vn 900

marius
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 900 Custom
VROC: 31327

vn 900

Post autor: marius » sob kwie 24, 2010

Witam.
Mam pytanko, podczas przyspieszania niezaleznie na ktorym biegu, wydobywa sie jakby szelest, swiszczenie. Czy ma to moze cos wspolnego z pasem zebatym (np. zapiaszczeniem). Prosba o pomoc

Andrew
Miejscowość: Będzin
Motocykl: VN 1500 Vinci,VN 2000 Deep Purple,VN 15 Ziuk
VROC: 31802

Post autor: Andrew » sob kwie 24, 2010

Marius nie pomogę. Mam kardan.

Awatar użytkownika
Badger
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Blue Lady + Osiołek
VROC: 29218

Post autor: Badger » sob kwie 24, 2010

a ja łańcuch :)

ale to jest świst z okolic paska?? może coś bliżej filtra powietrza??
pie.....lę, nie myję

Jazda motocyklem to przeżycie religijne, im szybciej tym bliżej Boga

Kiedy ludzie są tego samego zdania co ja, mam zawsze wrażenie, że się pomyliłem.

Awatar użytkownika
mirek_vn
Miejscowość: łódzkie
Motocykl: VN 900 Classic
VROC: 31457

Post autor: mirek_vn » ndz kwie 25, 2010

Przy energicznym zwiekszaniu obrotów i przy > ok 110-120 kh słychać kwilenie ze świszczeniem łańcuszka wałka rozrządu. Od użytkowników 900 słyszałem, że to normalka. U mnie też tak jest.
Jeszcze z opisu fabrycznego w tłumaczeniu Google
"...z dużych, 180mm szerokości opony tylnej, największą w tej kategorii. Silny, "big-bike" wygląd związane z większymi opony dodaje do gardłowy, klasyczne V-twin dźwięk, który jest produkowany przy użyciu jednego-stykowe wału korbowego. Zarówno wygląd i dźwięk wywołuje wrażenie znacznie większego motocykla..."
Marius - a do sprawy podchodź tak - dopóki kriczot, piszczot a jediot to wpieriod.
:ok:

marius

Post autor: marius » ndz kwie 25, 2010

Witam. Dzięki Panowie za rady. Jak widzę na Was zawsze można liczyć. A co do Mirka vn to 1000% pewności że nie odpuści. Kiedyś jeszcze na FM też Cię pamiętam w sprawie zgłoszonego przeze mnie niedziałającego prędkościomierza, tak więc czapki z głów. Tylko niejaki Rafał się na Twoim altruiźmie nie poznał (a może się mylę ?).
Co do wspomnianego szmeru to umyłem pas dzisiaj raniutko, sprawdziłem i spoko. Ale po kilku rundkach pod wieczór znowu tylko że leciutko. Teraz żałuję że nie sprawdziłem go rano przed umyciem kiedy był zimny. Cóż czas pokaże. W razie czego, jak znajdę przyczynę, to dam znać, może się (odpukać...w monitor?) komuś przyda.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
マリウッシュ

Awatar użytkownika
mirek_vn

Post autor: mirek_vn » pn kwie 26, 2010

Jeśli te dźwięki są odbiegające od normy to ja bym podniósł tylne koło i pokręcił na biegu jałowym. Być może coś się obluzowało i dotyka paska.
Jeśli chodzi o konserwację paska zęb. gdy jest ubłocony to myjemy go ciepłą wodą z mydłem szarym i po wyschnięciu posypać talkiem. W tym dniu nie jechać.
Tak z ciekawości, czy ten prędkościomierz zaczął działać?
Jeśli chodzi o Rafala to on sprzedawał/sprzedał VN1500 i na najmniejszą uwagę w jego mniemaniu nie taką na temat 1500, bardzo się denerwował.
pzdr :ok:

marius

Post autor: marius » pn kwie 26, 2010

A jednak pamiętasz.... Prędkościomierz jednak nadal nie działa, acom do tych szmerów to pozostają dwie możliwości. Pasek tak jak sugerowałeś lub ten pasek. tylko muszę sprawdzić jak będzie zimny ( a p[ropo szmer pojaja się niezależnie od prędkości). Dzięki Mirek
マリウッシュ

Awatar użytkownika
mirek_vn

Post autor: mirek_vn » pn kwie 26, 2010

Sprawdź też ustawienie koła. Nad ośką na ramie po jednej i drugiej stronie są kreski naciągu paska. Zobacz czy naciągacze lewy i prawy są na tych samych kreskach licząc ich kolejność.

ODPOWIEDZ