Uszczelniacze łóżyska główki ramy
-
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: Było VN1600 Nomad teraz 1700 Voyager
- VROC: 0
Uszczelniacze łóżyska główki ramy
Czy ktoś może zna i mógłby podać rozmiar tychże uszczelniaczy. W komplecie łożysk nie dołączono ich...
- Tex66
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
Re: Uszczelniacze łóżyska główki ramy
3 minuty zabawy w necie!
Nie szukaj po wymiarach a po numerach podzespołów do danego motocykla.
Kupiłeś nowe łożyska główki ramy to kup i nowe uszczelniacze.
Twój Kawasaki VN1600 Nomad, proszę bardzo:
Dolny uszczelniacz – 92049 (92049–1383) - XMHE 43 55 4J - 53,00 zł w Sklepie firmowym Kawasaki
Górny uszczelniacz – 92049A (92049–1483) - MX043N2 - 53,50 zł w Sklepie firmowym Kawasaki
Uszczelniacze te pasują do wszystkich VN 1600 i nie tylko.
Pozdrawiam
Nie szukaj po wymiarach a po numerach podzespołów do danego motocykla.
Kupiłeś nowe łożyska główki ramy to kup i nowe uszczelniacze.
Twój Kawasaki VN1600 Nomad, proszę bardzo:
Dolny uszczelniacz – 92049 (92049–1383) - XMHE 43 55 4J - 53,00 zł w Sklepie firmowym Kawasaki
Górny uszczelniacz – 92049A (92049–1483) - MX043N2 - 53,50 zł w Sklepie firmowym Kawasaki
Uszczelniacze te pasują do wszystkich VN 1600 i nie tylko.
Pozdrawiam
Tex66
-
- Miejscowość: Poznań
- Motocykl: Było VN1600 Nomad teraz 1700 Voyager
Oryginalne kosztują prawie tyle co łożyska all balls w komplecie. Widziałem je w sklepie kawasaki. Znając rozmiar możnaby dopasować zamiennik.
- Tex66
Proszę bardzo:
Znalazłem w sklepie w Rosji poprzez forum KAWASKI rosyjskojęzyczne.
W Rosji kosz 950 rubli (cena tylko tak dla porównania).
Wymiary poniżej.
DOLNE
1. KAWASAKI 92049-1383 Сальник подшипника траверсы нижний 43х55х4
- co w tłumaczeniu znaczy:
KAWASAKI 92049-1383 dolne trawersowe uszczelnienie łożyska, 43x55x4
GÓRNE
2. KAWASAKI 92049-1483 Сальник подшипника траверсы bерхний 43x55x4
KAWASAKI 92049-1483 górne trawersowe uszczelnienie łożyska,43x55x4
Jak z tego wynika oba mają takie same wymiary, masz średnicę wewnętrzną (otworu), zewnętrzną i grubość: 43 x 55 x 4.
Tu jak widzę jest jedynie więcej czytających posty.
Powodzenia w poszukiwaniu zamienników.
Znalazłem w sklepie w Rosji poprzez forum KAWASKI rosyjskojęzyczne.
W Rosji kosz 950 rubli (cena tylko tak dla porównania).
Wymiary poniżej.
DOLNE
1. KAWASAKI 92049-1383 Сальник подшипника траверсы нижний 43х55х4
KAWASAKI 92049-1383 dolne trawersowe uszczelnienie łożyska, 43x55x4
GÓRNE
2. KAWASAKI 92049-1483 Сальник подшипника траверсы bерхний 43x55x4
KAWASAKI 92049-1483 górne trawersowe uszczelnienie łożyska,43x55x4
Jak z tego wynika oba mają takie same wymiary, masz średnicę wewnętrzną (otworu), zewnętrzną i grubość: 43 x 55 x 4.
Tu jak widzę jest jedynie więcej czytających posty.
Powodzenia w poszukiwaniu zamienników.
Tex66
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Jak widać w oryginałach jest podany wymiar XMHE 43 55 4J co znaczy 43х55х4 :-)))) nie trzeba drażnić oczu cyrylicą.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
- Tex66
Wielebny
Te dwa zdania napisane w cyrylicy nie maiły na celu drażnić niczyich oczu z Twoimi włącznie.
Chciałem tylko pokazać, że wpisując w wyszukiwarkę internetową 92049 (92049–1383) czy też XMHE 43 55 4J nie wyświetlą się wymiary powyższego podzespołu. Dotyczy to stron polskojęzycznych, angielskojęzycznych, ze sklepem firmowym Kawasaki włącznie.
A sklep który znalazłem, a który swoje produkty opisuje w języku którego my przynajmniej uczyliśmy się w szkole podstawowej i średniej podaje pełny opis i wymiary.
Dla przykładu DOLNY uszczelniacz:
https://nbsmotor.ru/catalog/zapchasti_/ ... lov/60418/
Do GÓRNEGO strony nie zapisywałem.
XMHE 43 55 4J to oznaczenie uszczelniacza DOLNEGO. W tym oznaczeniu nie ma odstępów między dwoma pierwszymi parami cyfr i ostatnią parą jednej cyfry z literą J. Tu można by teoretycznie wywnioskować, że są to wymiary uszczelniacza. Ale co ma powiedzieć osoba która nie zastanawia się, zna jedynie oznaczenie i nie doszukuje się ideologii.
A jaka jest pewność, że wymiary GÓRNEGO są identyczne.
Oznaczenie GÓRNEGO to już MX043N2. I tu już może być problem. Tu dorabianie ideologii nie przejdzie.
A tak dla ciekawości, powyższe uszczelniacze są identyczne w VN 1500, VN 1600, VN 1700 i naszych VN2k. To tak dla Kolegów którzy by chcieli coś zastępczego zakładać zamiast oryginalnych. Chociaż znalezienie uszczelniacza o średnicy otworu 43 mm i średnicy całkowitej 55 mm może nie być takie proste.
Te dwa zdania napisane w cyrylicy nie maiły na celu drażnić niczyich oczu z Twoimi włącznie.
Chciałem tylko pokazać, że wpisując w wyszukiwarkę internetową 92049 (92049–1383) czy też XMHE 43 55 4J nie wyświetlą się wymiary powyższego podzespołu. Dotyczy to stron polskojęzycznych, angielskojęzycznych, ze sklepem firmowym Kawasaki włącznie.
A sklep który znalazłem, a który swoje produkty opisuje w języku którego my przynajmniej uczyliśmy się w szkole podstawowej i średniej podaje pełny opis i wymiary.
Dla przykładu DOLNY uszczelniacz:
https://nbsmotor.ru/catalog/zapchasti_/ ... lov/60418/
Do GÓRNEGO strony nie zapisywałem.
XMHE 43 55 4J to oznaczenie uszczelniacza DOLNEGO. W tym oznaczeniu nie ma odstępów między dwoma pierwszymi parami cyfr i ostatnią parą jednej cyfry z literą J. Tu można by teoretycznie wywnioskować, że są to wymiary uszczelniacza. Ale co ma powiedzieć osoba która nie zastanawia się, zna jedynie oznaczenie i nie doszukuje się ideologii.
A jaka jest pewność, że wymiary GÓRNEGO są identyczne.
Oznaczenie GÓRNEGO to już MX043N2. I tu już może być problem. Tu dorabianie ideologii nie przejdzie.
A tak dla ciekawości, powyższe uszczelniacze są identyczne w VN 1500, VN 1600, VN 1700 i naszych VN2k. To tak dla Kolegów którzy by chcieli coś zastępczego zakładać zamiast oryginalnych. Chociaż znalezienie uszczelniacza o średnicy otworu 43 mm i średnicy całkowitej 55 mm może nie być takie proste.
Tex66
- Zeus
- Miejscowość: ZIELONA GÓRA
- Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
- VROC: 33589
Mam na miejscu komplet oryginalnych
- Tex66
Zeus
Tak jak napisałeś, z oryginalnymi uszczelkami to problemu nie ma. Można je kupić każde oddzielnie i w komplecie. Sam kupowałem w zeszłym roku komplet wraz z łożyskami główki ramy właśnie u Ciebie.
Tu jednak chodzi o to, że ktoś z różnych względów woli szukać zamienników, dorabiać, docinać i dopasowywać niż założyć oryginalne ale potrzebuje wiedzy o ich wymiarach.
Mogą być i tacy, którzy zamiast XMHE 43 55 4J postanowią założyć coś takiego (linki poniżej), ale jak napisałem wyżej musi ktoś taki znać wymiar:
https://epompa.pl/product-pol-8653-Uszc ... O-5-4.html
a tu jeszcze kolejne:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/uszc ... 72839.html
i wymiary będą zdecydowanie pasowały. Zamiast płacić 100 zł za komplet zapłacą 9 zł (bez kosztów przesyłki).
Czy będą gorsze czy lepsze nie wiem, osobiście uszczelek do śrubunku i im podobnych w VN2k bym nie zakładał.
Tak jak napisałeś, z oryginalnymi uszczelkami to problemu nie ma. Można je kupić każde oddzielnie i w komplecie. Sam kupowałem w zeszłym roku komplet wraz z łożyskami główki ramy właśnie u Ciebie.
Tu jednak chodzi o to, że ktoś z różnych względów woli szukać zamienników, dorabiać, docinać i dopasowywać niż założyć oryginalne ale potrzebuje wiedzy o ich wymiarach.
Mogą być i tacy, którzy zamiast XMHE 43 55 4J postanowią założyć coś takiego (linki poniżej), ale jak napisałem wyżej musi ktoś taki znać wymiar:
https://epompa.pl/product-pol-8653-Uszc ... O-5-4.html
a tu jeszcze kolejne:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/uszc ... 72839.html
i wymiary będą zdecydowanie pasowały. Zamiast płacić 100 zł za komplet zapłacą 9 zł (bez kosztów przesyłki).
Czy będą gorsze czy lepsze nie wiem, osobiście uszczelek do śrubunku i im podobnych w VN2k bym nie zakładał.
Tex66
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Texiu Drogi.
Niestety moje pokolenie ma uczulenie na cyrylicę. Bo jak nazwać indoktrynację przez podstawówkę, technikum i studia kiedy to wmawiali nam że po rusku spokojnie się dogadasz na świecie. Zapomnieli tylko dodać że na świecie ale komunistycznym a i to nie za bardzo bo np. w Rumuni kiedy zaczynaliśmy "gawarit" to się odwracali i w długą a jak zaczęliśmy "szprechać" lub "spikać" to im się DM albo $ w oczach zapalali i byli bardzo chętni do udzielania informacji.
Niestety moje pokolenie ma uczulenie na cyrylicę. Bo jak nazwać indoktrynację przez podstawówkę, technikum i studia kiedy to wmawiali nam że po rusku spokojnie się dogadasz na świecie. Zapomnieli tylko dodać że na świecie ale komunistycznym a i to nie za bardzo bo np. w Rumuni kiedy zaczynaliśmy "gawarit" to się odwracali i w długą a jak zaczęliśmy "szprechać" lub "spikać" to im się DM albo $ w oczach zapalali i byli bardzo chętni do udzielania informacji.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
"Uszczelki do śrubunku", faktycznie są, ale jak babcię kocham, nie miałbym śmiałości . Jeszcze nigdy nie testowałem "jakiś tam" zamienników w swoich motocyklach (poza Junakiem ), wychodząc z założenia, że jeżeli wyciągam silnik z ramy i go rozpoławiam, co zabiera mi masę czasu, znajduję zużytą część, którą muszę wymienić, nie będę sobie robił pod górkę i upychał tam czegokolwiek, bo było o połowę tańsze i pasowało. Łożyska i uszczelniacze można dobrać wg rozmiarów, wiedząc czego się chce, wybrać dobrego producenta, parametry itp. i to może długie lata działać bezproblemowo, lub mając niewielką świadomość co do jakości i warunków pracy danej części, zawierzy się panu w sklepie i kupi "coś", co później się zemści. W skrócie, nie będąc motocyklowym rzeźnikiem lub znudzonym kolesiem, zmieniającym maszyny co sezon, raz wymienione np. łożysko główki ramy z uszczelniaczami, czy też uszczelniacze lag itd. będziemy użytkować przez następnych kilka lub kilkanaście lat. Spędzając X godzin na rozbieraniu zawieszenia czy silnika, nie mam zamiaru rezerwować sobie w przyszłości kolejnego rozgrzebywania tych elementów, bo zaoszczędziłem 5 czy 7 dych na uszczelniaczach czy łożyskach . Jak na razie jakość oryginałów mnie nie zawiodła i tego się będę trzymał, dopóki starczy funduszy oczywiście .
ps. elaborat nie dotyczy klocków i tarczy hamulcowych
ps. elaborat nie dotyczy klocków i tarczy hamulcowych
- Tex66
Wielebny
Napisałeś : „Niestety moje pokolenie…………..” Myślę, że i moje. Absolwent studiów wyższych 1990 rok. Cyrylice też poprzez podstawówkę, technikum i przez dwa pierwsze lata studiów wyższych przerabiałem.
Głupoty nam wmawiano i indoktrynowano, ale i weselsze czasy były a i jaka fantazja.
Pewnie zaraz „Admin” przeniesie te nasze dziadkowe wspomnienia więc trzymajmy się rozmiaru uszczelek do główki ramy w naszych VN.
Napisałeś : „Niestety moje pokolenie…………..” Myślę, że i moje. Absolwent studiów wyższych 1990 rok. Cyrylice też poprzez podstawówkę, technikum i przez dwa pierwsze lata studiów wyższych przerabiałem.
Głupoty nam wmawiano i indoktrynowano, ale i weselsze czasy były a i jaka fantazja.
Pewnie zaraz „Admin” przeniesie te nasze dziadkowe wspomnienia więc trzymajmy się rozmiaru uszczelek do główki ramy w naszych VN.
Tex66
- Tex66
Artix
Też jestem przeciwnikiem testowania „czegoś tam”, właśnie mając na uwadze perspektywę ponownej naprawy, ostatecznie montując jednak część dedykowaną ze sklepu Kawasaki.
Z drugiej strony, łożysko ze specyfikacją Kawasaki” jest kilka razy droższe niż o identycznych wymiarach (parametrach) ale kupione w sklepie z łożyskami.
Ale wracając do meritum postu, na pewno nie brakuje i takich, którzy właśnie „takie tam- uszczelki do śrubunku” będą testować chociaż nikt głośno do tego się nie przyzna.
A później ………………..
Zobacz na ogłoszenie i zdjęcie nr 6 – najlepiej widać (na innych też)
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki- ... llery-open
Tu ktoś pewnie chciał zaoszczędzić na uszczelnieniach (motocykl od motocyklisty).
Jak to ktoś już kiedyś powiedział „ jak dbasz, tak masz”.
No chyba, że co sezon ktoś zmienia motocykl.
Też jestem przeciwnikiem testowania „czegoś tam”, właśnie mając na uwadze perspektywę ponownej naprawy, ostatecznie montując jednak część dedykowaną ze sklepu Kawasaki.
Z drugiej strony, łożysko ze specyfikacją Kawasaki” jest kilka razy droższe niż o identycznych wymiarach (parametrach) ale kupione w sklepie z łożyskami.
Ale wracając do meritum postu, na pewno nie brakuje i takich, którzy właśnie „takie tam- uszczelki do śrubunku” będą testować chociaż nikt głośno do tego się nie przyzna.
A później ………………..
Zobacz na ogłoszenie i zdjęcie nr 6 – najlepiej widać (na innych też)
https://www.otomoto.pl/oferta/kawasaki- ... llery-open
Tu ktoś pewnie chciał zaoszczędzić na uszczelnieniach (motocykl od motocyklisty).
Jak to ktoś już kiedyś powiedział „ jak dbasz, tak masz”.
No chyba, że co sezon ktoś zmienia motocykl.
Tex66
- artix
- Miejscowość: Inowrocław
- Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
- VROC: 38561
Tex66, przecież chłop wyraź napisał w ogłoszeniu, że niczego nie picował na sprzedaż i że nie wymaga żadnych wkładów finansowych . Ten obrzygany silnik już taki był jak go kupował i tak ma być . Jak widać, jaki motocyklista, taki stan techniczny motocykla.