Jakie świece do VN2000
- HaMMeR
- Miejscowość: Katowice
- Motocykl: VN2000 Rogue
- VROC: 0
Jakie świece do VN2000
Czy ktoś może mi powiedzieć jaki jest odpowiednik świec irydowych podanych w manualu do VN2000?
Producent proponuje NGK IZFR6-11, znalazłem 2 odpowiedniki DENSO:
VKJ20RZ-M11
VK20PRZ11
Ten pierwszy wydaje się być dokładnym odpowiednikiem, ale nie mam pewności.
Czy ktoś używał w VN2000 świece DENSO i jaki dokładnie model?
Producent proponuje NGK IZFR6-11, znalazłem 2 odpowiedniki DENSO:
VKJ20RZ-M11
VK20PRZ11
Ten pierwszy wydaje się być dokładnym odpowiednikiem, ale nie mam pewności.
Czy ktoś używał w VN2000 świece DENSO i jaki dokładnie model?
NO RIDE NO VOTE
- Zeus
- Miejscowość: ZIELONA GÓRA
- Motocykl: VN 2000 LT "White Devil"
- VROC: 33589
Załóż NGK i będziesz miał spokój. Zapewne są droższe od Denso, ale wszyscy (no może prawie wszyscy) na nich latają i nikt nie narzeka.
VK20PRZ11 tych Denso nie zaleca do VN 2000
VK20PRZ11 tych Denso nie zaleca do VN 2000
Ostatnio zmieniony wt lut 20, 2018 przez Zeus, łącznie zmieniany 1 raz.
a ja dorzucę trochę "goryczy" od siebie
NGK były najlepszymi świecami do czasu gdy produkowano je w Japonii, te obecne niewiele wspólnego mają z dawną jakością
odkąd "przejechałem" się parę razy na tych "nowych" NGK które umierały z niewiadomych przyczyn bądź dostawały przebicia - przerzuciłem się na Denso (mimo że na początku byłem sceptyczny) - do tej pory nie trafiłem na żadną wadliwą, z tego co się orientuję produkowane są nadal tylko w Japonii
być może po prostu miałem pecha do NGK jednak prędko do nich nie wrócę...
nieprawdą jest też że są znaczące różnice w cenie - dokłądnie ok 1,50zł/sztuka
a tak na przyszłość, zarówno na stronie DENSO jak również NGK macie katalog doboru świec
Denso zaleca VKJ20RZ-M11
NGK 4095
nie wiem po ile ma kolega Zeus i nie chcę psuć mu rynku jednak polecam zamawiać na aparts - połowę tańsze niż na intercarsie
NGK były najlepszymi świecami do czasu gdy produkowano je w Japonii, te obecne niewiele wspólnego mają z dawną jakością
odkąd "przejechałem" się parę razy na tych "nowych" NGK które umierały z niewiadomych przyczyn bądź dostawały przebicia - przerzuciłem się na Denso (mimo że na początku byłem sceptyczny) - do tej pory nie trafiłem na żadną wadliwą, z tego co się orientuję produkowane są nadal tylko w Japonii
być może po prostu miałem pecha do NGK jednak prędko do nich nie wrócę...
nieprawdą jest też że są znaczące różnice w cenie - dokłądnie ok 1,50zł/sztuka
a tak na przyszłość, zarówno na stronie DENSO jak również NGK macie katalog doboru świec
Denso zaleca VKJ20RZ-M11
NGK 4095
nie wiem po ile ma kolega Zeus i nie chcę psuć mu rynku jednak polecam zamawiać na aparts - połowę tańsze niż na intercarsie
problem świec nie leży w marce czy miejscu produkcji tylko z faktu ze na rynku (nie tylko w Pl ale i na cąłym świecie) jest więcej podróbek niż oryginałów.
świeca ma tak prosta budowę jak cep. Jeśli miała by być zle wykonana to musiałby być produkowana przez małpy na drzewach w kongo
NGK ma fabrykę w dąbrowie górniczej skad wychodzą swiece w takim samym standardzie co z japonii. (patrz fabryka opla w Gliwicach)
tak wiec koledzy kupujcie u pewnych sprzedawców (najlepiej wejść na strone producenta i zonaczyć kto diluje jego materiałami) a będziecie zadowoleni.
pozdr!
świeca ma tak prosta budowę jak cep. Jeśli miała by być zle wykonana to musiałby być produkowana przez małpy na drzewach w kongo
NGK ma fabrykę w dąbrowie górniczej skad wychodzą swiece w takim samym standardzie co z japonii. (patrz fabryka opla w Gliwicach)
tak wiec koledzy kupujcie u pewnych sprzedawców (najlepiej wejść na strone producenta i zonaczyć kto diluje jego materiałami) a będziecie zadowoleni.
pozdr!
niby tak, w teorii zdecydowanie tak ale w praktyce chyba nie do końca...Cicik pisze:NGK ma fabrykę w dąbrowie górniczej skad wychodzą swiece w takim samym standardzie co z japonii. (patrz fabryka opla w Gliwicach)
może przykład trochę z innej beczki ale zaczynałem od Hondy vt125 wyprodukowanej w Japonii, po niej miałem Sabre z USA i niby standardy Hondowskie powinny być takie same jednak jakość wykonania... no k*** to była przepaść (na korzyśc tej z Japonii), mowa głównie o ramie - w tej z USA, elementy nierówno poskładane, spawy poprzeciągane... po prostu dramat
tak wiem, pewnie nijak ma się to do świec które są proste w budowie jednak wątpliwości pozostają...
tak samo jak pracowałem wcześniej w zakładzie produkującym żywność - ten sam produkt wstawiany do biedry i do topazu... tzn opakowanie to samo bo skład już niekoniecznie...
i żeby nie było, nie bronię tu teraz Denso oczerniając NGK bo "lipne" mogą być zarówno jedne jak i drugie
tym bardziej nie mam nic do polskich fachowców, miałem bardziej na myśli kraje "3 świata"
i z tym się zgodzę, robię tak w przypadku olejówCicik pisze:tak wiec koledzy kupujcie u pewnych sprzedawców (najlepiej wejść na strone producenta i zonaczyć kto diluje jego materiałami) a będziecie zadowoleni.
no ale koniec już OFFtopu
- Wielebny Bolo
- Miejscowość: Brzeg Dolny
- Motocykl: VN 2000 Parowóz
Trafiłem kiedyś na stronę na której były pokazane różnice między oryginałami NGK a podróbami. Było kilka miejsc po których rozpoznawało się oryginały.
Denso jeszcze nie jest tak dużym producentem że rynek podróbek jest nim zainteresowany.
Wniosek: NGK super ale oryginał, Denso też dobre i mniejsza szansa na podróbkę.
Sam też kupiłem Denso.
Denso jeszcze nie jest tak dużym producentem że rynek podróbek jest nim zainteresowany.
Wniosek: NGK super ale oryginał, Denso też dobre i mniejsza szansa na podróbkę.
Sam też kupiłem Denso.
Ostatnio zmieniony pt lut 23, 2018 przez Wielebny Bolo, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.driven2automotive.com/blog/ ... lugs-2017/
https://www.driven2automotive.com/blog/ ... gust-2017/
http://www.ngk-sparkplugs.jp/english/te ... index.html
https://www.driven2automotive.com/blog/ ... gust-2017/
http://www.ngk-sparkplugs.jp/english/te ... index.html
Ostatnio zmieniony pt lut 23, 2018 przez Cicik, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Motocykl: Kawasaki VN 2000
Hej. A ja kupiłem
http://allegro.pl/ngk-izfr6f-11-swieca- ... NDk0NzY%3D
nie sugerujcie się zdjęciem. przyszły takie jak trzeba.
http://allegro.pl/ngk-izfr6f-11-swieca- ... NDk0NzY%3D
nie sugerujcie się zdjęciem. przyszły takie jak trzeba.
MOTÓR JEST WIELKI!!!! szczególnie ten
- HaMMeR
- Miejscowość: Katowice
- Motocykl: VN2000 Rogue
Zakupiłem DENSO VKJ20RZ-M11 w AUTOPARTS.
Akurat tak się składa, że mam do nich blisko, więc bez kosztów przesyłki
NO RIDE NO VOTE
sprzedali już normalnie? bo jak ja zamawiałem to się upierali że sprzedają tylko w kompletach po 4 sztuki, jednak sprzedawca nie potrafił mi wytłumaczyć dlaczego skoro w moto są tylko dwie, upierając się że to producent pakuje w czteropaki finalnie kupiłem oczywiście dwie no ale małe zamieszanie byłoHaMMeR pisze:Zakupiłem DENSO VKJ20RZ-M11 w AUTOPARTS.
wczoraj wymieniałem i taka ciekawostka - cewki zapłonowe montowane w VN2000 są również firmy Denso...
- Wielebny Bolo
- Wielebny Bolo
Nie jest to możliwe.
Kręcenie kluczem od świec w tylnym cylindrze , za pomocą klucza oczkowego odsadzonego ( przynajmniej ja tylko tak byłem w stanie to zrobić) jest nad cylindrem a przy założonym baku brak miejsca na ten klucz.
Przy przednim podobnie.
Kręcenie kluczem od świec w tylnym cylindrze , za pomocą klucza oczkowego odsadzonego ( przynajmniej ja tylko tak byłem w stanie to zrobić) jest nad cylindrem a przy założonym baku brak miejsca na ten klucz.
Przy przednim podobnie.
Motor ma cię wszędzie zawieźć a nie zawieść wszędzie.
-
- Motocykl: Vn 2000
Re: Jakie świece do VN2000
Ciekawi mnie jedna rzecz. Świece NGK IZFR6F-11 chodzą i po 70 zł i po 120 zł. W superparts jest za 62 zł a w interarsie zq 120 zł. Jest możliwe żeby była podróbka?