Światło pozycyjne

Adrian42
Motocykl: kawasaki vn 1700 classic

Światło pozycyjne

Post autor: Adrian42 » wt paź 01, 2019

Witam, posiadam Vulcana 1700 za wielkiej wody i chcę dołożyć do lampy głównej światełko postojowe w gumowej oprawie.Czy taka oprawka zda egzamin? https://allegro.pl/oferta/oprawka-gniaz ... 7055089454

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Re: Światło pozycyjne

Post autor: artix » wt paź 01, 2019

Identyczną oprawkę zamontowałem do swojego reflektora, postojówka świeci, oprawka ładnie siedzi w lampie i jest szczelna. Jeżeli chcesz wiercić otwór pod oprawkę, to lepiej nawiercić mniejszy i dopiero doszlifować go do właściwego rozmiaru szlifierką palcową typu Dremmel. Lustro reflektora pokryte jest chromem, który jest twardy i podatny na odpryski podczas wiercenia, a te będą widoczne wokół oprawki. Powodzenia.

Awatar użytkownika
kacmar
Miejscowość: Zabrze
Motocykl: VN900LT '08 , VN1700 Voyager
VROC: 36367

Post autor: kacmar » wt paź 01, 2019

A nie lepiej dołożyć oddzielne światełko poza reflektorem i bez wiercenia się obędzie.
Pozdrawiam Cię
VROC#36367

Adrian42

Post autor: Adrian42 » wt paź 01, 2019

Witam,dzięki za odpowiedzi i rozwijało to moje wątpliwości, będę montował to w lampie oryginalnej ponieważ posiadam model Classic i chcę by taki pozostał, czyli bez żadnych zmian, dodatków itd,taki mi się podoba,taki chciałem i chcę żeby taki pozostał :-D, tak mam i nikt nie jest wstanie mnie przekonać na zmiany ;-)
Pozdrawiam.Adrian

Awatar użytkownika
Wielebny Bolo
Miejscowość: Brzeg Dolny
Motocykl: VN 2000 Parowóz
VROC: 0

Post autor: Wielebny Bolo » śr paź 02, 2019

No to ci będzie rdzewieć lustro reflektora!!! Kwestia czasu. Światło pozycyjne nijak się ma do wersji Classic. Są te modele ze światłem jak i bez światła postojowego bo to kwestia czy robiony jest na Europę czy do Ameryki.

Rozsądniej jest założyć dodatkowe światło, jak już tak bardzo chcesz je mieć.
Większość diagnostów nie zwraca już na to uwagi.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » śr paź 02, 2019

Ja oczywiście nie chcę namawiać do łamania przepisów, ale też za nic nie wyłączyłbym moich pomarańczowych "obrysówek". A jeśli chodzi o diagnostów i policjantów, to - jak napisał Bolo - nie spotkałem się z problemami (a mam już czwarty motocykl z amerykańskim zestawem świateł). W tej chwili cruisery zza wielkiej wody na tyle spowszedniały na polskich drogach, że nikt już nie zwraca na to uwagi.
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Adrian42

Post autor: Adrian42 » śr paź 02, 2019

No to jest mój pierwszy motocykl za wielkiej wody i byłem się pytać jak to jest z tym przeglądem i na wstępie mi już oświadczył że muszę mieć postój w lampie i inny odbłyśnik bo te amerykańskie mają symetryczne a w EU są asymetryczne, czy jakoś tak, dlatego pomyślałem o tej zmianie bym na wiosnę nie musiał latać i przerabiać, może w Poznaniu tak jest na tych przeglądach, nie wiem.

Tomek307
Motocykl:

Post autor: Tomek307 » śr paź 02, 2019

Z tego co się dowiedziałem u diagnosty to jeśli Moto było wyprodukowane po 12.2009 to może mieć światło symetryczne,więc nie ma wtedy potrzeby wymiany reflektora.

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » śr paź 02, 2019

Światła syetryczne są u nas dopuszczone do ruchu, także tym się nie stresuj, tu masz info: viewtopic.php?f=52&t=14089 . Co do rdzewienia lustra, większość odbłyśników jest plastikowa, podejrzewam że także w twoim moto, o rdzy można zapomnieć. Mój MS ma pozycje w kierunkach i tego nie zmieniałem, ale uparłem się na energooszczędną wersję postoju w lampie i taką zmajstrowałem.

Adrian42

Post autor: Adrian42 » śr paź 02, 2019

Rocznik mam 2012 więc może nie będzie problemu z tą lampą, kupię te oprawki i poczekam do wiosny, do końca marca przyszłego roku mam narazie ważny przegląd,zobaczymy co będzie, dzięki wszystkim za odpowiedzi

ODPOWIEDZ