Znikający płyn hamulcowy ze zbiornika przedniego VN 1500 cl

Awatar użytkownika
Brein
Miejscowość: Kielce
Motocykl: Dniepr MT12
VROC: 32244

Post autor: Brein » pt mar 09, 2012

Kolega to dość czytelnie opisał:
http://www.breinride.home.pl/moto/index ... Itemid=168
Moja strona domowa: www.jacek-lukawski.pl
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.

dodeks
Miejscowość: Płaza
Motocykl: vn 1500 nomad
VROC: 0

Post autor: dodeks » pt mar 09, 2012

Bardzo dobrze opisane ja w ten sposób odpowietrzam i samochód i motocykl! A i jeszcze mała uwaga butelke do której spływa płyn zawsze stawiam powyżej zacisku żeby ewentualnie zapobiec zasysaniu powietrza przez gwint odpowietrznika.

pink-f
Miejscowość: Łódź
Motocykl: był EN 500C "98
VROC: 32047

Post autor: pink-f » pt mar 09, 2012

Konrad pisze:
Hubas pisze:
Viking pisze:Sheriff metoda "pompuj - trzymaj" nie gwarantuje całkowitego odpowietrzenia ukł. ham. Lepiej jest skorzystać z usług serwisu który dysponuje urządzeniem ciśnieniowym do odpowietrzenia ham. Przy wielotłoczkowym systemie ham. zawsze jest ryzyko iż w ukł. ham. zostaną pęcherze powietrza .
Tzw. automat do odpowietrzania hamulcy dobra rzecz. Ale kilka lat temu go nie było i co ???

Sheriff ma rację , klameczka w ruch i heja , bez problemu hamulec odpowietrzony .
Jest inny sposób duża strzykawa i wężyk, zakładasz wężyk z jednej strony na odpowietrznik z drugiej na strzykawke wlewasz płyn na full i ciągniesz za tłok strzykawki:-). Zdaje egzamin sam tak robiłem.
A nie prościej odpowietrzyć pompę hamulca wtłaczając płyn ham. dużą strzykawką z wężykiem przez odpowietrznik ? Tak jak piszesz tylko w drugą stronę :) 10 min góra i po robocie.
pozdrawiam

Lucas
Miejscowość: Kielce
Motocykl: Vulcan 1500
VROC: 34525

Post autor: Lucas » pt mar 09, 2012

Brein, dzięki.
Dziś kupiłem u wspólnego kolegi płyn i właśnie trochę dolałem. Potem pompując w przerwach pokazywały malutkie bombelki powietrza uchodzące z otworu bliżej lag.
Wieczorem przestudiuję dokładniej link.
A jutro do dzieła i na mały "wypas krówką" :D
Jeszcze muszę zobaczyć czy głośniej będzie jak zdejmę DB killer :scrach:
VROC 34525

ODPOWIEDZ