rozwiercenie oryginalnego wydechu
rozwiercenie oryginalnego wydechu
witam
wybebeszał ktoś z was oryginalne kominy do vn ? kupiłem drugi komplet w dobrej cenie i chce spróbować je rozwiercic - oczekuje nieco bardziej basowego głosu
...hmmm... a jak to wpłynie na prace silnika ?
z góry dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
wybebeszał ktoś z was oryginalne kominy do vn ? kupiłem drugi komplet w dobrej cenie i chce spróbować je rozwiercic - oczekuje nieco bardziej basowego głosu
...hmmm... a jak to wpłynie na prace silnika ?
z góry dzieki za odpowiedz
pozdrawiam
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
Rozwiercenie oryginalnego wydechu spowoduje spadek mocy. Podobnie jak założenie V&H bez modyfikacji programu ECU i zasilania w powietrze.
Na pewno warto?
Na pewno warto?
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
znalazlem na youtube takie ot: https://www.youtube.com/watch?v=AWg3NmzKHUs
koleś pisze że wywiercił dziure otwornicą 34mm, czyli rozwiercił przegrody, które znajdują siew tłumniku, dzwięk wydaje mi się dosyć przyjemny dla ucha.
cobry są zbyt głośne jak dla mnie, szukam coś nieco głośniejszego od oryginału i bardziej basowego
koleś pisze że wywiercił dziure otwornicą 34mm, czyli rozwiercił przegrody, które znajdują siew tłumniku, dzwięk wydaje mi się dosyć przyjemny dla ucha.
cobry są zbyt głośne jak dla mnie, szukam coś nieco głośniejszego od oryginału i bardziej basowego
Rozwiercanie oryginałów jest bardzo wątpliwe - nie spotkałem ( głównie w necie ) osób w pełni zadowolonych z efektów dźwiękowych bądź ilości mocy jaka lubi się ulotnić.
Odłóż kasę, a jeśli nie chcesz pakować 2-3 patoli w cobry czy v&h to wejdź w kalinę. Kaliński oferuje również różne wytłumienia wiec poziom głośności/ilości basu jest do wyboru.
Odłóż kasę, a jeśli nie chcesz pakować 2-3 patoli w cobry czy v&h to wejdź w kalinę. Kaliński oferuje również różne wytłumienia wiec poziom głośności/ilości basu jest do wyboru.
..a wiec stało sie pokusiłem się i rozwierciłem, nie podzielam zdania endrju. Dzwięk bynajmniej ładniejszy przy schodzeniu z obrotów, przy dodawaniu gazu większej różnicy nie ma - no może nieco głośniej, póki co wywaliłem dwie komory. Co do mocy nie potrafie powiedziec bo zbyt chłodno żeby jeżdzić, ale na mój "chłopski rozum" rozwiercenie może jedynie zwiększyć moc bo silnik zostaje oddławiony (mogę sie mylic )
Postaram sie wrzucić filmik na YT przed i po rozwierceniu
pozdrawiam
Postaram sie wrzucić filmik na YT przed i po rozwierceniu
pozdrawiam
FILMIK NA YT: https://www.youtube.com/watch?v=DIQR7BL ... e=youtu.be
dzis dosiadlem konia i prztestowałem, co do spadku mocy to napewno nie ma zadnej różnicy, również brak strzelania w kominy, natomiast sam dzwięk w trakcie jazdy wedlug mnie o wiele lepszy niz ten na filmiku.
gdyby ktoś chiał posłuchać w realu to rozpoczęcie sezonu juz nie długo
dzis dosiadlem konia i prztestowałem, co do spadku mocy to napewno nie ma zadnej różnicy, również brak strzelania w kominy, natomiast sam dzwięk w trakcie jazdy wedlug mnie o wiele lepszy niz ten na filmiku.
gdyby ktoś chiał posłuchać w realu to rozpoczęcie sezonu juz nie długo