Olej do vn 900 classic 2007 rok

Awatar użytkownika
Fatboy
Miejscowość: Podbeskidzie
Motocykl: brak.
VROC: 0

Olej do vn 900 classic 2007 rok

Post autor: Fatboy » sob wrz 29, 2012

Przyszedł czas na wymiane oleju-jaki olej wlać? Sprzętem jeżdżę pierwszy sezon a był motul 7100-10W40 4T ester.Zalać tym samym czy jest coś lepszego? Przebieg moto -12027 mil .Proszę o radę

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » sob wrz 29, 2012

Wlej ten sam, to dobry olej. Jak będzie większy przebieg to wymień na 5100 :yeee:
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Awatar użytkownika
Fatboy

Post autor: Fatboy » sob wrz 29, 2012

Dziękuję bardzo za odpowiedż

Rikardo
Miejscowość: Jarosław
Motocykl: VN 900 classic

Post autor: Rikardo » ndz wrz 30, 2012

MUKA pisze:Wlej ten sam, to dobry olej. Jak będzie większy przebieg to wymień na 5100 :yeee:
Jeżeli silnik jest sprawny to wymiana na gorszy olej jest poważnym błędem nawet mimo dużego przebiegu. Ten 5100 to minerał z dodatkiem syntetyka, mający gorsze właściwości.

Mairon
Miejscowość: Jasło
Motocykl: Vulcan 900 Classic LT
VROC: 35374

Post autor: Mairon » ndz wrz 30, 2012

Ja sie podepne pod temat. Też bede musiał wymienic olej lecz problem taki ze nie wiem jaki jest teraz zalany, co radzicie w takiej sytuacji? Motocykl to tak jak kolegi vn 900 z 2007 a przejechane ma 6200 mil. I jeszcze jedno. Kiedy dokonac owej wymiany teraz czyli przed zimowaniem motocykla czy przed rozpoczeciem nowego sezonu. Według mnie to po zimie ale moge sie mylic bo to dopiero mój pierwszy sezonw siodle.

Serdeczne dzieki za wszelkie rady.

Awatar użytkownika
Fatboy

Post autor: Fatboy » ndz wrz 30, 2012

Nie jestem mechanikiem ale jak nie wiesz jakim olejem był zalany sprzet to zalej półsyntetykiem-tak doradzili mi fachowcy w poprzednim moto.A czy wymienic olej na jesień czy wiosnę to sa dwie szkoły. Na tym forum sa stare Wygi to na pewno Ci doradza-pozdrawiam :)

Rikardo

Post autor: Rikardo » pn paź 01, 2012

Mairon pisze:Ja sie podepne pod temat. Też bede musiał wymienic olej lecz problem taki ze nie wiem jaki jest teraz zalany, co radzicie w takiej sytuacji? Motocykl to tak jak kolegi vn 900 z 2007 a przejechane ma 6200 mil. I jeszcze jedno. Kiedy dokonac owej wymiany teraz czyli przed zimowaniem motocykla czy przed rozpoczeciem nowego sezonu. Według mnie to po zimie ale moge sie mylic bo to dopiero mój pierwszy sezonw siodle.

Serdeczne dzieki za wszelkie rady.
Jest dwie praktyki jedni wymieniają w jesieni tuz przed odstawieniem na zimowanie motoru a jeszcze inni na wiosnę decyzja należy do ciebie. Co do oleju jak masz sprawny silnik czyli nie ma zużycia oleju brak wycieków to śmiało zalewaj syntetykiem np motul 7100 10W40 lub innym który ci odpowiada. Sam miałem taki dylemat i zalałem silnik powyższym olejem, który w moim przypadku sprawuje się już drugi sezon bardzo dobrze. I nie słuchaj opinii, że dobry olej rozszczelni ci silnik gdyż to powtarzany mit i brak wiedzy. Jedynym minusem syntetyka jest jego cena.

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » pn paź 01, 2012

Fatboy co do ceny oleju sprawdź tego motula u tego gościa w Kętach o którym Ci pisałem na PW, mi załatwił kpl z filterm w najlepszej cenie jaką wyczaiłem przy wymianie, a też masz "rzut beretem" do niego.

Awatar użytkownika
Fatboy

Post autor: Fatboy » pn paź 01, 2012

Mayones pisze:Fatboy co do ceny oleju sprawdź tego motula u tego gościa w Kętach o którym Ci pisałem na PW, mi załatwił kpl z filterm w najlepszej cenie jaką wyczaiłem przy wymianie, a też masz "rzut beretem" do niego.
Dzięki Mayones sprawdzę w Ketach bo w Motoboxie krzykneli 270 zeta za 4litry i szczena mi troche opadła-pozdrawiam :yeee:

Awatar użytkownika
jurekawasaki
Miejscowość: wielkopolska
Motocykl: kawasaki vn 800

Post autor: jurekawasaki » pn paź 01, 2012

Mairon, Olej najlepiej wymienić na zimę czyli na koniec sezonu .Pytanie dlaczego ano dlatego że niskie temperatury nie zmienią właściwości świeżego oleju ,to po pierwsze ,a po drugie stary wypracowany olej posiada w swoim składzie dużą ilość agresywnych chemicznie związków śiarki i węgla pochodzących z procesu spalania .W tej sytuacji po co przez zimę mieć silnik zalany agresywnym ''śmieciem ".

A co do tego co lać ,więc lać to co zaleca producent silnika .Dodam informację dla wyróżniających ponad wszystko oleje syntetyczne ,że oleje mineralne też mają wiele dobrych właściwości które nie są osiągalne w olejach syntetycznych .

Awatar użytkownika
Mayones

Jurek przekonałeś mnie także jednak wymienię olej do końca roku :ok: ,
a pytanie z serii dziwnych - czy z czystym sumieniem mogę zmieszać nieco 5100 z 7100 ? zostało mi z maja tego 5100, no co będę wylewał dobry olej... :scrach:

Awatar użytkownika
Mayones

Fatboy pisze:
Mayones pisze:Fatboy co do ceny oleju sprawdź tego motula u tego gościa w Kętach o którym Ci pisałem na PW, mi załatwił kpl z filterm w najlepszej cenie jaką wyczaiłem przy wymianie, a też masz "rzut beretem" do niego.
Dzięki Mayones sprawdzę w Ketach bo w Motoboxie krzykneli 270 zeta za 4litry i szczena mi troche opadła-pozdrawiam :yeee:
o ile pamietam 4 litry w maju br kosztowało ok 170-180 zł ;)

Awatar użytkownika
Góral
Miejscowość: Brusy
Motocykl: _FuMA
VROC: 34785

Post autor: Góral » pn paź 01, 2012

Mayones pisze:Jurek przekonałeś mnie także jednak wymienię olej do końca roku :ok: ,
a pytanie z serii dziwnych - czy z czystym sumieniem mogę zmieszać nieco 5100 z 7100 ? zostało mi z maja tego 5100, no co będę wylewał dobry olej... :scrach:
Mayones nie kombinuj, to nie jest dobry tylko pięciomiesięczny olej, dlaczego nawet jak przejedziesz 500 km to olej należy wymienić po roku - bo się starzeje, po otwarciu butelki należy olej zużyć, ewentualnie może zostać na dolewkę ale na nową wymianę raczej nie. Nie twierdzę, że rozwali Ci to zaraz silnik, ale po co, dla 20 zł chcesz sobie robić komplikacje. Swoją drogą kiedyś nie mieszało się olei w ogóle, teraz dopuszczają robienie tego ale też wyłącznie oleje tej samej klasy.
Moje zdanie - nie warto. :ok:
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy

Awatar użytkownika
Mayones

ok w takim razie zostawię go do smarowania czegoś tam :ok: i kupie sobie nówkę sztukę z filtrem
dzięki Panowie :pada:

Mairon
Miejscowość: Jasło
Motocykl: Vulcan 900 Classic LT
VROC: 35374

Post autor: Mairon » pn paź 01, 2012

jurekawasaki, dzieki za info. Własnie wiedzialem ze wytracaja sie zwiazki siarki ale bylem pewien ze wtedy gdy olej jest nie uzywany tzn w czasie zimowym wiec pomyslalem ze po co lac nowy olej do silnika jezeli ma stac przez zime. Takie info dostalem od czlowieka z serwisu, wiec albo jemu sie cos pomieszalo albo ja go zle zrozumialem.

Jeszcze raz dziekuje za odzew na moje pytania

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » pn paź 01, 2012

Rikardo pisze:
MUKA pisze:Wlej ten sam, to dobry olej. Jak będzie większy przebieg to wymień na 5100 :yeee:
Jeżeli silnik jest sprawny to wymiana na gorszy olej jest poważnym błędem nawet mimo dużego przebiegu. Ten 5100 to minerał z dodatkiem syntetyka, mający gorsze właściwości.
Ja za większy przebieg uważam > 70k a wtedy to różnie może być z silnikiem ;)
Większość kupujących motocykle tak naprawdę nie wiedzą ile naprawde taki motocykl ma przebieg i jaki olej jest wlany. A w zapewnieniom sprzedawcy bym nie ufał.
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Rikardo

Post autor: Rikardo » wt paź 02, 2012

Mayones pisze:
Fatboy pisze:
o ile pamietam 4 litry w maju br kosztowało ok 170-180 zł ;)
Co do motula 7100 mogę polecić tego sprzedawcę http://allegro.pl/gdansk-motul-7100-ma- ... 20759.html często ze znajomymi kupujemy u niego oleje motula do samochodów i oferowany olej jest w 100 % oryginalny. Co do mieszania serii 5100 z 7100 nie ma to najmniejszego sensu gdyż pogarszasz właściwości oleju z serii 7100.

longin100
Miejscowość: Koło
Motocykl: Kawasaki VN900 Vulcan 2006

Post autor: longin100 » wt paź 02, 2012

Koledzy mam zalany silnik Motul 5100 10-40 przebieg 8500mil,czy mogę zalać 7100 ???
Kawasaki VN900 Vulcan

geni
Miejscowość: O-ka
Motocykl: VN 900 Custom

Post autor: geni » śr paź 03, 2012

8500, czy w milach, czy tym bardziej w km oznacza, że silnik jest jak nowy.
Bez stresu zalałbym syntetykiem.
Zresztą swoją sztukę kupiłem z przebiegiem 6000 mil i od tego czasu latam na pełnym syntetyku i tak będzie pewnie jeszcze długo.

Rikardo

Post autor: Rikardo » śr paź 03, 2012

longin100 pisze:Koledzy mam zalany silnik Motul 5100 10-40 przebieg 8500mil,czy mogę zalać 7100 ???
Przebieg nie ma znaczenia jak silnik nie zużywa oleju i nie ma wycieków (co świadczy o jego złej kondycji) śmiało możesz zalać motula 7100. Niestety pokutuje u nas przekonanie, że po dużym przebieg mimo, ze nie ma objawów zużycia silnika należy zalać go olejem o gorszych parametrach.

ODPOWIEDZ