Czy to dziwne odgłosy

Polek
Miejscowość: Zawiercie
Motocykl: VN2000
VROC: 0

Czy to dziwne odgłosy

Post autor: Polek » śr maja 22, 2019

W lutym tego roku kupiłem VN 2000. Zanim zrobiłem przegląd, przejechałem jakieś 200 może 300 km. Teraz będzie już pod 2000 km. Jest to moj pierwszy VN 2000 a w ogóle to pierwszy motocykl w życiu, nie mam więc punktu odniesienia. Nie jestem pewny ale po przeglądzie pojawiły się jakby dodatkowe odgłosy. Na zakretach lub podczas wężykowania pojawia się coś w rodzaju szumu, jadąc w korku na 2 biegu w najniższym zakresie obrotów ze skrzyni biegów (takie mam wrażenie) czasem słychać trzaski podobne jak przy wrzucaniu jedynki. To tak z grubsza. Jestem z Zawiercia, może ktoś w pobliżu ma większe doświadczenie i miał by ochotę na rozmowę z mniej doświadczonym kolegą lub nawet się spotkać, bardzo chętnie skorzystam. 662 244 808
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa

Re: Czy to dziwne odgłosy

Post autor: Tex66 » śr maja 22, 2019

Cześć
Napisz co zleciłeś zrobić w ramach przeglądu-serwisu. Czy zjawisko wężykowania występowało przed przeglądem, czy bardziej wężykuje przodem [np. może być źle skręcone (luz) na łożyskach główki ramy] czy tyłem [zbyt duży luz na wahaczu].
Zacznij od repertuaru wykonanych czynności serwisowych.
Na pewno uzyskach kilka sugestii i porad od bardziej doświadczonych kolegów jak ja i Ty.
Tex66

Polek

-przegląd polegał na wymianie filtrów, oleju, płynów ustrojowych i ogólnej ocenie stanu technicznego. Nie stwierdzono żadnych problemów. Typowy przegląd.
-to nie motocykl wężykuje, sam z siebie jedzie prosto, to ja celowo wywołuje to wężykowanie żeby spowodować ten szum.
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
Przemeku
Miejscowość: pęgów
Motocykl: dwója

Post autor: Przemeku » śr maja 22, 2019

ruszany był pas?
VN900>VN2000

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » śr maja 22, 2019

Najbliżej znajdziesz dwójkę w Porębie ;)

Polek

Jeszcze przed przeglądem było powiedziane, że jeśli jest pas to nie trzeba go ruszać.
Tak na marginesie, nie sugerujcie się za bardzo moimi odczuciami przed i po przeglądzie, bo tak jak napisałem, to mój pierwszy motocykl w ogóle, więc te ok. 200 km to była nauka a siłą rzeczy coś tam słyszałem. Teraz technikę jazdy jakoś tam już opanowałem i przyszedł czas spokojniejsze wsłuchiwanie.
Pozdrawiam Marek

Polek

Ale ta dwójka z Poręby sie nie odzywa. Jeszcze przed przeglądem starałem się nawiązać kontakt przez pw i nic.
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
Przemeku

Post autor: Przemeku » śr maja 22, 2019

- jeśli chodzi o szum to mogą być łożyska
- u mnie po wymianie tylnej opony, gdy pas ustawiany był "na oko" słyszałem szum , ale w lewych zakrętach gdy moto było mocniej kładzione na małych rondkach. Powodem był zbyt luźny pas, a dodatkowo delikatnie nie równo ustawione koło
- zgrzyty o których piszesz mogą pochodzić z przedniego uszkodzonego puleya , a to przeważnie jest gdy pas jest zbyt mocno naciągnięty. Oczywiście mogą tez być z samej skrzyni. W dwójkach, które były "pałowane" właśnie rozwala się drugi bieg i zaczyna wyskakiwać przy bardzo ostrej jeździe.

No, ale to oczywiście internetowe wróżenie z fusów.... Powodów może być wiele
VN900>VN2000

Polek

Że to łożyska szumią (przednie lub tylne koło) to coś o czym pomyslałem na początku. Jestem wstepnie umówiony na spotkanie z kolegą w niedalekiej okolicy, który ma dwójkę. Co do pasa to na pewno nie jest za luźny. Za sztywny, być może, to też mam nadzieje porównać u wspomnianego kolegi. Dwójka nie wyskakuje, nawet przy bardzo ostrym przyspieszaniu. Z biegami raczej nie ma problemu, wchodzą z trzaskiem, ale z tego co wiem to te typy tak mają.
Jeszcze jedno pytanie. Może znacie na śląsku dobry serwis nie koniecznie autoryzowany i nawet nie koniecznie zarejestrowany specjalizujący sie w tych motocyklach?
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
Tex66
Miejscowość: Mazowsze
Motocykl: Kawasaki VN 2000 Lokomotywa

Post autor: Tex66 » śr maja 22, 2019

Proponowałbym VN2K na podnośnik, przyrząd do kontroli naciągu pasa. Nacisk 45N i ugięcie pasa w granicach 2,5 mm do 4 mm. Ja ustawiam na 3 mm i jest git.
Chcąc sprawdzić naciąg pasa nie sugeruj się innym VN2K porównując to tylko organoleptycznie czyli ręką i wzrokiem i broń Boże bez podnośnika.
Druga sprawa to „osiowość” koła po regulacji naciągu pasa.
Sprawa sypiących się łożysk wałka zdawczego (są 2 identyczne łożyska) to bardziej poważna sprawa, ale zacznij od prawidłowego naciągu pasa napędowego.
Napisałeś, że wymieniałeś płyny, w tym olej. Co było lane przez poprzedniego właściciela – jaki olej przed przeglądem-serwisem? A co zostało wlane aktualnie?

I jeszcze jedno, odpowiedź zachowaj dla siebie. Od kogo kupiłeś VN2000, od motocyklisty czy od handlarza.
Tych drugich należy tępić z całą surowością, stąd kilka moich postów piętnujących tych biznesmenów.
Tex66

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » śr maja 22, 2019

Wy.....ć to akurat może Cie kolego i biznesmen handlarz i motocyklista, a czasem nawet ASO ;)

Polek

99% tych motocykli sprowadzonych jest ze stanów, więc gdzie je kupować? No od ludzi którzy to ogarnęli logistyczne i dla jasności, nie mam cienia pretensji do człowieka, od którego kupiłem. I jeszcze odnośnie tego szumu przy węzykowaniu. A opony, nie mogą być jego źródłem? W czasie przeglądu stwierdzono ich znaczne zużycie, ktoś jak to w stanach jeździł przede wszystkim na wprost.
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
artix
Miejscowość: Inowrocław
Motocykl: VN2k,VN1700 Vaquero,HD Electra
VROC: 38561

Post autor: artix » śr maja 22, 2019

Nie można wykluczyć, że to min. opony powodują szumy, kto wie. W moim amerykańcu były w ładnym stanie ale rocznik 2008r... twarde jak beton, hamowanie z duszą na ramieniu, szybko traciły przyczepność. Nowe gumy były pierwszym i pilnym zakupem, po zmianie bajka. Jeżeli gumy są w kiepskim stanie, to nie ma na co czekać, podczas wymiany będzie okazja na oględziny kół pasowych, samego pasa jak i łożysk w tylnym kole czy wahaczu. Potem po prawidłowym montażu i regulacjach, przynajmniej część prawdopodobnych przyczyn zostanie wykluczona. Ciężko stwierdzić co generuje te dziwne odgłosy, a może ten typ tak ma i jesteś po prostu zbyt wyczulony. Dobrze by było, żeby któryś z posiadaczy dwójek, przejechał się Twoim moto i posłuchał co się tam dzieje. Będzie łatwiej cokolwiek wykombinować, jeżeli będzie porównanie z innym moto.

Polek

Post autor: Polek » czw maja 23, 2019

Aryix mój tok myślenia w tym momencie idzie dokładnie taką samą ścieżką jak Twój. Łącznie z tym moim przeczuleniem o czym chyba też wspomniałem. Jesli pogoda lub inne niesprzyjające okoliczności nie staną na przeszkodzie to w najbliższych dniach kolega , o którym pisałem może sprawdzi mojego. Tu jeszcze jedno pytanie , na które już chyba odpowiedziałeś, ale tak dla większej precyzji. Czy podczas wymiany opon, trzeba "rozmontować" pas a potem "zamontować", oczywiście z użyciem przyrządu do sprawdzenia jego naciągu? Pytanie dla doświadczonych może banalne, ale mnie pozwoli na bardziej świadome dalsze działanie.
Pozdrawiam Marek

Awatar użytkownika
Przemeku

Post autor: Przemeku » czw maja 23, 2019

Polek pisze:
czw maja 23, 2019
Czy podczas wymiany opon, trzeba "rozmontować" pas a potem "zamontować", oczywiście z użyciem przyrządu do sprawdzenia jego naciągu?
tak.
ważne jest także samo ustawianie - moto (tył) musi być podniesione i potrzebny jest przyrząd do pomiaru...
VN900>VN2000

Polek

Post autor: Polek » czw maja 23, 2019

Nie tak łatwo, u mnie na miejscu to każą se przywieść koła, albo wstawić moto na kilka dni, bo nie wiedzą ile im zejdzie. W związku z tym kolejne pytanie. Jaki serwis polecacie na terenie woj. śląskiego, który wykona wymianę opon z oględzinami łożysk i prawidłowym naciągiem pasa napędowego.
Pozdrawiam Marek

ODPOWIEDZ