Ogólne problemy początkowe....
-
- Miejscowość: Kępno
- Motocykl: VN 1500 Classic Fi 01'
- VROC: 0
Ogólne problemy początkowe....
Witam
Jakiś miesiąc temu przesiadłem się na VN 1500 Classic 01', mam parę problemów m.in.:
1. Wcześniej przewertowałem forum i aby wymienić płyn chłodniczy muszę sciągnać bak, i teraz takie pytanie wystarczy ten bak poluzowac na śrubach i go jakoś zepchnąć na bok czy muszę także poodłanczać jakieś przewody ?
2. Mam problem z odpowiednim wyregulowaniem lusterek widze może w nich jakieś góra 2 metry asfaltu za mną... nie wiem gdzie je można jeszcze regulować bo wyżej ich nie można podnieść a klamki niżej nie opuszcze już... lusterka wyglądają tak:
3. Co do spustu oleju też przeszukałem forum... chodzi mi o ten filtr w silniku mam rozumieć że jest to ta śruba, wyglądająca jakby była z podkładką przychodzi z lewej strony motocykla... wkręcone jest w przedniej części z boku (nie od spodu)?
4. Mam problem z dopompowaniem powietrza do amortyzatorów tylnych w jednym było 3,0 bara w drugim 2,5. Dopompać nie idzie natomiast spuscić tak więc upuściłem dla równego poziomu z tego drugiego do 2,5 ale także już w nim nie idzie dopompać to normalne ? a może robie coś źle ?
5. Wracając do amortyzatorów w każdym jest po 2,5 bara a podczas regulacji czy dam na 1 czy na 4 nie odczuwa sie różnicy wydaje mi się że są bardzo miekkie, są takie w rzeczywistości ? a może coś jest uszkodzone ?
Jakiś miesiąc temu przesiadłem się na VN 1500 Classic 01', mam parę problemów m.in.:
1. Wcześniej przewertowałem forum i aby wymienić płyn chłodniczy muszę sciągnać bak, i teraz takie pytanie wystarczy ten bak poluzowac na śrubach i go jakoś zepchnąć na bok czy muszę także poodłanczać jakieś przewody ?
2. Mam problem z odpowiednim wyregulowaniem lusterek widze może w nich jakieś góra 2 metry asfaltu za mną... nie wiem gdzie je można jeszcze regulować bo wyżej ich nie można podnieść a klamki niżej nie opuszcze już... lusterka wyglądają tak:
3. Co do spustu oleju też przeszukałem forum... chodzi mi o ten filtr w silniku mam rozumieć że jest to ta śruba, wyglądająca jakby była z podkładką przychodzi z lewej strony motocykla... wkręcone jest w przedniej części z boku (nie od spodu)?
4. Mam problem z dopompowaniem powietrza do amortyzatorów tylnych w jednym było 3,0 bara w drugim 2,5. Dopompać nie idzie natomiast spuscić tak więc upuściłem dla równego poziomu z tego drugiego do 2,5 ale także już w nim nie idzie dopompać to normalne ? a może robie coś źle ?
5. Wracając do amortyzatorów w każdym jest po 2,5 bara a podczas regulacji czy dam na 1 czy na 4 nie odczuwa sie różnicy wydaje mi się że są bardzo miekkie, są takie w rzeczywistości ? a może coś jest uszkodzone ?
-
- Miejscowość: Będzin
- Motocykl: VN 1500 Vinci,VN 2000 Deep Purple,VN 15 Ziuk
- VROC: 31802
Aby wymienić płyn musisz ściągnąć bak. Możesz go trochę odsunąć . Zależy czy masz gaźnik czy wtrysk. Wlew jest w przedniej części przy główce ramy. Przy przy korku wlewu płynu jest odpowietrznik . Odkręć go trochę i wlewaj przez korek dotąd aż się pokaże w nim płyn ( w odpowietrzniku). Później uzupełnij w zbiorniczku wyrównawczym.
Filtr oczyszczania wstępnego jest z boku silnika . Pod spodem jest tylko śruba spustowa oleju.
Ciśnienie w amorach trudno ustawić bo przy pomiarze już spada. Ja nabijam 3,5 i przy pomiarze mam 3,0 .
Filtr oczyszczania wstępnego jest z boku silnika . Pod spodem jest tylko śruba spustowa oleju.
Ciśnienie w amorach trudno ustawić bo przy pomiarze już spada. Ja nabijam 3,5 i przy pomiarze mam 3,0 .
-
Vulcan ma kontrolke Fi na zbiorniku więc jest na wtrysku , czyli żadnych przewodów nie muszę odłanczać od baku ?
A co z tymi lusterkami ? naprawde dla mnie to strach jechac to tak samo jakby było bez...
A tak na marginesie to sam nie wiem czy dobrze zrobilem porownujac moja mase 70kg i 176cm wzrostu i mase motocykla to troche obawiam się go...
A co z tymi lusterkami ? naprawde dla mnie to strach jechac to tak samo jakby było bez...
A tak na marginesie to sam nie wiem czy dobrze zrobilem porownujac moja mase 70kg i 176cm wzrostu i mase motocykla to troche obawiam się go...
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
Lusterka najlepiej ustawić w następujący sposób:radziok16 pisze:Vulcan ma kontrolke Fi na zbiorniku więc jest na wtrysku , czyli żadnych przewodów nie muszę odłanczać od baku ?
Prawą ręką trzymasz kierownicę i lewą ręką ustawiasz prawe lusterko tak, żeby widoczność była zadowalająca. I to samo z drugim lusterkiem.
Jeżeli chodzi o masę, to w moim przypadku - 170 cm, ok. 80 kg. I VN 1600 Nomad - 350 kg masy.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
-
Więc musisz odkręcić licznik, wyjąć wtyczkę. Później śrubę pod siedzeniem , śrubę pod konsolą. Zbiornik do góry . Pod zbiornikiem masz dwa grube węże. One są na wcisk . Próbuj przekręcić zbiornik żeby dostać się do wlewu. Kabli nie musisz odpinać tylko przeszkadzające rurki . Są ich chyba trzy.radziok16 pisze:Vulcan ma kontrolke Fi na zbiorniku więc jest na wtrysku
Co do lusterek to. Wyreguluj .
-
Może odkręć i spróbuj w imadle przez coś miękkiego wygiąć trochę.radziok16 pisze:Ale co do lusterek to nie idzie ich dać wyżej sporo czasu na nie straciłem, można je w dwoch miejscach regulować w poprzednich motocyklach miałem takie które regulowało się w trzech...
I przez to że nie idzie ich dać wyżej to prawie nic nie widze...
-
Też właśnie o tym myśle.. te mają tylko regulacje tak jak oznaczyłem 1 i 2 ... niektóre lusterka mają też śrubke w miejscu gdzie jest 3 co daje dodatkowe pole manewru... ewentualnie bede zmuszony wymienić na inne...Andrew pisze:Może odkręć i spróbuj w imadle przez coś miękkiego wygiąć trochę.radziok16 pisze:Ale co do lusterek to nie idzie ich dać wyżej sporo czasu na nie straciłem, można je w dwoch miejscach regulować w poprzednich motocyklach miałem takie które regulowało się w trzech...
Jeszcze jedno pytanie odnosnie cisnienia w oponach jak to wyglada z przodu ? a ile z tylu z pasazerem i bez pasazera ? I co do tych amorkow z tylu to one są takie miekkie ? w ktorym ustawieniu powinny byc tawrde a w ktorym miekkie tam jest regulacja od 1-4
-
Tylko jest taki problem że próbowałem pompką nożną i spreżarką... za cho.... nie idzie dopompać nawet niedrgnie... a spuścić idzie ;/ poje się odkrecać wentyli żeby coś nie wyciekło i zebym potem nie mial kłopotów z dopompaniem...dodeks pisze:A dołożę coś od siebie Amortyzatory to najlepiej się pompuje specjalną pompką do amorów w serwisie rowerowym u mnie taką mają?! Boo...wtedy nie masz spadku ciśnienia przy odkręcaniu wężyka z wentylka. Ja co sezon podjeżdżam i gość za 5zł sprawdza i ew. dopompowuje do ok.2.5bara.
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
radziok16 pisze:Ale co do lusterek to nie idzie ich dać wyżej sporo czasu na nie straciłem, można je w dwoch miejscach regulować w poprzednich motocyklach miałem takie które regulowało się w trzech...
Obracając na śrubie mocującej ustawiasz kąt widzenia szerzej lub bardziej za siebie, obracając samym lusterkiem na ramieniu mocującym ustawiasz kąt widzenia niżej-wyżej.
Powinno wystarczyć.
-
No właśnie nie wystarczy cały czas to robiłem, lusterka są za nisko tak jakby ten drążek był skierowany w moją strone a nie w pozycji pionowej... a klamki już są naprawde mocno opuszczone na dół...Lecho pisze:radziok16 pisze:Ale co do lusterek to nie idzie ich dać wyżej sporo czasu na nie straciłem, można je w dwoch miejscach regulować w poprzednich motocyklach miałem takie które regulowało się w trzech...
Obracając na śrubie mocującej ustawiasz kąt widzenia szerzej lub bardziej za siebie, obracając samym lusterkiem na ramieniu mocującym ustawiasz kąt widzenia niżej-wyżej.
Powinno wystarczyć.
- Garciu
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: VN 1700 Classic LT
- VROC: 34722
Wyp.....l je, i spraw sobie nowe.radziok16 pisze:No właśnie nie wystarczy cały czas to robiłem, lusterka są za nisko tak jakby ten drążek był skierowany w moją strone a nie w pozycji pionowej... a klamki już są naprawde mocno opuszczone na dół...Lecho pisze:radziok16 pisze:Ale co do lusterek to nie idzie ich dać wyżej sporo czasu na nie straciłem, można je w dwoch miejscach regulować w poprzednich motocyklach miałem takie które regulowało się w trzech...
Powinno wystarczyć.
Lusterka, to bardzo istotny element mający wpływ na Twoje i innych bezpieczeństwo.
Pozdrawiam,
Garciu.
Garciu.
- Piotr
- Miejscowość: Warszawa-Wilanów
- Motocykl: VN 1500 Nomad, VN 2000 Diablo Black
- VROC: 25311
Wydaje mi się, że mam takie same w Nomadzie i miałem takie w VN 800, więc raczej to standart i kwestia pokombinowania z ustawieniem.Sheriff pisze:To są standardowe lusterka montowane na VN 900
VROC#25311
--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---
http://www.steelrosesmcsouthside.pl
--- www.v-moto.pl części ,akcesoria, oleje, filtry... do VN-ów ---
http://www.steelrosesmcsouthside.pl
-
Pewnie tak albo faktycznie sa wygiete zbliza sie motobajzel wiec pewnie je wyciepne...Piotr pisze:Wydaje mi się, że mam takie same w Nomadzie i miałem takie w VN 800, więc raczej to standart i kwestia pokombinowania z ustawieniem.Sheriff pisze:To są standardowe lusterka montowane na VN 900
Powietrze i inne sprawy odeszly... Pan w salonie Kawy byl uprzejmy sprawdzic po nr VIN jaki to model itp wiec konkretna inst. obslugi takze zdobylem