Dekompresatory???
Dekompresatory???
Witam! Strasznie nurtuje mnie pytanie? Czy dekompresatory są aż tak potrzebne...wymieniałem ostatnio rozrząd i zastanawiałem się czy tego ustrojstwa nie wywalić poskładać i sprawdzić?! No bo skoro one są tylko potrzebne przy rozruchu to potem tylko niepotrzebnie hałasują raczej...? Niestety nie odważyłem się . Co o tym sądzicie? No chyba że to raczej niemożliwe i wpłynęło by znacząco na pracę silnika? Pozdro!
A więc jak w temacie! Wywaliłem to ustrojstwo zwane dekompresatorem...dzisiaj wsadziłem silnik do ramy i odpalił normalnie o dziwo?! Myślałem że będzie kłopot a tu nic rozrusznik zakręcił normalnie i odpalił...co prawda jeszcze nie założyłem wydechów ale myślę że to nie ma znaczenia. Jeżeli dekompresator służy tylko do odpalania to mogę stwierdzić że na g..no jest potrzebny?! Pozdrawiam!
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Sorry, że odgrzewam kotlet, ale u mnie właśnie dekompresatory się rozleciały.
Znaczy jeden lata cały luźno i sprężyna nawet go nie zamyka, więc właściwie w ogóle nie spełnia swojego zadania, a drugi jest nieco lepszy - otwiera się i zamyka ale ma spory luz na wałku.
W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy na pewno można je wyrzucić (czy może ktoś poza kolegą Dodeksem próbował)?
2. Jak powinny wyglądać sprawne dekompresatory? Czy muszą być sztywne na wałku rozrządu czy też jakiś luz mają zawsze?
Znaczy jeden lata cały luźno i sprężyna nawet go nie zamyka, więc właściwie w ogóle nie spełnia swojego zadania, a drugi jest nieco lepszy - otwiera się i zamyka ale ma spory luz na wałku.
W związku z tym mam dwa pytania:
1. Czy na pewno można je wyrzucić (czy może ktoś poza kolegą Dodeksem próbował)?
2. Jak powinny wyglądać sprawne dekompresatory? Czy muszą być sztywne na wałku rozrządu czy też jakiś luz mają zawsze?
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- WiecznieŻywy
- Miejscowość: Elbląg
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 2000
- VROC: 35625