pierwsza dłuższa jazda i pytanie o hamulce
- Winters
- Miejscowość: Mikołów
- Motocykl: Yamaha Virago XV 750, Vulcan VN 1600 classic
- VROC: 0
pierwsza dłuższa jazda i pytanie o hamulce
Hej.
Dzisiaj pierwsza dłuższa jazda na nowym VN 1600 i moje pytania:
- czy to normalne, że klocki hamulcowe tak hałasują?
Widać jakby jeszcze miały sporo grubości.. no może 50% a przy hamowaniu słychać straszne tarcie....? Też tak macie?
- mam tez wrażenie jakby przy większych dziurach te klocki tłukły się w gnieździe..
Jeśli sadzicie że potrzebna jest wymiana to proszę o namiary i jaką markę polecacie?
A ..tarcza jest ok... grubość 5mm bez rys.... jak nowa.....
Wasze sugestie?
Dzisiaj pierwsza dłuższa jazda na nowym VN 1600 i moje pytania:
- czy to normalne, że klocki hamulcowe tak hałasują?
Widać jakby jeszcze miały sporo grubości.. no może 50% a przy hamowaniu słychać straszne tarcie....? Też tak macie?
- mam tez wrażenie jakby przy większych dziurach te klocki tłukły się w gnieździe..
Jeśli sadzicie że potrzebna jest wymiana to proszę o namiary i jaką markę polecacie?
A ..tarcza jest ok... grubość 5mm bez rys.... jak nowa.....
Wasze sugestie?
- Winters
A co sądzicie o klockach Siffert? U nas w Lantisie głównie nimi handlują od lat....
http://www.siffert.com/index_en.asp
http://www.siffert.com/index_en.asp
- Zombie
- Miejscowość: M-a
- Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
- VROC: 34250
Zdecydowanie EBC, miałem i w Nomadzie 1600 i teraz mam w VN2K
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
www.steelrosesmcsouthside.pl
- Winters
Dobra... klocki wymienione....jest cieszej..zdecydowanie ale dalej mam wrażenie że jest zbyt głośno. Ujmę to tak...w virago jak hamuję to NIC nie słychać od strony zacisków..vel. tarczy.... Tutaj bardzo mnie dziwi, że jak hamuję to złyszę tarcie...takie jakby trrrrrrrrrrr... CZY WY TEŻ SŁYSZYCIE JAKIEŚ ODGŁOSY PRZY HAMOWANIU?? Moze to normalne....a ja sie czepiam...
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
To zależy od klocków. W moim Nomadzie było słychać.
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
- Zombie
- Miejscowość: M-a
- Motocykl: VN 1700 Vaquero , Indian Scout
- VROC: 34250
U mnie w obydwu słychać. To normalne jest
Mniejsza o perfekcje, badz po prostu dobry.
- Winters
Ja miałem jeszcze oryginalne klocki - fabryczne i było bardzo głośno. Teraz zmieniłem na MHC (miałem sprawdzone na poprzednim motocyklu) i jest zdecydowanie ciszej... ale i tak dość głośno. To jest tak, że jak delikatnie hamuję tak aby zmniejszyć prędkość to jest w miarę ok - ale jak muszę się zatrzymać do zera to w ostatnieju fazie hamowania słychać trrrrrrrr - taki metaliczny odgłos..... W virago nic takiego nie słychać i trochę mnie to zaskoczyło. Z Waszych opisów widać że jest to normalne zjawisko przy tym motocyklu...
- Winters
A ja zasięgnąłem opinii fachowca..... i jeszcze nie wymyślono takich tarcz wentylowanych które by były ciche..... najlepszy dowód.....dla mnie to to, że FABRYCZNE KLOCKI..... również huczały..... virago ma zwykłe tarcze.. i jest cicho...ale to raczej spowalniacz niz hamulec... w vulcanie są tarcze wentylowane...i hamowanie ekstra ale za to głośne...... to są moje wnioski.....
A jeśli chodzi o piszczenie.. to nigdy nie miałem z tym problemu... no chyba że lucasy w polonezie....
Tak więc zmieniam trochę moje zapytanie.... czy ktoś ma w VN 1600 classic tarcze wentylowane i cisze absolutną???????????????????????????????????
A jeśli chodzi o piszczenie.. to nigdy nie miałem z tym problemu... no chyba że lucasy w polonezie....
Tak więc zmieniam trochę moje zapytanie.... czy ktoś ma w VN 1600 classic tarcze wentylowane i cisze absolutną???????????????????????????????????