Szyba - jak dobrać ?
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
Szyba - jak dobrać ?
Jako, że robią się chłodne ranki i wieczory oraz szybsze przeloty są coraz częstsze muszę zaopatrzyć się w szybę do mojego moto vn2000 C . Czy są jakieś zasady jaka szyba nadaje się do czego? Chodzi mi głównie o wysokość. Na necie widzę różniste, wydaje się, że mocowane do lag są pewniejsze, ale co z wysokością? W Polkomie jest taka uwaga: "Szybę należy wybrać w taki sposób, by siedząc na motocyklu widzieć drogę na ok 5 metrów przed motocyklem ! Nie powinno się patrzeć przez szybę ! " Tylko jak to dokładnie określić? Próbowałem coś mierzyć, ale tak naprawdę bez przymiarki konkretnej szyby jakoś tego nie widzę. A co z ew. zawirowaniami powietrza przy kasku? Jest z tym jakiś problem? Może ktoś ma uwagi praktyczne w tym temacie? Czy lekko przyciemniana szyba ma jakiś sens praktyczny? Pozdrawiam.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
Jazda bez szyby daje wiele frajdy, ale komfort jaki daje szyba jest nie do przecenienia, choć zabiera część frajdy
Dzięki szybie w zimne dni jest trochę lepiej. Nie brudzisz sobie kurtki muchami i błotem. Napór powietrza nie gniecie Cię w klatę, chociaż czasem tego brakuje. Największym minusem jest większe odczuwanie wpływu wiatru na motocykl. Na dziurawych drogach i gruntówkach utrudnia czasem widoczność, bo nie widzisz tego co masz bezpośrednio przed kołem (wpływ rozbłysków światła na szybie i brudu).
Więc tak jak piszesz. Szyba montowana do lag jest dużo stabilniejsza, nie drży na dziurach i nie wkurza.
Jeśli chodzi o wysokość, to tak jak wspomniałeś - powinna być taka, żebyś patrząc na parę metrów przed moto patrzył nad nią. Zobaczysz jak widać przez szybę, po paru godzinach mordowania robali kiedy jedziesz pod słońce, albo podczas mżawki, która osiada a nie spływa.
A wysokość dobierz sobie np. za pomocą jakiegoś kartonika, który sobie przyłożysz. Nie liczy się całkowita wysokość szyby, tylko od wycięcia na reflektor.
Zawirowań powietrza na kasku nie odczuwam.
A czy przyciemnienie coś daje, to nie wiem. Mi się osobiście bardziej podobają bezbarwne.
Pozdro.
Dzięki szybie w zimne dni jest trochę lepiej. Nie brudzisz sobie kurtki muchami i błotem. Napór powietrza nie gniecie Cię w klatę, chociaż czasem tego brakuje. Największym minusem jest większe odczuwanie wpływu wiatru na motocykl. Na dziurawych drogach i gruntówkach utrudnia czasem widoczność, bo nie widzisz tego co masz bezpośrednio przed kołem (wpływ rozbłysków światła na szybie i brudu).
Więc tak jak piszesz. Szyba montowana do lag jest dużo stabilniejsza, nie drży na dziurach i nie wkurza.
Jeśli chodzi o wysokość, to tak jak wspomniałeś - powinna być taka, żebyś patrząc na parę metrów przed moto patrzył nad nią. Zobaczysz jak widać przez szybę, po paru godzinach mordowania robali kiedy jedziesz pod słońce, albo podczas mżawki, która osiada a nie spływa.
A wysokość dobierz sobie np. za pomocą jakiegoś kartonika, który sobie przyłożysz. Nie liczy się całkowita wysokość szyby, tylko od wycięcia na reflektor.
Zawirowań powietrza na kasku nie odczuwam.
A czy przyciemnienie coś daje, to nie wiem. Mi się osobiście bardziej podobają bezbarwne.
Pozdro.
- mirad
Wielkie dzięki Ogg_v2 ! Proste pomysły są z natury rzeczy genialne ! Oczywiście, że symulacja kartonikiem jest ok. Mam do wyboru wysokość od wycięcia 39cm i 48 cm. Zrobię w 5 minut model, przymierzę jak widać nad kartonikiem i już będę miał chociaż blade pojęcie co wybrać. Z przyciemnianiem chyba dam spokój, bo widoczność jak napisałeś jest najważniejsza, a wieczorem przez przeźroczystą widać bez wątpienia lepiej, pomijając muchy i mżawki rzecz jasna. Zawirowania mogą powstawać bowiem powietrze spływając z szyby do góry doznaje przyśpieszenia i może wyładowywać energię na kasku - przy pewnych prędkościach oczywiście i tutaj wysokość szyby ma znaczenie. Ale w tym wypadku nadmiar wiedzy chyba zbyt komplikuje sprawę. Spotkałem się z tym zagadnieniem w którymś magazynie moto i dlatego pytam bo szyby nie wymienia się co tydzień. Pozdrawiam.
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- Krasnal
- Miejscowość: UK & Piotrków T.
- Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
- VROC: 32105
siemanko,
właśnie tuż przed wyjazdem do kraju wkleiłem szybke
http://www.skidmarx.co.uk/section/scree ... intro.html
taką właśnie, jestem zadowolony, koszt około 650 pln, mocowana w dwóch miejscach do lag, i w dwóch do kierownicy, ulga duża w odciążeniu klaty, głowa w kasku zyskała niewiele, kark boli po paru setkach, rzeczywiście bardziej czułe moto się zrobiło na wiatr, zwłaszcza od przodu po skosie, lekka wibracja na kierownicy( górne mocowanie), generalnie wszystko na plus,
pozdrawiam, więcej pytań? pisz smiało
właśnie tuż przed wyjazdem do kraju wkleiłem szybke
http://www.skidmarx.co.uk/section/scree ... intro.html
taką właśnie, jestem zadowolony, koszt około 650 pln, mocowana w dwóch miejscach do lag, i w dwóch do kierownicy, ulga duża w odciążeniu klaty, głowa w kasku zyskała niewiele, kark boli po paru setkach, rzeczywiście bardziej czułe moto się zrobiło na wiatr, zwłaszcza od przodu po skosie, lekka wibracja na kierownicy( górne mocowanie), generalnie wszystko na plus,
pozdrawiam, więcej pytań? pisz smiało
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...
+44 7540233074
+44 7540233074
- mirad
No i kicha, szyby które znalazłem po dyskusji okazały się nie do classic'a / goście nie bardzo wiedzą co sprzedają, niestety /. Nie bardzo chce mi się wydać 2 kPLN na oryginał Kawy, bo nie lubię gdy ktoś mnie naciąga na kasę nie proporcjonalną do wartości towaru, w dodatku bez możliwości wyboru. Czyli poszukiwań ciąg dalszy. Pogrzebałem po necie i okazuje się, że temat wielkości szyby jest szeroko dyskutowany, czyli nie tylko ja mam wątpliwości. Dzięki za dotychczasowe uwagi. Pozdrawiam.
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- merkury76
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: był VN2000 i bedzie VN2000
- VROC: 0
pytałem w serwisie poniewaz tez sie przymierzam do szyby.Koszt serwisowy z montazem w katowicach to 1,7 tys.Mgg robi szyby ale bez mocowan. Lidor ma do sprzedazy szyby zdejmowane montowane do lag cena 1,3 tys. Najlepszym sposobem jest montaz szyby z mozliwoscia regulacji jej pochyłu.Ustalasz sobie wowczas prad powietrza i spox
Prawdziwi twardziele nie pija mleka
Prawdziwi twardziele jedzą krowy
Prawdziwi twardziele jedzą krowy
- mirad
Czyli w Stolnicy drożej o 3 stówki, chociaż tak naprawdę pod miastem. Z tymi akcesoriami do vn2000 classic nie jest w kraju dobrze. Uniwersalne duperelki i owszem czasem pasują. Monopol producenta doskwiera. Ale nie taką przemoc przetrwaliśmy, nie damy się.merkury76 pisze:pytałem w serwisie poniewaz tez sie przymierzam do szyby.Koszt serwisowy z montazem w katowicach to 1,7 tys.Mgg robi szyby ale bez mocowan. Lidor ma do sprzedazy szyby zdejmowane montowane do lag cena 1,3 tys. Najlepszym sposobem jest montaz szyby z mozliwoscia regulacji jej pochyłu.Ustalasz sobie wowczas prad powietrza i spox
:evil:
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- mirad
Tys prawdo, jako rzecze rodowity nowojorczyk. Może mnie zmuszą do kupna nie rozumem tylko emocjami, chyba, że prędzej polecę do gumożujów, jakoś u nich wszystko jest i dodatkowo taniej.Sławek pisze:In maj opinion to warto zainwestować w oryginał ( dopasowanie,wygląd,jakość wykonania,mocowania )to jest to co może Ci potem nie odpowiadać,ale to jast moje zdanie.
Czy ktoś sprawdzał ile stoi u nas oryginał oparcia pasażera do tego moto? Ledwo przeżyłem ze śmiechu - coś koło 5 kPLN ! Nie żaden fotel jak do kredensu GW - oparcie ! Jeśli założymy cenę nowego moto 60 kPLN to cena oparcia stanowi ponad 8% Za znaczek V dodatkowo coś ok. 300 PLN ! To jest interes! Ze snobizmem u mnie słabo - przyznaję, ale najgorsze - mam dość wiedzy by ocenić czy robię dobry czy zły interes zakupowy w produktach mechanicznych.
Na razie pada, weekend chyba też po polsku / pochmurno i nostalgicznie /, więc odkładam temat na przyszły tydzień.
Pozdro, jak mawiają absolwenci z trudnościami w stosowaniu języka polskiego.
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- Krasnal
- Miejscowość: UK & Piotrków T.
- Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
- VROC: 32105
niekoniecznie, kiedy interesowałem sie szybą, przeleciałem "pare" stron, i tak:Sławek pisze:Tak z moich obserwacji to części i akcesoria do moto są o 50% tańsze za wielką wodą.
To jest kraj wielkich możliwości
Pozdrawiam.
Czekam na dalszy rozwój sprawy.
Pozdro
pisaliście że w polsce oryginał kawasaki kosztuje około 2 tys, tu na wyspie jakieś 350 funciaków czyli około 1,6 tys, ale sprawdziłem serwis francuzki 290 eu czyli 1,2 tys !
powtarzam oryginał, więc warto szukać, i przyślą ci pod każdy wskazany adres...
a co do kraju "wielkich możliwości" to nigdy i nigdzie nie widziałem takich ilości ludzi proszących o pomoc na parkingach, przy stacjach paliw, przy każdej okazji, oczywiście o pomoc finansową...
pozdrawiam
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...
+44 7540233074
+44 7540233074
- mirad
Moi drodzy ! Bardzo dziękuję wszystkim za wszystkie informacje.
Teraz mam pojęcie co o tym sądzić. Postanowiłem się wstrzymać z zakupem, albowiem po przemyśleniu sądzę, że najbardziej mnie kręci szyba łatwo zdejmowana.
Na przejażdżki wokół komina jednak bez szyby jest fajnie, nawet jak deszczyk zaskoczy to na krótko, bo stosunkowo blisko do garażu. Na dalsze wyjazdy natomiast, koniecznie z szybą z wiadomych wszystkim powodów.
Jak dotąd nie znalazłem takowej, mocowanej do lag, dedykowanej do mojego moto. Może jeszcze nie szukałem intensywnie, ale na polskim rynku brak.
Jakoś nie mam teraz wolnej głowy do tej sprawy, ale może niedługo coś się zmieni. Serdecznie pozdrawiam.
Teraz mam pojęcie co o tym sądzić. Postanowiłem się wstrzymać z zakupem, albowiem po przemyśleniu sądzę, że najbardziej mnie kręci szyba łatwo zdejmowana.
Na przejażdżki wokół komina jednak bez szyby jest fajnie, nawet jak deszczyk zaskoczy to na krótko, bo stosunkowo blisko do garażu. Na dalsze wyjazdy natomiast, koniecznie z szybą z wiadomych wszystkim powodów.
Jak dotąd nie znalazłem takowej, mocowanej do lag, dedykowanej do mojego moto. Może jeszcze nie szukałem intensywnie, ale na polskim rynku brak.
Jakoś nie mam teraz wolnej głowy do tej sprawy, ale może niedługo coś się zmieni. Serdecznie pozdrawiam.
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
Tutaj kupisz szybę za ok. 300zł seryjną z wymiarami proponowanymi przez producenta. Będzie pasować. Szyba bez otworów, które wywiercić wiertłem do metalu. Najlepiej na lewych obrotach.
Najpierw wiertłem cienkim a potem grubym o dwukrotnie większej średnicy niż śruba [uniknie się naprężeń przy skręcaniu].
http://www.mgg.com.pl/index.php?option= ... &Itemid=34
Jeśli chodzi o uchwyty do lag [nie znam ceny] to w tym samym sklepie coś dobierzesz. Jest regulacja wysokości.
Najlepiej tam pojechać – Olsztyn.
http://www.mgg.com.pl/index.php?option= ... &Itemid=36
Najpierw wiertłem cienkim a potem grubym o dwukrotnie większej średnicy niż śruba [uniknie się naprężeń przy skręcaniu].
http://www.mgg.com.pl/index.php?option= ... &Itemid=34
Jeśli chodzi o uchwyty do lag [nie znam ceny] to w tym samym sklepie coś dobierzesz. Jest regulacja wysokości.
Najlepiej tam pojechać – Olsztyn.
http://www.mgg.com.pl/index.php?option= ... &Itemid=36