włączniki lightbarów lub innych światełek...
włączniki lightbarów lub innych światełek...
Dumając nad elektrycznymi dodatkami (o tym w innym wątku) do moich 2oo zawsze temat kończył się oglądaniem włączników firmy Kuryakyn za kwadratowe pieniądze. Nie znalazłem dla nich alternatywy, wszystko co jest do kupienia za rozsądną kwotę, nie wygląda zbyt rozsądnie.
Do rzeczy... w VN 800 mam włącznik świateł w prawym zespole przełączników. W VN2000 światła zapalają się automatycznie, a miejsce po właczniku świateł nie zostało zagospodarowane. Natchnęło mnie to do poszukiwań miejsca na dodatkowe włączniki. Po rozebraniu obudowy okazało się, że jest tam tylko pozostałość po dawnym przełączniku (plastikowa płytka na styki), która ma tylko za zadanie przytrzymywawać dwa przewody(!). Po jej odkręceniu robi się miejsce na dwa przełączniki dżwigniowe serii MTS mieści się jeden podwójny i jeden pojedyńczy. Wystarczy wywiercić odpowiednie otwory wsunąć przełączniki i nakręcić na nie gumowe osłonki.
Całość wygląda tak:
a w środku:
obok leży wymontowany element.
Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów służę pomocą. pzdr.
Do rzeczy... w VN 800 mam włącznik świateł w prawym zespole przełączników. W VN2000 światła zapalają się automatycznie, a miejsce po właczniku świateł nie zostało zagospodarowane. Natchnęło mnie to do poszukiwań miejsca na dodatkowe włączniki. Po rozebraniu obudowy okazało się, że jest tam tylko pozostałość po dawnym przełączniku (plastikowa płytka na styki), która ma tylko za zadanie przytrzymywawać dwa przewody(!). Po jej odkręceniu robi się miejsce na dwa przełączniki dżwigniowe serii MTS mieści się jeden podwójny i jeden pojedyńczy. Wystarczy wywiercić odpowiednie otwory wsunąć przełączniki i nakręcić na nie gumowe osłonki.
Całość wygląda tak:
a w środku:
obok leży wymontowany element.
Gdyby ktoś potrzebował więcej szczegółów służę pomocą. pzdr.
- kazuhira
- Miejscowość: Kotliska
- Motocykl: KLE650
- VROC: 33862
Świetny pomysł i koncepcja zacna.
Z tym że użytkownicy wersji europejskich będą mieli małą łamigłówkę, ponieważ, o ile się nie mylę, w tym właśnie miejscu jest główny wyłącznik świateł.
Chociaż przyznam się szczerze że jako użyszkodnik wersji US wdzięczny Tobie jestem za tę koncepcję ... na pochybel EU
Z tym że użytkownicy wersji europejskich będą mieli małą łamigłówkę, ponieważ, o ile się nie mylę, w tym właśnie miejscu jest główny wyłącznik świateł.
Chociaż przyznam się szczerze że jako użyszkodnik wersji US wdzięczny Tobie jestem za tę koncepcję ... na pochybel EU
Nie jestem dziwny ... jestem z edycji kolekcjonerskiej
- Krasnal
- Miejscowość: UK & Piotrków T.
- Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
- VROC: 32105
To fakt, kiedy zmienialem manetki, to przy wymianie prawej zdejmowalem obudowe, i powiem szczerze, ze szczeka troche mnie opadla...ludek pisze:Może Cie Mirad zaskoczę, ale ani obudowy, ani włączniki czy przełączniki w naszych vulkanach nie są w najmniejszym nawet stopniu zabezpieczone przed wilgocią. Styki są praktycznie na wierzchu.
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...
+44 7540233074
+44 7540233074
Dodeks, wrzuć w google "przełączniki dźwigniowe typu MTS" a wyskoczy Ci trochę adresów sklepów, tylko kupuj od razu do nich osłonę wodoszczelną (to ta czarna gumka na wierzchu)
Są jeszcze mniejsze przełączniki typ SMTS, może udałoby się trzy upchnąć w obudowie ale nie znalazłem do nich osłonek wodoszczelnych.
Mirad gdyby miało się coś dziać nie spotkalibyśmy żadnego Vulcana w podeszłym wieku.
Woda przeleciała, wszystko wyschło i jest ok. Za dziesięt lat psikniesz "contactem" i dalej będzie ok.
Są jeszcze mniejsze przełączniki typ SMTS, może udałoby się trzy upchnąć w obudowie ale nie znalazłem do nich osłonek wodoszczelnych.
Mirad gdyby miało się coś dziać nie spotkalibyśmy żadnego Vulcana w podeszłym wieku.
Woda przeleciała, wszystko wyschło i jest ok. Za dziesięt lat psikniesz "contactem" i dalej będzie ok.
- Kaliszforniak
- Miejscowość: wielkopolska
- Motocykl: VN 2000 LT
- VROC: 0