amortyzatory

Fatman
Miejscowość: Marki
Motocykl: Vulcan 1500
VROC: 0

amortyzatory

Post autor: Fatman » śr kwie 04, 2012

czy wszystkie vn 1500calssic mają wentyle żeby dobić ciśnienie ?? , szukałem w swoim i nie widzę nic takiego . w którym miejscu się znajdują

Awatar użytkownika
Kristofer
Miejscowość: Myszków
Motocykl: Honda Goldwing

Post autor: Kristofer » czw kwie 05, 2012

mój ma tylko ręczną regulacje czyli przekręcasz dół sprężyny :ok: więc nie w każdym znajdziesz wętyl do regulacji zawiechy

Fatman

Post autor: Fatman » pt kwie 06, 2012

muszę dokładniej to obejrzeć , strasznie miękki jest tył , przód też . nie znam się na moto więc może to tak ma być

Awatar użytkownika
Basin Raider
Miejscowość: Będzin
Motocykl: Aprilia ETV 1000 Caponord

Post autor: Basin Raider » pt kwie 06, 2012

Wentyle z tyłu powinny być na górze amortyzatora. Twardość tyłu regulujesz obrotami nakrętki sprężyny(powinny tam być numerki z markerami) Co do przodu... Kiedy był zmieniany olej? Pierwsza sprawa to fakt tracenia właściwości oleju, druga to woda która dostaje się przez uszczelniacze(minimalne ilości). Wydaje mi się że jeżeli masz za miękki przód to najlepszym wyjściem będzie zlanie starego oleju i zalanie np. Repsola 10W. Ale przy okazji bawienia się zawiasem dałbym nowe uszczelniacze olejowe, bo jak damy nowej olej to cholera wie jak się zachowa stary uszczelniacz :)
"Better keep your eyes on the road ahead"
Suzuki LS 650 Savage->Honda GL 1500 Goldwing->Yamaha XV 1600 Wild Star-> Yamaha Bt 1100 Bulldog-> Aprilia ETV 1000 Caponord

=== Warsztat Motocyklowy Moto B Wojkowice ul. Skłodowskiej 6 tel. 507 605 581 ===

Fatman

Basin Raider pisze:Wentyle z tyłu powinny być na górze amortyzatora. Twardość tyłu regulujesz obrotami nakrętki sprężyny(powinny tam być numerki z markerami) Co do przodu... Kiedy był zmieniany olej? Pierwsza sprawa to fakt tracenia właściwości oleju, druga to woda która dostaje się przez uszczelniacze(minimalne ilości). Wydaje mi się że jeżeli masz za miękki przód to najlepszym wyjściem będzie zlanie starego oleju i zalanie np. Repsola 10W. Ale przy okazji bawienia się zawiasem dałbym nowe uszczelniacze olejowe, bo jak damy nowej olej to cholera wie jak się zachowa stary uszczelniacz :)

hmmm , wentyli nie znalazłem . nie wiem kiedy był zmieniany olej i na jaki bo kupiłem moto i sam tego nie robiłem , nie wiem jak się to robi . moto kupiłem taniej niż była cena i zdaję sobie sprawe że jest dużo do zrobienia .chyba muszę się z kimś spotkać żeby to obejrzał i powiedział co jest do zrobienia i tu liczę na pomoc :)

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » pt kwie 06, 2012

Fatman, jak bedziesz miał robić przód to daj znać na PW. Mój syn zrobi ci to porządnie, a najważniejsze za nie duże pieniądze. Naprawia motocykle. Albo przynajmniej oceni stan amortyzatorów i powie co i jak. :yeee:
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Fatman

MUKA pisze:Fatman, jak bedziesz miał robić przód to daj znać na PW. Mój syn zrobi ci to porządnie, a najważniejsze za nie duże pieniądze. Naprawia motocykle. Albo przynajmniej oceni stan amortyzatorów i powie co i jak. :yeee:

a możesz powiedzieć ile to +- będzie kosztować ?? , chodzi o sprawdzenie i ewentualną naprawe

Awatar użytkownika
Kristofer
Miejscowość: Myszków
Motocykl: Honda Goldwing

Post autor: Kristofer » pt kwie 06, 2012

Fatman pisze:a możesz powiedzieć ile to +- będzie kosztować ?? , chodzi o sprawdzenie i ewentualną naprawe
http://moto.allegro.pl/uszczelniacze-la ... 49513.html
plus olej jakieś 50zeta no i pewnie duża butla za robotę :picie:

Fatman

Kristofer pisze:
Fatman pisze:a możesz powiedzieć ile to +- będzie kosztować ?? , chodzi o sprawdzenie i ewentualną naprawe
http://moto.allegro.pl/uszczelniacze-la ... 49513.html
plus olej jakieś 50zeta no i pewnie duża butla za robotę :picie:
czyli nie jest to aż tak drogie jak myślałem :)

Awatar użytkownika
Basin Raider

Post autor: Basin Raider » pt kwie 06, 2012

Jak pyłówki są w dobrym stanie to nie trzeba ich wymieniać. All Balls to jest troszkę przerost formy nad treścią(np. w przypadku łożysk-lepiej wybrać Japońskie Koyo w hurtowni) co do uszczelniaczy to polecam Blackway, ale prawda jest taka że każdy nowy i nie leżakowany uszczelniacz jest dobry.

A jeszcze apropo All Balls-w polsce sprzedaje to olek a wszyscy naklejają na to wlepki(jak w linku) ups... wygadałem się :D

Jeszcze co do olka-Nie ważne jak zamawiasz czy na miejscu czy przez telefon-rabat 10% nie jest trudno wywalczyć a koszt all balsów do vn to 49 zł:)
Suzuki LS 650 Savage->Honda GL 1500 Goldwing->Yamaha XV 1600 Wild Star-> Yamaha Bt 1100 Bulldog-> Aprilia ETV 1000 Caponord

=== Warsztat Motocyklowy Moto B Wojkowice ul. Skłodowskiej 6 tel. 507 605 581 ===

Awatar użytkownika
MUKA
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Vn 1500 Classic tourer

Post autor: MUKA » pt kwie 06, 2012

Fatman pisze:
MUKA pisze:Fatman, jak bedziesz miał robić przód to daj znać na PW. Mój syn zrobi ci to porządnie, a najważniejsze za nie duże pieniądze. Naprawia motocykle. Albo przynajmniej oceni stan amortyzatorów i powie co i jak. :yeee:

a możesz powiedzieć ile to +- będzie kosztować ?? , chodzi o sprawdzenie i ewentualną naprawe
Jutro zadzwonie do syna i napisze Ci.
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.

Fatman

Post autor: Fatman » sob kwie 07, 2012

Basin Raider pisze:Jak pyłówki są w dobrym stanie to nie trzeba ich wymieniać. All Balls to jest troszkę przerost formy nad treścią(np. w przypadku łożysk-lepiej wybrać Japońskie Koyo w hurtowni) co do uszczelniaczy to polecam Blackway, ale prawda jest taka że każdy nowy i nie leżakowany uszczelniacz jest dobry.

A jeszcze apropo All Balls-w polsce sprzedaje to olek a wszyscy naklejają na to wlepki(jak w linku) ups... wygadałem się :D

Jeszcze co do olka-Nie ważne jak zamawiasz czy na miejscu czy przez telefon-rabat 10% nie jest trudno wywalczyć a koszt all balsów do vn to 49 zł:)
ok dzięki :) . tylko jest problem bo jestem tu w zasadzie nowy i nie wiem kto to jest Olek :)

Fatman

a możesz powiedzieć ile to +- będzie kosztować ?? , chodzi o sprawdzenie i ewentualną naprawe[/quote]
Jutro zadzwonie do syna i napisze Ci.[/quote]

jak możesz to zapytaj jeszcze o naprawe skrzyni , jest zgrzyt przy wrzucaniu 2 biegu :( .
ale naprawe chyba odłożę na koniec sezonu bo funduszy brak

Awatar użytkownika
Basin Raider

Post autor: Basin Raider » sob kwie 07, 2012

Olek=Olek motocykle :)

Fatman

Basin Raider pisze:Olek=Olek motocykle :)
aaa ok , dzięki :ok:

Awatar użytkownika
Basin Raider

Post autor: Basin Raider » sob kwie 07, 2012

W razie czego mam do olka jakieś hmmm 8 km a i tak przejeżdzam obok niego codziennie, więc jak coś to daj znak można wysłać pocztą :)

Fatman

Basin Raider pisze:W razie czego mam do olka jakieś hmmm 8 km a i tak przejeżdzam obok niego codziennie, więc jak coś to daj znak można wysłać pocztą :)
ok dzięki :) . jakby co to dam znać :)

ODPOWIEDZ