Problem z prędkościomierzem
-
- Miejscowość: Jedlicze
- Motocykl: Kawasaki VN 1600 clasic
- VROC: 2004
Problem z prędkościomierzem
Witam. Końcem zeszłego sezonu zostałem szczęśliwym posiadaczem Vulcana 1600 i po nie długiej chwili zauważyłem problem z prędkościomierzem. Dokładniej to raz działa a przeważnie nie, czasem wskazuje bardzo niską prędkość. Po przekręceniu stacyjki sprawdzenie wskazówki przebiega pomyślnie. Czy ktoś wie gdzie dokładniej mogę szukać przyczyny i czy jest to poważne?
- CBY
- Miejscowość: Bydgoszcz /Białe Błota
- Motocykl: VN1600 Classic - wcześniej VN1500 i VN750
- VROC: 38641
U mnie w VNie 1500 z 2006 roku na początku tego sezonu padł prędkościomierz i licznik przebiegu km (mil). Reszta działała. Wyglądało to tak: pad, powstał by na następny dzień przestać działać już na amen.
Okazało się, że popsuł się czujnik (sensor) prędkości, czyli takie cudo, które zbiera impulsy ze skrzyni biegów, przetwarza na impulsy i przekazuje do licznika. Wygląda niepozornie, kosztuje sporo, ale kupiłem używkę i działa.
Jeśli więc masz licznik na "elektronikę" to może być to samo. No chyba, że masz na linkę, to powinno być prościej i taniej, bo to czysta mechanika.
Okazało się, że popsuł się czujnik (sensor) prędkości, czyli takie cudo, które zbiera impulsy ze skrzyni biegów, przetwarza na impulsy i przekazuje do licznika. Wygląda niepozornie, kosztuje sporo, ale kupiłem używkę i działa.
Jeśli więc masz licznik na "elektronikę" to może być to samo. No chyba, że masz na linkę, to powinno być prościej i taniej, bo to czysta mechanika.
Pozdrawiam, (Jolly) Roger
LwG
LwG