Nie przeszkadza mi to jakoś strasznie, ale jak jest, to niech działa
Tempomat, czujnik sprzęgła.
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN1700
Tempomat, czujnik sprzęgła.
Nie działa mi tempomat. Przeleciałem przez CHECK, jest problem z czujnikiem sprzęgła. Co można zrobić "domowymi" sposobami?
Re: Tempomat, czujnik sprzęgła.
zwieramy kabelki czujnika na stałe
Motocykle są jak wódka..prawdziwa jazda zaczyna się od litra..
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Re: Tempomat, czujnik sprzęgła.
Myślę, że powinieneś zacząć od dokładnej obserwacji samego "czujnika", który de facto nie jest czujnikiem tylko mikrowyłącznikiem. On jest umieszczony od spodu klamki i aktywowany dodatkowym "skrzydełkiem". U mnie po drugiej stronie, przy klamce hamulca, zdarzyło się że skrzydełko klamki nie sięgało do czujnika i nie wciskało go do końca nawet przy pełnym "odbiciu". Pomogło poluzowanie śrubki mocującej czujnik i przesunięcie go o ten brakujący 1 mm do przodu.
Zwarcie czujnika nic nie pomoże bo ECU kontroluje zmianę stanu, a nie tylko aktualny stan. Ale faktycznie przy nie wciśniętej klamce sprzęgła (czyli wciśniętym czujniku) obwód czujnika (kable różowo-czarny oraz fioletowy) powinien być zamknięty. Ten fioletowy po drugiej stronie kończy się w konektorze ECU, a różowo-czarny to generalnie "masa" wspólna dla wszystkich czujników wyłączających tempomat oraz idzie do w skrzynki bezpieczników - (bezpiecznik nr 6 od tempomatu - sprawdź go przy okazji).
Zwarcie czujnika nic nie pomoże bo ECU kontroluje zmianę stanu, a nie tylko aktualny stan. Ale faktycznie przy nie wciśniętej klamce sprzęgła (czyli wciśniętym czujniku) obwód czujnika (kable różowo-czarny oraz fioletowy) powinien być zamknięty. Ten fioletowy po drugiej stronie kończy się w konektorze ECU, a różowo-czarny to generalnie "masa" wspólna dla wszystkich czujników wyłączających tempomat oraz idzie do w skrzynki bezpieczników - (bezpiecznik nr 6 od tempomatu - sprawdź go przy okazji).
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel