Spore drżenie na manetkach, kierownicy.

Awatar użytkownika
Marecki75
Miejscowość: Konin
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Classic
VROC: 0

Spore drżenie na manetkach, kierownicy.

Post autor: Marecki75 » wt maja 03, 2016

Witam, bardzo serdeczna prośba do praktyktów, aby pomogli zdiagnozować usterkę w moim moto.
Skończyły mi się już pomysły.. :(

Od jakiegoś czasu czuję podczas jazdy, spore drżenie na kierownicy i dość znaczne drgania podestów.

Drżenie jest na tyle mocne, że po przejechaniu kilkunastu km z predkością ok 90 km/h czuję jak w dłoniach pojawia się od tych wibracji mrowienie, o ile to na podestach jest w miarę akceptowalne, ( choć tak się nasiliło ostatnimi czasy ) to mrowienie w dłoniach jest już wrecz bolesne przy dłuższej trasie.
Pomóżcie moi drodzy.. gdzie szukac rozwiazania tych drgań.
Przy predkości ok 110-120 dragania są na tyle mocne, że obraz w lusterkach staje się niewyraźny. :wall:

Mechanik ostatnio wymieniał olej w lagach, łożysko główki ramy, dolną część lewej lagi, górną i dolną półkę, wymieniona była również kierownica oraz mocowania kierownicy na górnej półce. Wszystko oryginalne, żadne zamienniki.

Moto w zeszłym roku lezało na lewej stronie przez niefrasobliwość kierowcy z puszki, który za nic miał konieczność spojrzenia w lusterka :(

W konsekwencji moto wylądowało na kilka miesiecy w ASO i tam wszystkie uszkodzone czesci zostały wymienione na nowe, oryginalne. Została pomierzona rama, wzdłuż i wszerz i wskazania są fabryczne.

Gdzieś wyczytałem, żeby sprawdzić czy sruby mocujące silnik , czy nie luźne, sprawdziłem ,nie są luźne.
W innym poscie, że rura moze dotykac czesci ramy i drgania mogą mieć tam źródło , zmieniłem wiec swoje 3 calowe Hard Kromy na mniejsze cobry speedtster Longshots, sprawdzając czy żaden elemnet kominów nie dotyka ramy. Nie dotyka.
Luz na łożysku główki jest z odpowiednią tolerancją.
Mapa wtrysku do PC3 jest wgrana pod posiadany zestaw akc. ( kominy + Kiltr KN + Hypercharger ) , opony wyważone, z odpowiednim ciśnieniem ... i doopa
:wall: .. drży nadal.. Nie mam koncepcji już.
Mechanik z ASO twierdzi, że się przejechał i wg niego jest ok.. silnik dobrze pracuje, przyspiesza, spala itp..
Tylko co innego krótki przelot po naprawie, a co innego jazda kilkadziesiąt km autostradową prędkością , kiedy szlag człowieka trafia, bo nie wie, czy moze wyprzedzić , bo tak lusterka drgają.

Przejechałem się kolego dwójką ostatnio.. u niego nie ma drgań, są delikatne na podestach i tyle, ale nic na kierownicy :( a miałem skalę porównawczą, bo celowo jechalismy razem kilkanaście km, abym "dobrze poczuł" wibracje swojego motocykla
i za chwile przesiałdem się na jego.. to był jak balsam dla moich dłoni.. zero drgań.. :(

Chodzi mi jeszcze po głowie, że podczas upadku moto w zeszłym roku ciezar mógł spowodować zerwanie tzw "poduszek" na których m.in zamontowany jest silnik do ramy.. czy to może być to .. ?

wielka prośba do Was .. pomóżcie , :( w czerwcu mam wyjazd o którym marzyłem od dawna , a jak tak dalej pójdzie to bedzie gehenna , a nie przyjemność z jazdy.. :(

CadetC
Miejscowość: Augustów
Motocykl: VN2000

Post autor: CadetC » wt maja 03, 2016

Piszesz że przy 110-120 drgania są takie że obraz rozmywa się w lusterkach, a czy jak wciśniesz sprzęgło i obroty silnika spadną to przy tej prędkości drgania ustają?

Krszysztof

Awatar użytkownika
Smoku
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Voyager 1700Były:Nomad 1500 FI`03,800 Classic

Post autor: Smoku » wt maja 03, 2016

Jaki jest stan opon?
Czasem tego nie widać, ale kiedy przednia opona jest na tyle"wyząbkowana" i efekt może, ale nie musi być taki jak ten opisywany przez Ciebie.
Włożyć kask, buty , skórę
I ruszyć w świat gdzie nowy świt
Będzie witał cię i kładł się do stóp
Każdy zakręt wiatr ułoży z chmur

Awatar użytkownika
Marecki75

CadetC pisze:Piszesz że przy 110-120 drgania są takie że obraz rozmywa się w lusterkach, a czy jak wciśniesz sprzęgło i obroty silnika spadną to przy tej prędkości drgania ustają?

Krszysztof
Tak, wtedy obroty spadają , drżenie znika..

Awatar użytkownika
Marecki75

Smoku pisze:Jaki jest stan opon?
Czasem tego nie widać, ale kiedy przednia opona jest na tyle"wyząbkowana" i efekt może, ale nie musi być taki jak ten opisywany przez Ciebie.
opony są ok, wymienione na początku zeszłego sezonu.. AVON Cobra, gdyby były wyząbkowane, to przy tej predkości po wcisnieciu sprzegła, nadal wibracje by były.. prawda ?
a one wtedy znikają.....

Awatar użytkownika
Marecki75

nie mam koncepcji.. :( i coraz wiekszego doła..

CadetC

Post autor: CadetC » wt maja 03, 2016

czy wibracje przy mniejszych prędkościach się nie pojawiają? chodzi mi np. 2 bieg 60km/h -czy są one tylko zależne od prędkości czy też od obrotów silnika?

Krzysztof

Awatar użytkownika
Marecki75

obroty silnika , ewidetnie, gazując na postoju, w pewnym zakresie obrotów, ( trudno powiedziec w jakim dokładanie ) też lusterka wpadają w podobne drżenia..

Awatar użytkownika
robdk
Miejscowość: Końskie
Motocykl: EN500B

Post autor: robdk » wt maja 03, 2016

Może przestawili wałki wyrónoważające?
POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

Awatar użytkownika
Marecki75

robdk pisze:Może przestawili wałki wyrónoważające?
tego nie wiem, a można to jakoś sprawdzić ? z tego co wiem, w ASO nie dotykali silnika, moto po wypadku paliło bez problemu, wymieniali tylko widoczne uszkodzone + profilaktycznie łożyska główki ramy, olej w lagach , półki dolne + górna, mimo, że nie nosiły sladów mechanicznych uszkodzeń ..

Awatar użytkownika
robdk
Miejscowość: Końskie
Motocykl: EN500B

Post autor: robdk » wt maja 03, 2016

Odstawiałeś do ustawienia rozrządu komuś czy coś w tym stylu?
POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

Awatar użytkownika
Marecki75

robdk pisze:Odstawiałeś do ustawienia rozrządu komuś czy coś w tym stylu?
nie...

Awatar użytkownika
Kristof_if
Miejscowość: Lubomia
Motocykl: HD FLHTK103,Honda Transalp,Cx500,był VN 1500
VROC: 37033

Post autor: Kristof_if » śr maja 04, 2016

Powiem Tak przed kolizją nie było a pojawiło się po niej czyli wina to poduszki silnika
Wiem sprawdzałeś dokręcenie śrub silnika a może silnik siedzi " za ciasno" stąd wibracje
Kriss.
Live to ride,ride to live.

Awatar użytkownika
Marecki75

Post autor: Marecki75 » śr maja 04, 2016

Kristof_if pisze:Powiem Tak przed kolizją nie było a pojawiło się po niej czyli wina to poduszki silnika
Wiem sprawdzałeś dokręcenie śrub silnika a może silnik siedzi " za ciasno" stąd wibracje
Na moje doświadczenie ( nikłe niestety ) mechaniczne , to śruby powinny być ciasno skręcone , a wlasnie owe poduszki silniki powinny dawać tę tolerancję na drgania silnika, aby sie na ramę , w konsekwencji na uklad kierowniczy, nie przenosiły.

Grześ
Miejscowość: Mosina
Motocykl: Vulcan VN2000C ,,Bandzior,,
VROC: 35561

Post autor: Grześ » śr maja 04, 2016

Marek rozmawialiśmy z chłopakami o Tobie i nic Kuźwa nie przychodzi do głowy. Nie mam pomysłu. :(
Podczas jazdy powodów może być 100 ale jak napisałeś na postoju nie kumam o co kaman. Sory.
--

Grześ
Miejscowość: Mosina
Motocykl: Vulcan VN2000C ,,Bandzior,,
VROC: 35561

Post autor: Grześ » śr maja 04, 2016

Jedyne co mi się nasuwa to jakieś mechaniczne uszkodzenie sprzęgła. Gdy wzrasta siła odśrodkowa to zaczyna wibrować.
--

Awatar użytkownika
Marecki75

Grześ pisze:Jedyne co mi się nasuwa to jakieś mechaniczne uszkodzenie sprzęgła. Gdy wzrasta siła odśrodkowa to zaczyna wibrować.
Hmm tylko jak zweryfikować taką usterkę ?

Awatar użytkownika
Jurek
Miejscowość: Sulejówek
Motocykl: VN 800 classic "Samuraj"
VROC: 35044

Post autor: Jurek » śr maja 04, 2016

Może na próbę poluzuj trochę te śruby poduszek. Sprawdź efekt. Przynajmniej jedną, potencjalną przyczynę wyeliminujesz.

CadetC

Post autor: CadetC » śr maja 04, 2016

Następne pytanie:
Czy,jesli wcisniesz sprzęgło i przegazujesz do poziomu kiedy pojawiały się wibracje, nie ma ich mniej ?
Krzysztof

Awatar użytkownika
Marecki75

Jurek pisze:Może na próbę poluzuj trochę te śruby poduszek. Sprawdź efekt. Przynajmniej jedną, potencjalną przyczynę wyeliminujesz.
Gwoli ścisłości , to te dwa elementy "92075" to poduszki ?

https://photos.google.com/share/AF1QipM ... p1N2xCWld3

ODPOWIEDZ