Grzejąca się przekładnia główna VN1500
Grzejąca się przekładnia główna VN1500
Witam.
Mój Vulkanik 1500 1995r jest już ze mną małe 10 lat i do tej pory nie sprawiał żadnego kłopotu, jednak ostatnio zaczął wydawać dziwne dźwięki w tylnej przekładni i temperatura po małym przebiegu rośnie, tak że parzy. Może ktoś podpowie co może być przyczyną. Na początku sezonu wymieniłem olej w przekładni na taki sam jakim była zalana.
Mój Vulkanik 1500 1995r jest już ze mną małe 10 lat i do tej pory nie sprawiał żadnego kłopotu, jednak ostatnio zaczął wydawać dziwne dźwięki w tylnej przekładni i temperatura po małym przebiegu rośnie, tak że parzy. Może ktoś podpowie co może być przyczyną. Na początku sezonu wymieniłem olej w przekładni na taki sam jakim była zalana.
-
- Miejscowość: Brodnica
- Motocykl: HD FLHTCUI
- VROC: 34836
Sprawdz olej , czy jest w ilosci jaka ma byc-czyli do dolnej krawedzi otworu napelniania, jak jest tak to zaczalbym od jego spuszczenia( calkowicie )- sprawdz czy na koniec nie poleca opilki. jesli nie tznze przekladnia sie nie mieli. jak jest ok to radzilbym sprawdzic lozyska kola-moze padlina i przekladnia ciezko robi-ale tez odzculbys jakis spadek mocy( w sensie zwiekszenie oporow dla silnika).
Rolling, rolling, rolling.........
Komar 3, WSK 175, VN800Classic, VN1600Classic, VN900Classic, HD FLHTCUI.....
Komar 3, WSK 175, VN800Classic, VN1600Classic, VN900Classic, HD FLHTCUI.....
- MUKA
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Vn 1500 Classic tourer
- VROC: 0
Być może łożysko na wałku. Aby to sprawdzć musisz wyjąć koło odpiąć wał i zobaczyć czy jest wyczuwalny luz osiowy na wałku. Gdyby to było łożysko na ośce koła to byś czuł delikatne"wożenie" dupy. Olej zlewałeś przez magnez? Zaglądałeś przez otwór wlewowy jak wygląda tarcza? Czy masz wyciek oleju przy wejściu wału do silnika?
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.
- jurekawasaki
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: kawasaki vn 800
- VROC: 0
Koledzy Vulkanik pod parą udało się wymienić łożysko, ale były do tego potrzebne bardzo pancerne prasy. Japońce uznali to według serwisówki za element nierozbieralny jednak Polak potrafi. Sprzęt chodzi ok. niestety pogoda już coraz mniej zachęca do vulkanikowych spacerków.
Pozdrawim i do zobaczenia w drodze
Jankes
Pozdrawim i do zobaczenia w drodze
Jankes