Ślizgajace się sprzęgło
- SAURO
- Miejscowość: ZAMOŚĆ, CIECHANÓW, RZYM
- Motocykl: VN 1500 Nomad
- VROC: 30956
Więc nadjszła wekopomna chwila...... jutro od rana zabieram się za mojego Nomada a konkretnie jego sprzęgło .... Zakupione nowe tarcze , sprężynki , podkładki, uszczelka i nowy płyn. Przygotowane też nowiutkie świece i filtry , olej też Motul 15W50 ze względu na wyższe temperatury w jakich mój motocykl pracuje. Zabieram aparat żeby zrobić pełną dokumentację.
BAWMY SIĘ W MOTOCYKLE A NIE POLITYKĘ
- SAURO
- Miejscowość: ZAMOŚĆ, CIECHANÓW, RZYM
- Motocykl: VN 1500 Nomad
- VROC: 30956
Sprzęgło wymienione samodzielnie . Niestety przez przypadek skasowałem zawartość karty pamięci w aparacie i zdjęć nie będzie . Sprężyna (ta okrągła blacha ) niestety była wycięta jak poprzednia nie wiadomo dlaczego . Po długich przemyśleniach z Michele doszliśmy do tego dlaczego tak się stało...... moja wina trochę za niski poziom oleju. Okazuje się że nie dopatrzyłem dobrze że poziom właściwy powinien być jak oczko kontrolne jest całe zalane olejem a nie do połowy bo to około 250-300 gram oleju który powinien być rzucany na sprzęgło. Lekcja kosztowała mnie parę euro i pół dnia roboty.
BAWMY SIĘ W MOTOCYKLE A NIE POLITYKĘ
- sebbb
- Miejscowość: Dęblin
- Motocykl: Kawa vn 1500
- VROC: 36859
Od jakiegoś czasu remontuję silnik i przy okazji chciałem sprawdzić wymiary tarcz sprzęgła i sprężyn. Jakie było moje zdumienie, jak główna sprężyna miała wymiar 5,2 mm, a w manualu jest 4,7 dla mojego silnika (vn-15) Zacząłem szukać w necie i okazało się, że mam włożoną sprężynę akcesoryjną Barnett MT 25, która w stanach jest często wkładana celem poprawy fabryki i wyeliminowania ślizgania się sprzęgła. U mnie nie ma problemu z tym, jednak wydaje się mi, że klamka sprzęgł minimalnie ciężej chodzi. Daję wam linka, to może ktoś zainteresuje się tym tematem.
Rozwiązanie ślizgającego się sprzęgła ?
Rozwiązanie ślizgającego się sprzęgła ?
- Zeus
- Miejscowość: ZIELONA GÓRA
- Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
- VROC: 33589
Na ślizgające się sprzęgło, mają jeszcze wpływ też mniejsze sprężyny
http://sklep.v-moto.pl/pl/p/Sprezyna-sp ... omplet/524
- sebbb
- Miejscowość: Dęblin
- Motocykl: Kawa vn 1500
- VROC: 36859
Zeus, pewnie znasz wymiary tych małych sprężyn, dla pewności bym sprawdził.Zeus pisze:Na ślizgające się sprzęgło, mają jeszcze wpływ też mniejsze sprężyny