Łożyska kół
- msm jack
- Miejscowość: Morąg
- Motocykl: VN 2000 Limited
- VROC: 34682
Łożyska kół
Witam, chciałbym zasięgnąć wiadomości na temat łożysk kół. Jacy producenci są godni uwagi i gdzie najlepiej kupić. Zdaję się że Thomas pisał coś o łożyskach teflonowych, co doradzacie?
- Krzycho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: V-strom 650, wcześniej Vulcany...
- VROC: 35666
Chyba nie ma sensu wymieniać profilaktycznie dobrych łożysk. Jest duża szansa, że nowe będą gorsze od fabrycznychPrimo pisze:A co ile wymieniać łożyska koła przodu u mnie przebieg nie za duży ale opona już do wymiany wiec zastanawiam się czy aby nie wymienić od razu łożysk. Ta sama robota a spokój na jakiś czas. Jaka cena za komplecik łożysk
A no jest w tym sens i logika.Krzycho pisze:Chyba nie ma sensu wymieniać profilaktycznie dobrych łożysk. Jest duża szansa, że nowe będą gorsze od fabrycznychPrimo pisze:A co ile wymieniać łożyska koła przodu u mnie przebieg nie za duży ale opona już do wymiany wiec zastanawiam się czy aby nie wymienić od razu łożysk. Ta sama robota a spokój na jakiś czas. Jaka cena za komplecik łożysk
Chociaż jak już zdejmiesz koło zerknij czy uszczelniacz który jest nad łożyskiem jest OK. Zdarzyło mi się, że po 2 latach dostała się woda i łożysko było do wymiany. Wymiana łożyska to koszt ok 20 PLN x2 - SKF, KOYO, NTN.
Wymiana wszystkich łożysk w kołach, kole pasowym i główce ramy nie powinna przekroczyć 350 PLN - (Abrams pamiętasz ile to kosztowało?)
-
- Miejscowość: Pińczów/Kraków
- Motocykl: 05' VN2000A1
- VROC: 0
U mnie było słychać przednie łożysko od momentu jak kupiłem motocykl. O dziwo nie ja pierwszy to usłyszałem (mimo, że mam słuch jak nietoperz), tylko kolega. W czasie jazdy wcisnąłem sprzęgło, żeby uciszyć silnik i rzeczywiście bardzo ciche buczenie łożyska było słychać. Stwierdziłem, że temat oleję, a łożysko wymienię zimą.
1500 km później jadę sobie z laską, kilka razy mocno szarpnęło kierownicą, potem uczucie jakbym złapał flaka z przodu, a gdy już zwalniałem, żeby się zatrzymać przy 70 km/h z łożyska przedniego koła wystrzeliły 4 kulki. Jedna uderzyła mnie w kolano, a druga odbiła się od asfaltu i dostałem nią w jajo. Trzecia uderzyła pasażerkę w piszczela, a czwarta nie wiem gdzie poleciała. Potem zamówiłem łożyska od Zeusa (łożyska koła przedniego, zabieraka oraz koła tylnego + uszczelniacze), wymieniłem je i po problemie.
1500 km później jadę sobie z laską, kilka razy mocno szarpnęło kierownicą, potem uczucie jakbym złapał flaka z przodu, a gdy już zwalniałem, żeby się zatrzymać przy 70 km/h z łożyska przedniego koła wystrzeliły 4 kulki. Jedna uderzyła mnie w kolano, a druga odbiła się od asfaltu i dostałem nią w jajo. Trzecia uderzyła pasażerkę w piszczela, a czwarta nie wiem gdzie poleciała. Potem zamówiłem łożyska od Zeusa (łożyska koła przedniego, zabieraka oraz koła tylnego + uszczelniacze), wymieniłem je i po problemie.
No replacement for displacement
Pozdrawiam Cię Iron75
"One who stands tall never stands alone"
"These bones may be broken, but the spirit can't die"
Pozdrawiam Cię Iron75
"One who stands tall never stands alone"
"These bones may be broken, but the spirit can't die"