Jaki olej? VN1600
- Wikary
- Miejscowość: Złotów
- Motocykl: VN 1600 Classic
- VROC: 33665
Jaki olej? VN1600
Jaki polecacie olej to VN 1600 Classic poza Motulem??
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2014 przez Wikary, łącznie zmieniany 1 raz.
VROC: 33665
Mój Vulcan i kominy Vance&Hines
If you don't ride then you don't know
Where I've been and where I'm going...
Mój Vulcan i kominy Vance&Hines
If you don't ride then you don't know
Where I've been and where I'm going...
-
- Miejscowość: Jarosław
- Motocykl: VN 900 classic
- VROC: 0
Re: Jaki olej?
W ten sposób się oleju nie dobiera. Zobacz w instrukcji jaką lepkość zaleca producent a następnie wybierz produkt kilku producentów o zalecanej lepkości. Jak już się zdecydujesz na konkretne produkty to ściągnij z neta karty charakterystyki z właściwościami fizykochemicznymi danego oleju czyli lepkość przy 40 co jest istotne przy zimnym starcie i 100 stopniach temp. pracy, następnie należy zwrócić też uwagę na wskaźnik lepkości im wyższa wartość tym lepsza oliwa oraz TBN zdolność do pochłaniania przez olej zanieczyszczeń i płynność co też powinno się brać pod uwagę jak ktoś jeździ w okresie jesiennym przy niskich tempr.Wikary pisze:Jaki polecacie olej to VN 1600 Classic poza Motulem??
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Wikary, sprawdź na jakim oleju było jeżdżone, i taki zastosuj..... obędzie się bez płukania silnika...... jeżeli jednak będziesz chciał zmienić markę oleju to zachowaj fabryczną specyfikację i przepłukaj silnik przed zalaniem właściwym olejem. Odnośnie polecania marki to ja polecałbym Castrol, ale wybór należy do Ciebie.
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
Gdzie słyszysz śpiew tam idź,
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
-
- Miejscowość: Jarosław
- Motocykl: VN 900 classic
- VROC: 0
Co by tam nie miał wlane stosowanie płukanki nie jest konieczne. Obecnie każdy olej jest mieszalny niezależnie od jego rodzaju i każdy minerał tak samo ma dodatki myjące. To kolejny chwyt marketingowy i widzę, iż po forach samochodowych płukanki dotarły tutaj. Swego czasu czytałem artykuł gdzie zastosowano płukankę i po rozebraniu silnika okazało się, że dolany środek przez 15 minut pracy nie usunął grubszych warstw zanieczyszczeń lecz tylko je rozmiękczyła. W takiej sytuacji świeży olej może oderwać większy kawałek i zatkać magistralę olejową co się skończy kapitalką.Radio pisze:Wikary, sprawdź na jakim oleju było jeżdżone, i taki zastosuj..... obędzie się bez płukania silnika...... jeżeli jednak będziesz chciał zmienić markę oleju to zachowaj fabryczną specyfikację i przepłukaj silnik przed zalaniem właściwym olejem. Odnośnie polecania marki to ja polecałbym Castrol, ale wybór należy do Ciebie.
- Radio
- Miejscowość: Połczyńskie Zdroje
- Motocykl: VN 900 Classic LT
- VROC: 35570
Nie miałem na myśli oleju czyszczącego silnik wewnątrz tylko wypłukanie resztek innego oleju osobiście przy zmianie marki oleju, a zwłaszcza przy zmianie lepkości stosowałem tylko jedną metodę..... kupowałem dwa razy tyle oleju co mi było potrzeba i wymieniałem go, po przejechaniu 500km wymieniałem ponownie i sprawa załatwiona.
Pozdrawiam
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,
Ci nigdy nie śpiewają.
Mariusz
VROC#35570
tam dobre serca mają
źli ludzie wierzaj mi,