Wymiana oleju w przednich teleskopach - VN 2000
-
- Miejscowość: Katowice
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Diablo Black
- VROC: 0
Wymiana oleju w przednich teleskopach - VN 2000
Czy może ktoś z was wymieniał samemu w przednich lagach olej, ile tego oleju jaki i czy może jest tam jakiś korek, śrubka od wlewu. Proszę was o czynności etapami jakie robiliście po kolei przy wymianie oleju w teleskopach przednich. Bardzo proszę o odpowiedź, nigdy tego w VN 2000 nie wykonywałem a mam taki zamiar. Czy potrzebne są jakieś specyficzne klucze.
-
- Miejscowość: Bydgoszcz
- Motocykl: hd ultra electra limited 103 c &night rod
Mariusz nudzi ci się poco ci wymieniać olej w nowym motorze ? ja bym sobie odpuscił mój miał 27000 mil i nigdy olej nie wymieniany a zawiecha pracowała jak nowa....
junak
kawasaki gpz 550
honda vf 750 Magna
vn 1500 nomad
vn 2000
Hd Electra 88
hd dyna szkieletor
hd ultra electra limited 103 cale & night rod special & road king
kawasaki gpz 550
honda vf 750 Magna
vn 1500 nomad
vn 2000
Hd Electra 88
hd dyna szkieletor
hd ultra electra limited 103 cale & night rod special & road king
Nie wiem co ile wg serwisówki trzeba zmieniać olej, ale ja po zakupie swojego moto zmieniłem od razu. Robotki trochę jest. Wystarczą standardowe klucze, ale przydaje się pomoc "kolegi". Niestety trzeba rozkręcić dokładnie cały przód moto. Z tego co pamiętam to nawet odkręcaliśmy zaciski hamulcowe. Olej wylewa się górą więc i kierownicę i półkę też trzeba rozkręcić. Osobiście postanowiłem, że jak się czepiam tego, to od razu łożyska główki ramy wymienię. Generalnie sprawa łatwa i wydaje mi się, że w serwisówce opisana. Jak nie dasz rady, pisz na PW. Jak wrócę z wyjazdu świątecznego to z chęcią pomogę.
-
- Miejscowość: Katowice
- Motocykl: Kawasaki VN 2000 Diablo Black
- Thomas
- Miejscowość: Chorzów, Bytom
- Motocykl: VN 2000 Limited
- VROC: 33040
Mariusz jak b€dziesz naprawd€ chcial to sie umowimy i podjade i sie wymieni , ale jak Ci pisal Andreas masz prawie nowe moto ja to co innego po 5 latach powinno sie wymienic i jak pisal Tokar od razu wymienie lozyska glowki ramy i plyn hamulcowy a kloci zobacze jak rozbiore ale raczej zmienie na lepsze ebc i moze przewody w met. oplocie ale nad tym jeszcze pomysle
Pewnie ze zmianą poczekasz do wiosny, to tak żebyś się nie nudził polecam lekturę "Kawasaki VN2000 A1 Vulcan 03 Service Manual" - rozdział 13, strony od 421 do 437 :-) Jeżeli masz serwisówkę do moto po 05 roku jest to samo (jeżeli nie masz "księgi wiedzy" podeślę Ci mailem w pdf-ie).VN 2000 Diablo pisze:OK - dziękuję bardzo
W moim moto wlałem olej 15W20 (znajomek wcześniej testował i jest zdecydowanie lepiej)-serwis podaje 10W20 ale wg mnie moto lepiej zachowuje się na "gęstrzej oliwie".
Olej wymienialiśmy już w dwóch dwuliterówkach. Zawieszenie różniło się sprężynami które były w lagach. W moim po każdej stronie były dwie sprężyny (jedna długa, druga krótka ok 12 cm) nałożone jedna pod drugą, natomiast o znajomka była jedna sprężyna porównywalnej długości do moich dwóch. Moto kolegi jest z 2004 roku,moje z 2007. Jak już rozbebeszysz zawieszenie to daj znać jak jest u Ciebie. Zastanawia nas to do dzisiaj skąd ta różnica.