Nie działa światło pozycyjne przednie
-
- Miejscowość: Łódź
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 1600 Classic
Nie działa światło pozycyjne przednie
Panowie potrzebuję pomocy.
Wymieniłem żarówkę tylną podświetlania tablicy. Od tej pory nie działa mi światło pozycyjne przednie. Po odpaleniu świeci. Tył działa. Bezpieczniki z prawego boku sprawdzone. Brak mi pomysłów. Może ktoś coś wie?
Wymieniłem żarówkę tylną podświetlania tablicy. Od tej pory nie działa mi światło pozycyjne przednie. Po odpaleniu świeci. Tył działa. Bezpieczniki z prawego boku sprawdzone. Brak mi pomysłów. Może ktoś coś wie?
- Tex66
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa
- VROC: 0
Re: Nie działa światło pozycyjne przednie
Serwisówkę/manuala ma?
Jak nie ma to niech się zaopatrzy, jest wielce pomocny!
Najlepiej komplet – 3 manualki ( VN 1600 Mean Streak, VN 1600 Nomad i Classic Tourer oraz VN1600 Classic). Każda coś wnosi.
Nie bać się serwisówek i czytać, czytać.
W manualu VN 1600 Nomad, Classic Tourer w okresowych procedurach konserwacyjnych dotyczących układu elektrycznego na stronie 55 jest napisane co i jak odnośnie sprawdzenia świateł pozycyjnych bez odpalania motocykla oraz co może być uszkodzone jeżeli nie zapalają się.
Powodzenia
Jak nie ma to niech się zaopatrzy, jest wielce pomocny!
Najlepiej komplet – 3 manualki ( VN 1600 Mean Streak, VN 1600 Nomad i Classic Tourer oraz VN1600 Classic). Każda coś wnosi.
Nie bać się serwisówek i czytać, czytać.
W manualu VN 1600 Nomad, Classic Tourer w okresowych procedurach konserwacyjnych dotyczących układu elektrycznego na stronie 55 jest napisane co i jak odnośnie sprawdzenia świateł pozycyjnych bez odpalania motocykla oraz co może być uszkodzone jeżeli nie zapalają się.
Powodzenia
Tex66
-
Dzięki poczytam
-
Problem rozwiązany. Wygląda na to że tak ma być . Zostawiając stacyjkę w pozycji P świeci się tylko tył i podświetlenie tablicy rejestracyjnej.
- Tex66
W samochodzie jak zapalisz światła pozycyjne bez zapalania silnika to też mają świecić się tylko światła pozycyjne z tyłu i podświetlanie tablicy rejestracyjnej?
Tu jest napisane jakie światła winien mieć motocykl i które …… i jak powinny działać:
DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 15 grudnia 2016 r.
Poz. 2022
OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA
z dnia 27 października 2016 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie
warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Przed wymianą żarówki jednak światło pozycyjne przednie działało – to wtedy było źle?
Wymieniasz żarówkę podświetlającą tablicę rejestracyjną, przestaje działać światło pozycyjne z przodu (silnik nieodpalony – pozycja „park position – P”) i problem rozwiązany, tu cytat: „wygląda na to że tak ma być”.
Otóż nie tak ma być i tak nie wyglądać.
Tu jest napisane jakie światła winien mieć motocykl i które …… i jak powinny działać:
DZIENNIK USTAW
RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
Warszawa, dnia 15 grudnia 2016 r.
Poz. 2022
OBWIESZCZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY I BUDOWNICTWA
z dnia 27 października 2016 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie
warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
Przed wymianą żarówki jednak światło pozycyjne przednie działało – to wtedy było źle?
Wymieniasz żarówkę podświetlającą tablicę rejestracyjną, przestaje działać światło pozycyjne z przodu (silnik nieodpalony – pozycja „park position – P”) i problem rozwiązany, tu cytat: „wygląda na to że tak ma być”.
Otóż nie tak ma być i tak nie wyglądać.
Tex66
-
Ja nie jestem pewien czy przednia lampa zapalała się po przekręceniu kluczyka. Według instrukcji nie zapala się po przekręceniu kluczyka, i nie zapala się po przekręceniu kluczyka w 2 pozycję P. Wyraźnie napisane jest , że świeci tylko pozycja tył i podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Po uruchomieniu silnika automatycznie załącza się światło mijania z przodu. Co do wymogów ustawowych, motocykl nie musi być wyposażony w przednie pozycję. Musi być pozycja tył i podświetlenie tablicy.
- Tex66
Zgodnie z obowiązującym prawem, motocykl nie musi być wyposażony w przednie światła postojowe jeżeli jego szerokość jest mniejsza niż 1,6 m.
Więc sprawa obowiązku posiadania przednich świateł postojowych w przypadku VN 1600 odpada.
Jeszcze jedno, światła postojowe (silnik wyłączony – cały prąd z akumulatora) a światła pozycyjne (silnik włączony – masz być widoczny dla innych uczestników ruchu) to dwie różne bajki chociaż często używane zamiennie.
Zakładając ten post i opisując pewne czynności myliłeś pewne pojęcia co skutkowało nieścisłościami kiedy i jakie światło powinno się zapalić.
- „Wymieniłem żarówkę tylną podświetlania tablicy. Od tej pory nie działa mi światło pozycyjne przednie”. Tu użyłeś stwierdzenia „światło pozycyjne” – więc silnik winien pracować. Gdybyś napisał światło postojowe – odpowiedź była by krótka – tak ma być.
„Ja nie jestem pewien czy przednia lampa zapalała się po przekręceniu kluczyka”.
Kiedy silnik jest wyłączony i przekręcasz stacyjkę na P – powinno zaświecić się tylko tylne światło postojowe i podświetlenie tablicy rejestracyjne. Przednia lampa nie zapala się w takiej sytuacji i nie pełni roli światła postojowego ani pozycyjnego. Co innego jak odpalisz silnik, wtedy zapala się przednia lampa.
Masz wszystko OK ale więcej precyzji w opisie przy zakładaniu postu.
Więc sprawa obowiązku posiadania przednich świateł postojowych w przypadku VN 1600 odpada.
Jeszcze jedno, światła postojowe (silnik wyłączony – cały prąd z akumulatora) a światła pozycyjne (silnik włączony – masz być widoczny dla innych uczestników ruchu) to dwie różne bajki chociaż często używane zamiennie.
Zakładając ten post i opisując pewne czynności myliłeś pewne pojęcia co skutkowało nieścisłościami kiedy i jakie światło powinno się zapalić.
- „Wymieniłem żarówkę tylną podświetlania tablicy. Od tej pory nie działa mi światło pozycyjne przednie”. Tu użyłeś stwierdzenia „światło pozycyjne” – więc silnik winien pracować. Gdybyś napisał światło postojowe – odpowiedź była by krótka – tak ma być.
„Ja nie jestem pewien czy przednia lampa zapalała się po przekręceniu kluczyka”.
Kiedy silnik jest wyłączony i przekręcasz stacyjkę na P – powinno zaświecić się tylko tylne światło postojowe i podświetlenie tablicy rejestracyjne. Przednia lampa nie zapala się w takiej sytuacji i nie pełni roli światła postojowego ani pozycyjnego. Co innego jak odpalisz silnik, wtedy zapala się przednia lampa.
Masz wszystko OK ale więcej precyzji w opisie przy zakładaniu postu.
Tex66
-
Masz rację , mój błąd . Opisałem to wszystko nieco chaotyczne.