Ślizgajace się sprzęgło
Ślizgajace się sprzęgło
Moje moto ma około 10 tys. km. Wycackane, kochane, max uwielbiane.
Jadę sobie ze swoim plecaczkiem i czuję jak na V biegu podczas przyspieszania zaczyna mi się ślizgać sprzęgło.. :shock:
Pomyślałem że to nie możliwe, ale jednak. I tak coraz mocniej: na początku było od około 150kmh, a teraz już od około 100kmh. Najpierw pojechałem do jednego warsztatu - diagnoza: być może wada fabryczna, sprzęgło do wymiany. Najlepiej komplet żeby mieć pewność - tarcze, przekładki, sprężyny. Z robotą około 1300zł. Pojechałem wczoraj do innego. W zasadzie potwierdził to, ale na początek polecił zmianę zmianę oleju na BellRay 20W/50. Olej wymieniałem na koniec zeszłego sezonu - na Mobila 10W/40 (wg manuala) i zrobiłem na nim do tej pory około 1000km. No ale OK - wymieniajcie, najwyżej będę miał zupełnie świeży.
Po operacji - inny silnik. Sprzęgło trzyma w zasadzie jak powinno.
Zastanawiam się tylko teraz czy to chwilowe zjawisko czy już tak będzie? Za kilkanaście dni jadę na południe Francji i może do Hiszpanii i nie chciał bym stanąć gdzieś na autostradzie z motocyklem który wymaga serwisu. Z drugiej strony nie chciał bym wydawać nie potrzebnie 1300zł, tym bardziej że nie jest to motocykl katowany (oczywiście nie wiem kto i jak nim jeździł przede mną - kupiłem go tam jak miał przejechane 800 mil, czyli w zasadzie nic, ale jak wiemy można moto zabić i przy takim przebiegu).
Czy ktoś miał podobny przypadek, czy ktoś może mi coś podpowiedzieć - chodzi mi tylko o konstruktywne uwagi osób które być może przerabiały taką sytuacje albo znają temat.
Pozdrowienia!
Jadę sobie ze swoim plecaczkiem i czuję jak na V biegu podczas przyspieszania zaczyna mi się ślizgać sprzęgło.. :shock:
Pomyślałem że to nie możliwe, ale jednak. I tak coraz mocniej: na początku było od około 150kmh, a teraz już od około 100kmh. Najpierw pojechałem do jednego warsztatu - diagnoza: być może wada fabryczna, sprzęgło do wymiany. Najlepiej komplet żeby mieć pewność - tarcze, przekładki, sprężyny. Z robotą około 1300zł. Pojechałem wczoraj do innego. W zasadzie potwierdził to, ale na początek polecił zmianę zmianę oleju na BellRay 20W/50. Olej wymieniałem na koniec zeszłego sezonu - na Mobila 10W/40 (wg manuala) i zrobiłem na nim do tej pory około 1000km. No ale OK - wymieniajcie, najwyżej będę miał zupełnie świeży.
Po operacji - inny silnik. Sprzęgło trzyma w zasadzie jak powinno.
Zastanawiam się tylko teraz czy to chwilowe zjawisko czy już tak będzie? Za kilkanaście dni jadę na południe Francji i może do Hiszpanii i nie chciał bym stanąć gdzieś na autostradzie z motocyklem który wymaga serwisu. Z drugiej strony nie chciał bym wydawać nie potrzebnie 1300zł, tym bardziej że nie jest to motocykl katowany (oczywiście nie wiem kto i jak nim jeździł przede mną - kupiłem go tam jak miał przejechane 800 mil, czyli w zasadzie nic, ale jak wiemy można moto zabić i przy takim przebiegu).
Czy ktoś miał podobny przypadek, czy ktoś może mi coś podpowiedzieć - chodzi mi tylko o konstruktywne uwagi osób które być może przerabiały taką sytuacje albo znają temat.
Pozdrowienia!
Tak, oczywiście masz rację ale dzisiaj zrobiłem w dwie osoby 150 km i jest OK.Spider pisze:No tak mówią ze olej może załatwić taką sytuację jednak przeleć z plecaczkiem jakąś trasę ...
Przyznam że jestem "elektryczny" na myśl o problemach jakie się mogą przydarzyć ale kurcze.. mam wydać prawie 1,5tyś zł ? To nie jest mało..
Z drugiej strony wiem że stanięcie na autostradzie i naprawa gdzieś daleko będzie niewspółmiernie droższa. Rrrrrrrrrrrrrrrr........
Tak jak pisałem na początku: "Najlepiej komplet żeby mieć pewność - tarcze, przekładki, sprężyny. Z robotą około 1300zł"Spider pisze:Nie wiem ale wydaje mnie się że ten warsztat chce cię wyrzeźbić , bo jak mi wiadomo tarcze sprzęgła kosztują ok. 300 zł więc ile goście biorą za robociznę ?
Jak wiadomo tarcze kosztują 300-500zl (np EBC), ale ja po pierwsze nie chcial bym wymieniać samych tarcz, a po drugie jeśli robić cokolwiek to tylko na oryginałach...
- mrblack
- Miejscowość: Mazuria
- Motocykl: AWO Simson ver. Military
- VROC: 0
Siemanko !!!!!!
Ludziska po 10 kkm wymieniac sprzęgło :?: I komplet sprężyny i przekładki .... Bez jaj.
To nie chinol jakiś qrwa Zipp albo jakis inny syf. Ja tam wszystkie warsztaty omijam bo ich qrwa teorie to mają tylko jeden cel - oskubać klienta :evil:
Chyba, że masz 100 tysi a nie 10 to tak..... Ja w swojej jak kupiłem w try dupy zarżnietą to na liczniku było 33k mil. No ale kutafon co mi sprzedał moto to na 10000000% skręcił tacho i pewnie było za 150 k mil Co za skurwle - handlarzyki.
Tak więc jak się trzęsiesz to zmiana oliwy (ja tam leję 20W50) i kużwa ośka musi śmigać. No chyba, że latasz po Kaszubach np na Wieżycę jak crossem po krzakach to się zgodzę co do wymiany sprzęgła
No ale ja w swojej to pierw wymieniłem tarczki, zresztą niepotrzebnie bo w sprężynie dociskowej tak tulejka rozwierciła otwór, że wyglądało jakby fabrycznie pociągnięto nożem tokarskim. I to mnie zrobiło w jajo. Bo po zmianie tarczek za wiele nie pomogło dopiera ta nieszczęsna spręzyna załatwiła sprawę.
No ale po jakim przebiegu !!!!!!!! Nie po 10 tysiakach :!: -Wada fabryczna :?: Też wątpię.....
Ludziska po 10 kkm wymieniac sprzęgło :?: I komplet sprężyny i przekładki .... Bez jaj.
To nie chinol jakiś qrwa Zipp albo jakis inny syf. Ja tam wszystkie warsztaty omijam bo ich qrwa teorie to mają tylko jeden cel - oskubać klienta :evil:
Chyba, że masz 100 tysi a nie 10 to tak..... Ja w swojej jak kupiłem w try dupy zarżnietą to na liczniku było 33k mil. No ale kutafon co mi sprzedał moto to na 10000000% skręcił tacho i pewnie było za 150 k mil Co za skurwle - handlarzyki.
Tak więc jak się trzęsiesz to zmiana oliwy (ja tam leję 20W50) i kużwa ośka musi śmigać. No chyba, że latasz po Kaszubach np na Wieżycę jak crossem po krzakach to się zgodzę co do wymiany sprzęgła
No ale ja w swojej to pierw wymieniłem tarczki, zresztą niepotrzebnie bo w sprężynie dociskowej tak tulejka rozwierciła otwór, że wyglądało jakby fabrycznie pociągnięto nożem tokarskim. I to mnie zrobiło w jajo. Bo po zmianie tarczek za wiele nie pomogło dopiera ta nieszczęsna spręzyna załatwiła sprawę.
No ale po jakim przebiegu !!!!!!!! Nie po 10 tysiakach :!: -Wada fabryczna :?: Też wątpię.....
- jacki67
- Miejscowość: Myszków
- Motocykl: Kawasaki Vulcan VN 1500SE
Witam mam VN1500 z 88r , od tygodnia zaczęło mi się ślizgać sprzęgło , zmieniłem olej ale to nie pomogło. Jeździłem na belrayu 20/50 teraz mam Castrola 20/50.Jutro biorę się za rozkręcanie oblukam co tam mu w duszy siedzi. Jak normalnie dodaję gazu tak do 90 km/h jest ok , ale jak odkręcam szybciej to wtedy silnik wchodzi na obroty a sprzęgło się ślizga.
Jak znajdę przyczynę to napiszę...Może komuś to też coś pomoże.
Jak znajdę przyczynę to napiszę...Może komuś to też coś pomoże.
Nie ma wczoraj - bo już minęło... ani jutra - bo nie wiadomo czy nadejdzie. Jest tylko dzisiaj. Cała reszta to tylko wspomnienie albo marzenie...
- jacki67
Dwa poprzednie sezony jeździłem na belray i było ok , w tym sezonie na wiosnę też wlałem belraya i po 3000km zaczęło mi się ślizgać, ktoś mnie namówił na Castrola . Po wymianie nic się nie zmieniło tak że w moim przypadku to nie olej. W klubie mam kolegę" złota rączka "od 30 lat rozbiera (czasem składa też ) motocykle , miał taki przypadek w Suzi 1400 (podobne tarcze) i u niego sprężyny nie dawały docisku podłożył zwykłe podkładki i sprzęgło zaczęło pracować normalnie. Rano rozbieram z nim mojego VN i zobaczymy co jest grane....Abramsm1a1 pisze:Oj częsty przypadek z wymianą oleju...
Niektórzy kilka razy wymieniali zanim trafili na właściwy
Na pewno napisze co było.
Pozdro Jacek
www.mkm.net.pl -stronka mojego klubiku
Nie ma wczoraj - bo już minęło... ani jutra - bo nie wiadomo czy nadejdzie. Jest tylko dzisiaj. Cała reszta to tylko wspomnienie albo marzenie...
- jacki67
Rozebraliśmy (łatwo nie było) i okazało się , że regulacji nie ma żadnej, podkładki też nie wchodzą w rachubę, jedynie nowe tarcze i przekładki tarcz
Właśnie szukam na necie sklepu gdzie kupie to wszystko za jednym razem.
Pozdrawiam
Właśnie szukam na necie sklepu gdzie kupie to wszystko za jednym razem.
Pozdrawiam
- jacki67
Sprawdziłem jeszcze raz i u mnie ta nieszczęsna sprężyna też jest wyrobiona(zagłębienie 2mm). Zamówiłem już nową (97zeta) , pomierzyłem swoje tarczki i okazało się że mam w porządku. Nowe mają 3.50 minimum serwisowe 3.10 - moje mają 3.42. Dzięki że przeczytałem jeszcze raz na spokojnie Twój post.mrblack pisze:
Jak założę sprężynę i ślizganie ustąpi masz u mnie wwwwwwwwiiiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeelllllllllllllllllllkkkkkkkkkkkiiiiiiiiiiiiiiiieeeeeeeeeee PIWO