Witam,
Mam pytanie odnośnie pracy zaworów. To, że je słychać przez chwilkę zaraz po uruchomieniu zimnego silnika jest normą( gdzieś to czytałem) Natomiast nie wiem czy jest już normą by było je słychać pod obciążeniem- np. na wolnych obrotach na 3 czy 4 biegu i gwałtowne przyśpiesznie- odkręcona maneta na maksa...Jak jest u Was drodzy forumowicze?
Dzwonienie zaworów
1. generalnie wszystkie kawy dzwonią (miałem zephyra 750 - ten to dzwonił )
2. generalnie każdy silnik spalinowy jak go przydusisz na niskich obrotach to może zadzwonić zaworami.
a najlepiej to posłuchaj jak chodzą 2-3 inne maszyny 1600 to będziesz mniej więcej wiedział czy u Ciebie jest ok czy nie ok
pozdr!
2. generalnie każdy silnik spalinowy jak go przydusisz na niskich obrotach to może zadzwonić zaworami.
a najlepiej to posłuchaj jak chodzą 2-3 inne maszyny 1600 to będziesz mniej więcej wiedział czy u Ciebie jest ok czy nie ok
pozdr!
Kolego, zanim zaczniesz grzebać mocno w silniku, sprawdź sobie czy masz podkładki między kolektorami a cylindrami (nie wiem czy dobrze nazwałem) - chodzi mi o część nr 11060 według instrukcji serwisowej. Poprzedni właściciel mojego moto przyoszczędził 70 PLN i przez pół roku szukałem rozwiązania. Naczytałem się o dekompresatorach, zaworach, rodzajach oleju itp. W końcu wziąłem motek na hamownię i po osłuchaniu okazało się, że stukają kolektory o bloki cylindrów, bo brakowało podkładek.
Stukanie było bardzo podobne do stuków zaworów - w średnim zakresie obrotów pod obciążeniem. Na wysokich obrotach nie było słychać nic.
Powodzenia!
Stukanie było bardzo podobne do stuków zaworów - w średnim zakresie obrotów pod obciążeniem. Na wysokich obrotach nie było słychać nic.
Powodzenia!
-
- Miejscowość: Wrocław
- Motocykl: vulcan 1600 Classic/ teraz n 2000
- VROC: 0
mam 1600, w serwisie polecono mi na stukające zawory w tym modelu włożenie zatyczek do uszu i jeździć, jeździć, nie szukać problemów. Można też założyć głośniejsze wydechy. Jak jedziesz 49 km/h na 5 biegu i nagle przyspieszasz, to zawsze będzie słychać zawory w kazdym silniku.
Nigdy nie jest za późno.
Re: Dzwonienie zaworów
John0 pisze:Witam,
Mam pytanie odnośnie pracy zaworów. To, że je słychać przez chwilkę zaraz po uruchomieniu zimnego silnika jest normą( gdzieś to czytałem) Natomiast nie wiem czy jest już normą by było je słychać pod obciążeniem- np. na wolnych obrotach na 3 czy 4 biegu i gwałtowne przyśpiesznie- odkręcona maneta na maksa...Jak jest u Was drodzy forumowicze?
A nasila sie to jak jezdziz w upalne dni ? w sesie ze bardziej slychac ?
Wieczny optymista
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .
Był-ła .Komar ,WSK 3 jka i 4 rka ,MZ Tropik /Jawa 350 ,Suzuki vz 800 ,Kawasaki 550 ,Nomad 1600.H-D Electra 1700,Yamaha Stratoliner 1900.Lokomotywa vn 2000, jest znów Kawasaki Nomad 1600 .