Cieknie z pompy wody
- Pees
- Miejscowość: Ruda Wielka
- Motocykl: EN 500 '92 A2 (czyli naprawdę '91)
- VROC: 0
Cieknie z pompy wody
Zauważyłem jakiś czas temu powtarzający się niebieskawy nalot na prawym kolektorze wydechowym. Myślałem, że wjechałem w coś dziwnego ale potem to się powtórzyło
Dziś zobaczyłem jak kapią krople płynu chłodzącego spod obudowy pompy. Do tej pory przez około 2000 km ubyło nieco płynu ze zbiorniczka ale raczej mało. Czy to już czas zamawiać zestaw naprawczy do pompy czy może po odkręceniu obudowy mogę spotkać coś do poprawienia, dokręcenia etc.? Jeszcze tam nie zaglądałem i nie wiem co spotkam. Pomóżcie
Dziś zobaczyłem jak kapią krople płynu chłodzącego spod obudowy pompy. Do tej pory przez około 2000 km ubyło nieco płynu ze zbiorniczka ale raczej mało. Czy to już czas zamawiać zestaw naprawczy do pompy czy może po odkręceniu obudowy mogę spotkać coś do poprawienia, dokręcenia etc.? Jeszcze tam nie zaglądałem i nie wiem co spotkam. Pomóżcie
Można na kanapie, lepiej na koźle ale zawsze najlepiej jest wierzchem
-
- Miejscowość: Łódź
- Motocykl: był EN 500C "98
- VROC: 32047
Ja wymieniałem uszczelkę obudowy pompy wody i pokrywy pompy - rocznik 98 - trzeba było bo ciekło (starość nie radość). I przy okazji wymieniłem uszczelniacz mechaniczny i uszczelkę olejową (wszystkie możliwe uszczelki i uszczelniacze pompy) - koszt jeśli dobrze pamiętam 200-250zł. Zamawiałem w serwisie kawasaki z Zielonej Góry, bardzo dobry kontakt, czekałem 4 dni.
pozdrawiam
www.motolagow.pl a tu masz adres.
pozdrawiam
www.motolagow.pl a tu masz adres.
- Pees
No, w sumie racja Mirko. Przecież może z powrotem zacząć cieknąć dopiero za kilka lat. A może i to nie, bo może ktoś jej kiedyś po prostu nie dokręcił jak trzeba... No dobra, postaram się być mniej przewrażliwiony. Przy samochodzie tak nie mam ale prawda, że samochód zawsze był dla mnie tylko środkiem transportu. Dzięki za tę radę.
- Kristofer
- Miejscowość: Myszków
- Motocykl: Honda Goldwing
Podepnę się pod temat
zaczyna mi cieknąć pompa przez ten odpowietrznik za deklem i teraz pytanie jak zdemontuję pokrywę pompy to mogę odkręcić śrubę wiatraka i czy jak już go okręcę to czy nic mi się w środku nie rozleci i czy da radę dostać się od zewnątrz do tego oringu uszczelniającego wałek pompy nr 670 w fiszce
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/817 ... f764c.html
zaczyna mi cieknąć pompa przez ten odpowietrznik za deklem i teraz pytanie jak zdemontuję pokrywę pompy to mogę odkręcić śrubę wiatraka i czy jak już go okręcę to czy nic mi się w środku nie rozleci i czy da radę dostać się od zewnątrz do tego oringu uszczelniającego wałek pompy nr 670 w fiszce
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/817 ... f764c.html
- MUKA
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Vn 1500 Classic tourer
Jakby co to tu masz zestaw naprawczy http://www.sklepmotocyklowy.pl/pl/produ ... pompy.html
Rodzina, Klub, Barwy, Honor.
- Pees
Wrócił mój problem, zaczęło się lać spod pompy wody. Wiem już, że jest to kwestia uszczelek. Mam już nawet te uszczelki.
I teraz pytanie do praktyków - czy smarować je czymś (olejem np.) przy składaniu pompy? I jeszcze jak mocno dociskać śruby obudowy? Wiem już, że można przeciąć uszczelki dociskając je za mocno - stare uszczelki były nieco poprzecinane (pewnie przeze mnie jak "uszczelniałem" sobie pompę rok temu) Ale co znaczy za mocno...
I teraz pytanie do praktyków - czy smarować je czymś (olejem np.) przy składaniu pompy? I jeszcze jak mocno dociskać śruby obudowy? Wiem już, że można przeciąć uszczelki dociskając je za mocno - stare uszczelki były nieco poprzecinane (pewnie przeze mnie jak "uszczelniałem" sobie pompę rok temu) Ale co znaczy za mocno...