Niskie sprężanie na cylindrach
Niskie sprężanie na cylindrach
Witam kolegów, zmierzyłem ciśnienie na cylindrach i okazało się że jest w obydwóch po 6 bar, mierzyłem na zimnym silniku i rozgrzanym. Pytanie wiec: czy gniazda zaworowe do przeglądu czy coś innego może być powodem niskiej kompresji?. Dzieki za wszelkie sugestie.
-
- Miejscowość: Katowice
- Motocykl: Kawasaki VN 1600 Clasic
- VROC: 0
Re: Niskie sprężanie na cylindrach
wlej trochę oleju silnikowego do cylindrów i zmierz ciśnienie . Jeżeli się podniesie masz problem z pierścieniami , jeżeli będzie dalej 6 to jest coś z zaworami .
Dzięki, tak mam zamiar jeszcze zrobić z tym olejem, ale kompresję sprawdzałem na zamkniętej przepustnicy i to muszę sprawdzić jak będzie z otwartą przepustnicą. Dam znać.
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Zacznijmy od tego dlaczego uważasz, że 6 bar to niska kompresja. W serwisówce (rozdz. 5-32) napisano, że kompresja w 1600 powinna wynosić od 340 do 590 kPa. W tym kontekście właściwie masz nawet dość wysoką kompresję.
Pamiętaj, że przy wolnych obrotach silnika (a na rozruszniku zbyt szybko nim nie zakręcisz) jest otwarty dekompresator (KACR), więc o wyższe wskazanie może być trudno.
EDIT: Dodam jeszcze, że według serwisówki prawidłowy pomiar jest właśnie przy przepustnicy otwartej 100%.
Pamiętaj, że przy wolnych obrotach silnika (a na rozruszniku zbyt szybko nim nie zakręcisz) jest otwarty dekompresator (KACR), więc o wyższe wskazanie może być trudno.
EDIT: Dodam jeszcze, że według serwisówki prawidłowy pomiar jest właśnie przy przepustnicy otwartej 100%.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
A ja sugerowałem się że ma być 9 bar, skoro ma być 5-6 bar to kamień z serca- super. Dane techniczne znalazłem gdzie jest napisane 9 bar dlatego się zaniepokoilem. Dzięki wielkie.
- Skrobel
https://www.vocn.nl/images/Handboeken/VN1600-03.pdf
Strona 212, rozdział 5-32
Strona 212, rozdział 5-32
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
Zrobiłem jak pisałem wcześniej test próby kompresji na otwartej całkowicie przepustnicy i doszło do 7 bar i również zrobiłem test z olejami gdzie również wyszło 7 bar. Więc dane techniczne podają 9 bar w czasie pracy silnika?
- Skrobel
Nie wiem jakie dane techniczne czytałeś, ale z drugiej strony jakoś bardziej ufam serwisówce Kawasaki. Zresztą widziałem jak działa dekompresator w moim poprzednim Nomadzie i od tamtej pory przestałem się martwić o rzekomo niską kompresję.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
podepnę się pod temat ... czas kwarantanny wiec robimy rzeczy z nudów.
zmierzyłem u siebie kompresje (silnik zimny) i wyszło : przedni cyl - 8 bar, tylni 9 bar.
no i tez mam zagwozdkę - serwisówka podaje znacznie mniejsze wartości ... w sumie takie, ze przy "normalnym" silniku robilibyśmy remont.
z drugiej strony , na YT sa filmiki z mierzenia i wychodza wartosci po 12 bar ... https://www.youtube.com/watch?v=UneD07IGlxI
wyjaśni mi to ktoś ?
zmierzyłem u siebie kompresje (silnik zimny) i wyszło : przedni cyl - 8 bar, tylni 9 bar.
no i tez mam zagwozdkę - serwisówka podaje znacznie mniejsze wartości ... w sumie takie, ze przy "normalnym" silniku robilibyśmy remont.
z drugiej strony , na YT sa filmiki z mierzenia i wychodza wartosci po 12 bar ... https://www.youtube.com/watch?v=UneD07IGlxI
wyjaśni mi to ktoś ?
pomiary na rozgrzanym silniku: Przedni 9 bar, tylni tez 9 barów ... :/