Witam,
Na wstępie chciałbym się przywitać
Posiadam VN2000 wersja Classic. W ostatnim czasie z powodu uszkodzonej uszczelki pod głowica, dokonałem remontu góry, tzn uszczelki UPG, uszczelniacze zaworowe, pokrywy itp.
Problem jest następujący. Pierwsze odpalenie i można było usłyszeć wyraźne „klikanie” z okolic góry silnika, które nie ustąpiło podczas kilkuminutowej pracy silnika oraz krótkiej jeździe. Wszystko skręcane zgodnie z zaleceniami DTR przed montażem opisane, a wiec niema mowy o jakiej kolwiek pomyłce popychaczy itp. Dla upewnienia się ponownie zdjąłem pokrywy zaworów, oczywiście nie obyło się bez wyjęcia silnika z ramy (niemożność wyciagnięcia śrub i demontażu pokrywy zaworów), wszystko jak wcześniej wspomniałem było na swoim miejscu, popychacz miał również subliwy luz, każdy taki sam.
Ponowne odpalanie (stuk/ klikanie słyszalne narastające wraz z obrotami silnika), zalana dedykowana płukanka. Nowy olej, zalany do pełna i dziwek całkowicie ustał. Motocyklem przejechałem 2000 km wszyskto było w jak najlepszym porządny, po czym bez żadnej zasady „klikanie” znowu się pojawiło.
Słyszałem o możliwości zawieszenia się popychacza, jego zapowietrzeniu. Wyczytałem tez coś na temat „sitek” filtrujących w okolicach głowicy, nigdzie takich nie znalazłem, chyba ze są jakieś inne filtry ukryte na magistrali olejowej.
W czym może tkwić problem i jak można go ewentualnie rozwiązać aby nie zaczął powracać ?
Dzięki za odpowiedz
Stuki/klikanie z górnej części silnika
-
- Miejscowość: Gąbin koło Płocka
- Motocykl: vn 2000 limited
- VROC: 34903
Re: Stuki/klikanie z górnej części silnika
Te sitka filtrujące to chyba filtry hla.
Re: Stuki/klikanie z górnej części silnika
Te Filtry na pewno masz na wałkach (wewnątrz) w głowicy, nie wiem czy dobrym pomysłem jest ich usuwanie - mają one dość małą przepustowość, gdy je usuniesz i zrobisz "przelot" - to nie wiem jak to wpłynie na resztę smarowania w motocyklu, teoretycznie zwiększając przepływ na górze zmniejszysz ciśnienie w reszcie układu - no chyba że pompa jest na tyle przewymiarowana że da radę
ja swoje wymoczyłem w nafcie i zostawiłem, jak chcesz to daj maila to podeślę Ci foto jak to wygląda