojeżdzałem ale luzu szukałem jak juz stałem w miejscu -to był bład) Wtedy jak już się zatrzymam puszczam sprzęgło i znów wciskam aby przełączyć na jedynkę. Ten sposób to 100% gwarancji że za pierwszym razem wrzucam jedynkę. Ale to w moim motocyklu :-)
Mój ojciec nie mówił jak żyć, po prostu pozwolił mi przyglądać się swojemu życiu.
Clarence Budington Kelland
Clarence Budington Kelland