JAK SPRAWDZIĆ ODPRĘŻNIKI VN1500

JACHU
Miejscowość: Bydgoszcz
Motocykl: KAWASAKI VULKAN 1500
VROC: 0

JAK SPRAWDZIĆ ODPRĘŻNIKI VN1500

Post autor: JACHU » sob gru 07, 2013

Witam wszystkich kochających wolność-czyli jazdę na motocyklu.Swoją przygodę z moto rozpocząłem w wieku 16 lat.WSK 125 63.rok pr.potem druga i trzecia WSK 125 już z pojedynczą ramą,następnie junak M10 65r.Pózniej kilka lat przerwy i suzuki intruder 750 89r,yamaha fazer 2005r ,honda shadows 1100 a obecnie kawasaki vulkan 1500 50 B SE 93r.52300 km.Jest zima więć można trochę podleczyć moto.Chcę wymienić uszczelniacze zaworów bo na pierwszym garze kopci na niebiesko i słabo odpala na zimnym silniku,na ciepłym pali dobrze.I w związku z tym pierwsze pytanie do znawców tematu,czy da się wymienić uszczelniacze zaworów bez ściągania głowicy? Ja myślę że tak ale wolę się upewnić bo narobić się nie sztuka. I drugie pytanie .Jak sprawdzić sprawność odprężników ,jest na to jakiś sposób ? z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi .O browarku nie zapomnę.

JACHU
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2014 przez JACHU, łącznie zmieniany 1 raz.
JACHU

dodeks
Miejscowość: Płaza
Motocykl: vn 1500 nomad

Post autor: dodeks » ndz gru 08, 2013

Witam! Na tą chwilę jestem trochę w temacie ponieważ mam wyciągnięty silnik , zdjęte głowice i powyciągane zawory...też chciałem wymienić tylko uszczelniacze a po wyjęciu zaworów wydechowych okazuje się że są bardzo brzydkie gniazda więc trzeba zregenerować. Z tego co wiem to wymieniają uszczelniacze fachowcy bez ściągania głowicy nabijając kompresorem ciśnienie do cylindra?! Nie wiem czy to ma sens zresztą i tak musisz odkręcić nakrętki głowicy a później skręcisz z powrotem na starej uszczelce...?
Co do odprężników to chodzi myślę o dekompresatory chyba że w twojej maszynie jest inaczej...nie wiem? Dekompresatory masz na wałkach rozrządu więc i tak je wyjmujesz...

JACHU
Miejscowość: Bydgoszcz
Motocykl: KAWASAKI VULKAN 1500

Post autor: JACHU » ndz gru 08, 2013

Witam.Co do odprężników to chodzi mi o to ustrojstwo których jest szt 2.Jeden zamontowany na cylindrze przednim od strony chłodnicy a drugi na cylindrze tylnym od strony siedzenia.To takie jakby pióra blaszane przytwierdzone do pokrywki alum . przykręcanej na dwie śrubki.Mają za zadanie otwierać zawór wydechowy w czasie odpalania żeby silnik nie brał tyle prądu z aku bo aku musiało by być non stop 100% .po odpaleniu zwiększa się ciśnienie i pióro się odgina i nie wciska zaworu.A co do demontażu klawiatury to wystarczy odkręcić tylko pokrywę zaworów,a nakrętek od głowicy się nie rusza ,oczywiście do wymiany uszczelniaczy.A pod wałkami są hydrauliczne regulatory zaworów.Co szanowny kolega na to ?
JACHU

dodeks
Miejscowość: Płaza
Motocykl: vn 1500 nomad

Post autor: dodeks » pn gru 09, 2013

Witam! Teraz zrozumiałem o co chodzi z odprężnikami...?! Szczerze mówiąc odkręcałem ale nie przyglądnąłem się im jeszcze ( leżą sobie z innymi gratami).Co do głowicy to u mnie po odkręceniu pokrywy muszę odkręcić nakrętki głowicy i wyciągnąć górną część głowicy z klawiaturą i wałkiem rozrządu żeby się dostać do zaworów. Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ