O wydechach
O wydechach
Witam serdecznie
Panowie czy możecie mi wytłumaczyć jak to jest z tymi wydechami ponieważ zastanawiam się na zmianą oryginałów do vn 900. Może wyda się to śmieszne ale jestem zielony w tym temacie i chciałbym się dowiedzieć wszystkiego od podstaw. Wiem że są różne firmy do wyboru np. Cobra czy Kaliński, no ale czy np. z firmy Cobra są różne modele wydechów ,różniące się od siebie dźwiękami do wyboru, czy po prostu jeden pasujący tylko do określonego motocykla? Czy wymiana takiego wydechu to trudna sprawa i czy równa się to również z regulacją wtrysków itp? A może powinno się oddać do serwisu żeby wymienili?
Czy wymieniając wydech także spada moc i osiągi motocykla, ponieważ gdzieś na forach widziałem jak ktoś o tym pisał.
Czy możecie polecić który wydech wybrać, bo chciałbym zmienić oryginalne na jakieś ładnie brzmiące ale nie za głośne bo nie lubię się zbytnio rzucać w oczy i także żeby nie przeszkadzały w dłuższej jeździe.
Dziękuje z góry za pomoc
Panowie czy możecie mi wytłumaczyć jak to jest z tymi wydechami ponieważ zastanawiam się na zmianą oryginałów do vn 900. Może wyda się to śmieszne ale jestem zielony w tym temacie i chciałbym się dowiedzieć wszystkiego od podstaw. Wiem że są różne firmy do wyboru np. Cobra czy Kaliński, no ale czy np. z firmy Cobra są różne modele wydechów ,różniące się od siebie dźwiękami do wyboru, czy po prostu jeden pasujący tylko do określonego motocykla? Czy wymiana takiego wydechu to trudna sprawa i czy równa się to również z regulacją wtrysków itp? A może powinno się oddać do serwisu żeby wymienili?
Czy wymieniając wydech także spada moc i osiągi motocykla, ponieważ gdzieś na forach widziałem jak ktoś o tym pisał.
Czy możecie polecić który wydech wybrać, bo chciałbym zmienić oryginalne na jakieś ładnie brzmiące ale nie za głośne bo nie lubię się zbytnio rzucać w oczy i także żeby nie przeszkadzały w dłuższej jeździe.
Dziękuje z góry za pomoc
-
- Miejscowość: STARGARD
- Motocykl: HD V-ROD MUSCLE
- VROC: 0
a więc
ja wymieniłem na HARD KROME sprowadzane ze stanów, wymiana zajęła mi 22minuty, nie przeprowadzałem zadnej regulacji, aczkolwiek moc zdecydowanie spadła, jednakże po wymianie filtra powietrza na K&N dostał kopa,
przed wymiana wydechów i filtra motocykl osiagał 165km/h, obecnie 180km/h, aha chce jeszcze dodać ze juz wczesniej miałem zamontowany POWER COMMANDER, mysle o tym zeby wgrac mapę własciwa dla HARD KROMA w duecie z K&N ale jak na razie nie znalazłem czasu by sie tym zająć,
moim zdaniem dobra opcja sa Kaliny. umawiasz sie do nich stawiasz moto, robia podmianę i patrzysz ci pasuję, ewentuwalnie jakies regulacje dzwieku, wszystko na miejscu, ja mocno myslalem nad Kalinami ale trafiły sie HARD KROME za 1300zł nowe ze stanow to wziąłem, i dudnia jak trzeba,
a moja koleżanka w vn 900 custom ma VANCE &HANCE zakładane w poznaniu, brzmia podobnie do moich, tez wymieniła fitr i jest super, z tym ze ona nie ma POWER COMMANDERA,
ja wymieniłem na HARD KROME sprowadzane ze stanów, wymiana zajęła mi 22minuty, nie przeprowadzałem zadnej regulacji, aczkolwiek moc zdecydowanie spadła, jednakże po wymianie filtra powietrza na K&N dostał kopa,
przed wymiana wydechów i filtra motocykl osiagał 165km/h, obecnie 180km/h, aha chce jeszcze dodać ze juz wczesniej miałem zamontowany POWER COMMANDER, mysle o tym zeby wgrac mapę własciwa dla HARD KROMA w duecie z K&N ale jak na razie nie znalazłem czasu by sie tym zająć,
moim zdaniem dobra opcja sa Kaliny. umawiasz sie do nich stawiasz moto, robia podmianę i patrzysz ci pasuję, ewentuwalnie jakies regulacje dzwieku, wszystko na miejscu, ja mocno myslalem nad Kalinami ale trafiły sie HARD KROME za 1300zł nowe ze stanow to wziąłem, i dudnia jak trzeba,
a moja koleżanka w vn 900 custom ma VANCE &HANCE zakładane w poznaniu, brzmia podobnie do moich, tez wymieniła fitr i jest super, z tym ze ona nie ma POWER COMMANDERA,
- Kozula
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN900 Classic
- VROC: 34445
Hej,
Ja w zeszłym roku montowałem wydechy Kalinskiego - u nich z chromowanych były zdaje się dwa modele do wyboru - z cienkim i grubym rantem. Gruby był ciut droższy, ale zdecydowanie lepiej wygląda. Sam demontaż/montaż trwa około godziny - to bardzo profesjonalny warsztat i naprawdę dbaja o poprawne wykonanie usługi. Można tez dokupić db-killery, maja bardzo szeroki wybor. Moje wrazenia - poza rewelacyjnym dzwiekiem - to wzrost mocy i dynamiki. Niestety - żeby nie było tak rozowo - komputer nieco glupieje, kiedy sondy sa osadzone w pustych wydechach - pojawiają się strzaly, jak w starych gaźnikowcach. W tym sezonie zaloze pewnie PC lub RapidBike, mam nadzieje, ze to pomoze.
Pozdrawiam
Kozi
Ja w zeszłym roku montowałem wydechy Kalinskiego - u nich z chromowanych były zdaje się dwa modele do wyboru - z cienkim i grubym rantem. Gruby był ciut droższy, ale zdecydowanie lepiej wygląda. Sam demontaż/montaż trwa około godziny - to bardzo profesjonalny warsztat i naprawdę dbaja o poprawne wykonanie usługi. Można tez dokupić db-killery, maja bardzo szeroki wybor. Moje wrazenia - poza rewelacyjnym dzwiekiem - to wzrost mocy i dynamiki. Niestety - żeby nie było tak rozowo - komputer nieco glupieje, kiedy sondy sa osadzone w pustych wydechach - pojawiają się strzaly, jak w starych gaźnikowcach. W tym sezonie zaloze pewnie PC lub RapidBike, mam nadzieje, ze to pomoze.
Pozdrawiam
Kozi
VROC #34445
Kurcze to widzę że to nie taka prosta sprawa z tą wymianą. A ja głupi myślałem że to tylko rury się odkręca, przykręca nowe i po sprawie Tak samo jechać do kalińskiego to byłby problem bo to połowa Polski ode mnie. A co mylicie jak bym np. zrobił tak że zakupił te wydechy i zawiózł motocykl do serwisu kawy? Czy wymielili by mi to bez problemu?
- Kozula
Samo strzelanie wplywu na silnik pewnie negatywnego nie ma - w końcu to po prostu w wydechach dopalają się nadmiary paliwa Natomiast (być może oczywiscie, bo nie mam pojęcia ;o)) sondy lambda osadzone w wydechach akcesoryjnych podaja do komputera inne informacje, niż osadzone w wydechach fabrycznych - co może skutkować odpowiedzia w postaci nieprawidłowego składu mieszanki, a to już może mieć wpływ na silnik.
VROC #34445
- Sheriff
- Miejscowość: Koog aan de Zaan
- Motocykl: Versys 1000 GT
- VROC: 30486
Moja żona miała w VN 900 Classic wydechy Kalińskiego oraz filtr powietrza K&N i nie przypominam sobie aby motocykl głośno strzelał. Owszem prychał po odjęciu manetki z wysokich obrotów ale strzałami nazwać tego nie można. Zresztą motocykla jeździ teraz we Wrocławiu pytajcie Przema z forum to Wam napisze jak się sprawują Kalińskie. Co do montażu sprawa jest bardziej skomplikowana gdyż wykorzystują część oryginalnego układu wydechowego. Dodatkowo rozcinają go i separują gdyż oryginalny jest połączony a ich rury pracują oddzielnie. Przerabiają też oryginalne rury tak aby w każdym momencie można było później wrócić do oryginału. Wszystko oczywiście w cenie wydechów tak więc w przypadku VN 900 polecam montaż w Chybach u Kalińskiego.
- Kozula
Aaa wlasnie - sluszna uwaga - dodatkowym plusem montażu u Kalinskiego jest to, ze do odciętych oryginalnych wydechow dokladaja obejmy - i calosc można potem w warunkach domowych swobodnie sobie przekladac samemu Dodatkowo stare wydechy odsylaja do domu w cenie usługi montażu nowych
Odnosnie filtra - jak tylko zaczal mi strzelac tez zmieniłem na K&N - ale poprawy nie ma...
Odnosnie filtra - jak tylko zaczal mi strzelac tez zmieniłem na K&N - ale poprawy nie ma...
VROC #34445
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Powiedzcie koledzy czy ktoś może zakładał Cobra Speedster Longs do VN 900? Bardzo mi się podobają optycznie, ale nie słyszałem na żywo, a na podstawie YT niewiele można wywnioskować. A chodzi generalnie o to czy nie są przeraźliwie głośne i czy da się jechać w dłuższą trasę... Nie chcę zawsze jeździć z bólem głowy, a założyłbym coś fajniejszego od fabrycznych. Kaliny owszem, rozważałem, ale po pierwsze mam daleko do Poznania, a po drugie - jak wspomniałem - strasznie podobają mi się Cobry bo mają taką samą grubość od kolektora do końca.
Za to przyznaję - jechałem za Przemem i bardzo mi się podoba dźwięk jaki wydają Kaliny w 900. Oczywiście to zależy też od rodzaju zastosowanych wytłumień, ale zestaw u Przema brzmi bardzo fajnie. Ideałem dla mnie byłoby gdyby wyglądały jak Cobry a brzmiały jak Kaliny
Za to przyznaję - jechałem za Przemem i bardzo mi się podoba dźwięk jaki wydają Kaliny w 900. Oczywiście to zależy też od rodzaju zastosowanych wytłumień, ale zestaw u Przema brzmi bardzo fajnie. Ideałem dla mnie byłoby gdyby wyglądały jak Cobry a brzmiały jak Kaliny
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Hard Krome rozważałem, ale od Cobry droższe o dobre 600 PLN i w dodatku chyba jeszcze głośniejsze. I do Cobry teoretycznie można cośtam włożyć na dłuższą trasę, a HK - o ile udało mi się dowiedzieć - tylko to co z fabryki.
A swoją drogą nie przycierasz końcówki HK przy skręcie w prawo? Gdzieś na amerykańskich forach przeczytałem, że wadą Cobry Longs i HK Big Straights pod obciążeniem obcierają końcówkami na prawych łukach.
A swoją drogą nie przycierasz końcówki HK przy skręcie w prawo? Gdzieś na amerykańskich forach przeczytałem, że wadą Cobry Longs i HK Big Straights pod obciążeniem obcierają końcówkami na prawych łukach.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel