Stukanie w silniku-hydrolegulator?????....................

Awatar użytkownika
Tokar
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN 2000
VROC: 33470

Stukanie w silniku-hydrolegulator?????....................

Post autor: Tokar » śr maja 18, 2011

Od pewnego czasu coś "tyka", stuka dzwoni w silniczku (VN 2000). Z zaprzyjaźnionymi "magikami"od moto przysłuchujemy się co to może być...... Kiedy silnik jest zimny nic nie słychać, ale gdy tylko jest ciepły to się odzywa..... Wpadliśmy na pomysł że może być to hydrolegulator. Czy ktoś ma taki problem u siebie??? A może to normalne? Na początku sezonu zalałem silnik oliwą 10W40-zgodnie z zaleceniami producenta, a może zmienić to na 20W50 co "uszczelni" wszystko w środku??

Andreas
Miejscowość: Bydgoszcz
Motocykl: hd ultra electra limited 103 c &night rod
VROC: 0

Post autor: Andreas » czw maja 19, 2011

oleju nie zmieniaj fabryka podaje 10w40 i taki trzeba lać, 20w50 to typowy do powietrzaków i na upały, mój vn 2000 przyleciał z florydy i tez miał 10w40. co do stukania to u mnie nie ma , w zimniejsze dni na zimnym troche słychać sprzegło i tyle.

Awatar użytkownika
Anazar
Miejscowość: Świebodzin
Motocykl: VN700
VROC: 15090

...

Post autor: Anazar » czw maja 19, 2011

jak kolega wyżej napisał... Do wolnoobrotowych silników chłodzonych powietrzem to ma jakiśtam sęs. Nie zmeniaj czasami oleju na 20W/50 czy 15W/50. Napewno nic nie wyciszy, a pewnie z czasem będzie jeszcze gorzej :-)

Eden

Post autor: Eden » pt maja 20, 2011

u mnie to samo jest, jak zimny cisza jak sie rozgrzeje słysze dzwonienie, co ciekawe, po zmianie oleju dzwonienie zmieniło ton i jest jakby mniej drazniące, (olej stary był nieciekawy, poprzedni wlasciciel chyba go nie zmienial dlugo)

mechanik jeden powiedzial ze to zawory dzwonia ale ze nie jest to jakis problem, sam sie zastanawiam co z tym robic, porownywalem z trzema innymi 900tkami, w jedej bylo slychac ale jakby mniej, w drugiej podobnie jak u mnie, a w trzeciej ktora miala najwiekszy przebieg byla cisza, na pewno to nie jest lancuszek rozrzadu bo podobno lancuszki bardziej szumią niż dzwonia,

Awatar użytkownika
Hubas
Miejscowość: Dopiewo
Motocykl: VN 2000 CLASSIC
VROC: 33938

Post autor: Hubas » pt maja 20, 2011

Siemanos,

Co do stukania w silniku to norma, raz wiecej raz mniej, jeśli chodzi o olej to lej o lepkości takiej jak mówi producent najlepiej Motula.

Pzdr. :yeee:
Kupując Motocykl - Kupujesz Pasję na Całe Życie.

ODPOWIEDZ