Szyba - jak dobrać ?

Awatar użytkownika
MaciekSz
Miejscowość: Pruszków
Motocykl: BMW K1200LT
VROC: 32197

Post autor: MaciekSz » śr wrz 15, 2010

mirad pisze:... po przemyśleniu sądzę, że najbardziej mnie kręci szyba łatwo zdejmowana. Na przejażdżki wokół komina jednak bez szyby jest fajnie, nawet jak deszczyk zaskoczy to na krótko, bo stosunkowo blisko do garażu. Na dalsze wyjazdy natomiast, koniecznie z szybą z wiadomych wszystkim powodów.
Hejka. Na ten temat mam taką samą opinię. Co prawda do mojego oryginalna szyba kawasaki kosztuje ok 700 zł (podobno łatwo zdejmowalna), ale w moim odczuciu doskonałym rozwiązaniem są szyby Switchblade produkowane przez National Cycle . (link) . Zdejmuje się je i zakłada na specjalne uchwyty na lagach w tzw. sekundach.

W Polsce sprowadza je m.in. Polkom (motomoto.pl)
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Obrazek

Awatar użytkownika
mirad
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: VN 2000 Classic
VROC: 32433

Post autor: mirad » śr wrz 15, 2010

mpszyman pisze:
mirad pisze:... po przemyśleniu sądzę, że najbardziej mnie kręci szyba łatwo zdejmowana. Na przejażdżki wokół komina jednak bez szyby jest fajnie, nawet jak deszczyk zaskoczy to na krótko, bo stosunkowo blisko do garażu. Na dalsze wyjazdy natomiast, koniecznie z szybą z wiadomych wszystkim powodów.
Hejka. Na ten temat mam taką samą opinię. Co prawda do mojego oryginalna szyba kawasaki kosztuje ok 700 zł (podobno łatwo zdejmowalna), ale w moim odczuciu doskonałym rozwiązaniem są szyby Switchblade produkowane przez National Cycle . (link) . Zdejmuje się je i zakłada na specjalne uchwyty na lagach w tzw. sekundach.

W Polsce sprowadza je m.in. Polkom (motomoto.pl)

Sprawdzałem, do classica nie mają. Zresztą na stronie mają zdjęcie vn2000, a podpis że classic. O switchblade już czytałem u producenta.
:???:
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !

Awatar użytkownika
Paweł
Miejscowość: Kraków
Motocykl: VN 800 Classic
VROC: 33463

Post autor: Paweł » sob lis 20, 2010

http://www.youtube.com/watch?v=1T5XSFv1 ... re=related

od około 2:31 min mówią o doborze szyby

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » wt sty 04, 2011

Awatar użytkownika
Ryffka
Miejscowość: Wrocław
Motocykl: był VN2000 Soul Red, GTR 1400
VROC: 24863

Post autor: Ryffka » pn sty 10, 2011

Jam Ci mocował :) Bardzo przyzwoite mocowanie. Wygląda mi to na mocowanie szybki MGG i takową właśnie posiadam. Okucia szyby nieco inne, ale mocowania identyczne http://vroc.com/view_profile.php?user_id=28744

Awatar użytkownika
Lecho
Miejscowość: Białystok
Motocykl: VN1600 Classic
VROC: 32224

Post autor: Lecho » pn sty 10, 2011

ryffka pisze:Jam Ci mocował :) Bardzo przyzwoite mocowanie. Wygląda mi to na mocowanie szybki MGG i takową właśnie posiadam. Okucia szyby nieco inne, ale mocowania identyczne http://vroc.com/view_profile.php?user_id=28744
Brawo, to właśnie MGG :yeee:
I dzięki za info

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » pn sie 19, 2013

Pozwolę sobie dopisać się do tego starawego tematu żeby dopowiedzieć opinię na temat MGG.

Generalnie przyznaję, że za tą cenę jakość mocowań jest przyzwoita. Ich pomysł i konstrukcja pozostawiają nieco do życzenia - szyba mocno wystaje do przodu, jest bardzo oddalona od lag, przez co mocno nachodzi na reflektor (przez to motor wygląda trochę tępawo), a i tak nie ma wystarczająco dużo miejsca na linki.

Montaż zajął mi ok. 40 minut wraz z przyginaniem lekko nie pasujących elementów. Sama szyba jest baaaardzo wrażliwa na zarysowania. Każde przypadkowe dotknięcie kluczem zostawia biały ślad.

Poza tym zarówno mocowanie jak i szyba wydają się twarde, sztywne i porządne.

A moje wrażenia z jazdy? Generalnie to co piszą przedmówcy - większy komfort przy większych prędkościach - wcześniej powyżej 80 km/h to już była trochę walka o utrzymanie kierownicy i ból rąk oraz szyi następnego dnia. Teraz jest duuużo lepiej. Mam właściwie tylko jeden nieprzyjemny problem. Otóż powyżej 90 km/h kask mój wpada w takie szybkie, nieprzyjemne wibracje. Aż mi zęby stukają. Próbowałem się kulić za szybą oraz wstawać, żeby wystawać głową ponad szybę i generalnie wibracje ustają albo jak się prawie zupełnie schowam za szybą (górna krawędź zdecydowanie powyżej oczu) albo prawie całą głowę wystawię ponad szybę (wtedy dostaję całe powietrze w głowę i mam trudność z utrzymaniem jej w pionie). Próbowałem w tym niewielkim, oferowanym przez MGG zakresie regulować pochylenie, ale nie czuję specjalnej różnicy.

Czy ktoś jeszcze odczuł takie efekty uboczne? Generalnie moja szyba jest odrobinę za wysoka (zamierzam ją skrócić o jakieś 2 cm) ale nie sądzę, żeby to poprawiło problem biorąc pod uwagę próby z unoszeniem się na podnóżkach.
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
VROC: 0

Post autor: Mayones » pn sie 19, 2013

Sprzedałem szybę póki co nie zamierzam kupić wysokiej :ok: , co do możliwości pochylenia wydawały mi się dość spore, przy mojej MGG, choć szyba za blisko kiery to znów linki ocierały o uchwyty, co do telepania kasku kask też ma znaczenie wcześniej jeździłem w otwartym z daszkiem było ok choć głośno teraz mam z dopinaną szczęką i długa szybą zdarza się że przy większej prędkośći telepie mi łepetyną na boki takie shimmy kasku :D
ALE jak mawiają klasycy "styl wymaga poświęceń" :antlers:

Awatar użytkownika
Skrobel

Post autor: Skrobel » pn sie 19, 2013

Jeśli chodzi o kąt pochylenia, to rzeczywiście jest dość spory. Na dwóch śrubach po ok. 1,5 cm, więc margines jest. Ale - jak pisałem - jakoś wydatnej różnicy nie czuć, więc zostawiłem szybę w takiej pozycji, ze jest mniej więcej równoległa do linii lag (tak mi się najbardziej podoba):
https://www.dropbox.com/s/ftg9l4k8lovl1 ... .29.55.jpg

Ale podsunąłeś mi pomysł z tym kaskiem. Z mojego scorpiona 900 też można odpiąć szczękę - zobaczę czy to coś pomoże. Choć na dłuższą metę to i tak nie jest rozwiązanie... :(
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
Rysio
Miejscowość: Małkinia
Motocykl: VN900
VROC: 35552

Post autor: Rysio » pn lut 03, 2014

Mam oryginalne okucia i chcę kupić szybę w http://www.mgg.com.pl/. Wzrost 182 cm jaką wysokość zakupić mają wysokość od lampy 41 cm szerokość 52 cm, 43 cm-58 cm, 44 cm -59 cm, 49 cm - 59 cm. Motor vn900 która dla mnie będzie najlepsza? :motorynka:

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
VROC: 0

Post autor: Mayones » pn lut 03, 2014

W MGG zrobią Ci wymiar jaki zechcesz, najlepiej żeby szyba kończyła się pod linią wzroku.

Awatar użytkownika
Skrobel

Post autor: Skrobel » pn lut 03, 2014

Może to głupie, ale ja mierzyłem robiąc sobie tekturowe szablony i przykładając je do lampy. Jak napisał Mayones chodzi o to, żeby szyba kończyła się mniej więcej na wysokości nosa. Szyby MGG mają niewielką regulację pochylenia więc w zakresie 1 cm można jeszcze tym pochyleniem wpłynąć na wysokość. Niemniej szyba moim zdaniem powinna być równoległa do lag(ów??) i przy takim ustawieniu powinieneś mierzyć wysokość.
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
Rysio
Miejscowość: Małkinia
Motocykl: VN900
VROC: 35552

Post autor: Rysio » wt lut 04, 2014

Dzięki czyli po tekturę i robienie szablonów. :motorynka:

ODPOWIEDZ