EN 500 predkosc maksymalna
EN 500 predkosc maksymalna
u mnie na zegarze wskazowka doszla do 165 i byc moze dalej by szla ale zwiewalo mnie juz z siedzenia. jaka wam udalo sie osiagnac predkosc?
- Orzech_
- Miejscowość: Twardogóra k/wro
- Motocykl: VL 800
- VROC: 34013
mój EN450 (europejska wersja 50KM) 170+... z plecaczkiem, w sumie to przez przypadek jak goniłem grupę na A4, sam nigdy nie testowałem, wydawało mi się że jeszcze trochę obrotów było
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
Wg mnie najprzyjemniej sie jezdzi do 120 km na godzine. rozwinalem taka predkosc gdy gonilem kawasaki zx6r. kumpel gdzies mi uciekl to ja za nim. zecz jasna nie mialem najmniejszych szans ale jednak podkusilo zeby sprawdzic ile poleci malo kiedy przekraczam predkosc 120km/h bo poco. przeciez ten motocykl nie sluzy do tego. a tak swoja droga to scigalem sie kiedys z yamaha virago xv 535 z roku 96 i nie miala najmniejszych sznas :mrgrin:
- Długi Lech
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: EN 500 C3
- VROC: 33639
-
- Miejscowość: Świdnik
- Motocykl: VN 1700 VOYAGER
- VROC: 32896
Mam to samo u siebie, gaźnik ostatnio regulowany, dziwne uczucie jak odpuszczasz i ciało reaguje odchyleniem bo spodziewa się hamowania silnikiem a tu dodatkowy kop i odchyla do tyłu. Coś pewnie jest nie tak, jakieś pomysły ?Lech pisze:manetka do końca, jak popuszczałem manetkę to dostawał kopa i chciał rwać więcej
- Długi Lech
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: EN 500 C3
- VROC: 33639
Dzisiaj spróbowałem, odpuściłem manetkę i poszedł 150/h.crazytomi pisze:Mam to samo u siebie, gaźnik ostatnio regulowany, dziwne uczucie jak odpuszczasz i ciało reaguje odchyleniem bo spodziewa się hamowania silnikiem a tu dodatkowy kop i odchyla do tyłu. Coś pewnie jest nie tak, jakieś pomysły ?Lech pisze:manetka do końca, jak popuszczałem manetkę to dostawał kopa i chciał rwać więcej
Może gdybym miał jakieś extra nalepki na motocyklu to poszedłby więcej? (Ten tekst o młodym motocykliście, gdzie to było? Czytałem i teraz nie mogę znaleźć)
- Pees
- Miejscowość: Ruda Wielka
- Motocykl: EN 500 '92 A2 (czyli naprawdę '91)
- VROC: 0
Jest tutaj :http://vulcaneria.pl/viewtopic.php?p=48709#48709Lech pisze: Może gdybym miał jakieś extra nalepki na motocyklu to poszedłby więcej? (Ten tekst o młodym motocykliście, gdzie to było? Czytałem i teraz nie mogę znaleźć)
Można na kanapie, lepiej na koźle ale zawsze najlepiej jest wierzchem
- Makus001
- Miejscowość: okolice Wolsztyna
- Motocykl: NOMAD1600 z 2006 i VULCAN 1500 VNT 1998r
- VROC: 36160
Ja moim EN jechałem max 160, no może 162 ale jak odkręciłem manetke dalej to jeszcze szedł i niewiem ile by było ale już przy 160 to była walka a nie jazda a przyjemność konczy sie po 120-130km/h To ani nie sprzet ani pozycja za kierownicą by 200wyciągać ale dobrze wiedzieć ze ma sie zapas mocy i w razie potrzeby to ani drag stary600 ani virago ani shadowy nie maja szans
Były komarki, jawka, różne WSKi, SHL, JAWA 350, CZ350, ETZ 250, EN500 od 1.03.2012 Kawasaki 1500 VNT od 20.10.2016 NOMAD 1600
Dzień dobry. Przepraszam, że trochę odkopuje temat, ale dziś byłem na przejażdżce moją EN'ką i zaczęła mnie zastanawiać kwestia odpowiedniego doboru biegu do obecnej prędkości. Konkretniej, jadę sobie z kolegą i staram się utrzymywać stałą prędkość w okolicach 80 km/h. Jest to prędkość przy której wydaje mi się, że "żyłuję" piąty bieg więc raczej na prostych wrzucam szóstkę. W takim układzie jestem jednak bardzo daleki od podawanych przez kolegów prędkości maksymalnych. Jak jadę na szóstce 120 km/h to wydaje mi się, że wyciskam z silnika więcej niż na piątce przy 80 km/h. Czy jeżdżę na zbyt niskich obrotach?
Oczywiście mowa o EN 500 rocznik '94
Oczywiście mowa o EN 500 rocznik '94
- Pees
- Miejscowość: Ruda Wielka
- Motocykl: EN 500 '92 A2 (czyli naprawdę '91)
- VROC: 0
Tak, Jeździsz na zbyt niskich obrotach
Ja też tak jeżdżę, od zawsze
Generalnie jest tak, że nasze enki mają motorki wyprowadzone wprost ze sportowych. Bardzo lubią być wysoko kręcone. Ale ponieważ dostojnie, osiemdziesiątką na szóstce też dają radę, można i tak je traktować. są elastyczne i wybaczają. Nawet instrukcja serwisowa przewiduje inne świecie do jazdy "dostojnej".
Fajnie by było, gdyby ktoś jeżdżący po sportowemu i wyposażony w obrotomierz napisał przy jakich prędkościach zmienia biegi na wyższe. Zmorex pewnie jak ja nie ma obrotomierza a na słuch trudno to sobie ocenić.
Ja też tak jeżdżę, od zawsze
Generalnie jest tak, że nasze enki mają motorki wyprowadzone wprost ze sportowych. Bardzo lubią być wysoko kręcone. Ale ponieważ dostojnie, osiemdziesiątką na szóstce też dają radę, można i tak je traktować. są elastyczne i wybaczają. Nawet instrukcja serwisowa przewiduje inne świecie do jazdy "dostojnej".
Fajnie by było, gdyby ktoś jeżdżący po sportowemu i wyposażony w obrotomierz napisał przy jakich prędkościach zmienia biegi na wyższe. Zmorex pewnie jak ja nie ma obrotomierza a na słuch trudno to sobie ocenić.
Można na kanapie, lepiej na koźle ale zawsze najlepiej jest wierzchem
Dzień dobry. W ten weekend pojeździłem trochę na mojej Kawie starając się nie zmieniać biegów zbyt szybko. Muszę przyznać, że przy wspomnianej wcześniej prędkości 80 km/h motorek wspaniale zachowuje się na czwórce. Obroty są oczywiście dość wysokie, ale myśląc w kategoriach silnika rzędowego chyba odpowiednie. Chyba czas na lekką zmianę stylu jazdy Jestem na etapie projektowania obrotomierza, gdy go zamontuje zrobię może zestawienie prędkość od obrotów dla poszczególnych biegów. Pozdrawiam