Sprężyny w przednim zawieszeniu-VN 2000
Sprężyny w przednim zawieszeniu-VN 2000
Dzisiaj postanowiłem wymienić olej w przednim zawieszeniu. Wraz ze znajomy (MAGIK od VN) po rozebraniu wszystkiego co potrzeba i rozmontowaniu zawieszenia, postanowiliśmy sprawdzić w jakim stanie są sprężyny. No i tu zdziwienie książka podaje: 470,9 mm jako normę i minimalną wielkość 461mm, te w moim vulcanie mają 570mm!!!!! Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z czymś takim??? Na sprężynach nie ma żadnego oznaczenia.
- Thomas
- Miejscowość: Chorzów, Bytom
- Motocykl: VN 2000 Limited
- VROC: 33040
Ja mam Limited 2000 i mam o około 10 cm niższy niż inne 2000 potwierdzone przy porównaniu kilku maszyn a jedna była wyjątkowo wysoka , tylko nie wiem czy mierzy się same sprężyny bo one z biegiem czasu i tak się ściskają, czy już skręcone w całość.
Ja mam niższe i sztywniejsze zawieszenie tak jest w Limited a w innych trza by sprawdzić, ja bym się nie przejmował
Ja mam niższe i sztywniejsze zawieszenie tak jest w Limited a w innych trza by sprawdzić, ja bym się nie przejmował
Ze sprężynami jest tak: Prawidłowy wymiera to 470,1 mm. Z biegiem czasu "wystukują" się i ich długość się zmniejsza. Minimalny wymiar długość: 461 mm-przy takie długości trzeba wymieniać bo nie działają tak jak powinny. U mnie są za długie i tu jest pytanie: dlaczego
? W porównaniu z innymi sprężynami z VN zwoje są bliżej siebie i są ciaśniej nawinięte.
? W porównaniu z innymi sprężynami z VN zwoje są bliżej siebie i są ciaśniej nawinięte.
- Thomas
Nie mierzyłem nie przywiązuję do tego wagi, jak do wielu innych żeczy ja chcę się dobrze bawić a to chyba najwarzniejszeEden pisze:Thomas,
10cm niższy ?
to jaki masz przeswit?
A tak na marginesie np.u Diablo jest wyższe o około 6-8 cm u innego kolego 10 nie mam pojęcia czemu może tak ma być, jedynie mi przeszkadza że przy mocnym złożeniu trę podestami i rurami ale to tylko w nocy fajnie wygląda
- Thomas
Jak pisałem wyżej nie mam pojęcia może tak ma być że europejskie wersje są wyższe i od modeluTokar pisze:Ze sprężynami jest tak: Prawidłowy wymiera to 470,1 mm. Z biegiem czasu "wystukują" się i ich długość się zmniejsza. Minimalny wymiar długość: 461 mm-przy takie długości trzeba wymieniać bo nie działają tak jak powinny. U mnie są za długie i tu jest pytanie: dlaczego
Jak się dobrze prowadzi to ja bym się nie przejmował nic a nic