Filtr Stożkowy TAK czy NIE

Awatar użytkownika
Madfood
Miejscowość: Lbn
Motocykl: Kawasaki EN 500
VROC: 0

Filtr Stożkowy TAK czy NIE

Post autor: Madfood » ndz mar 03, 2013

Witam serdecznie szanownych Vulkanistów.

Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zamontowaniem w moim E'enie filtrów stożkowych.
Brak jakiegokolwiek doświadczenia w tej tematyce powoduje, że nie mam bladego pojęcia
z jakimi konsekwencjami się taki zabieg wiążę.
Jakieś dodatkowe regulacje, spadki mocy, wzrosty mocy, zmiana charakterystyki pracy silnika??? Napiszcie jakie macie doświadczenia związane z użytkowaniem, bo opinii w sieci jest milion każda inna jedni zachwalają inni nie, i już w końcu nie wiem czy sie za to brać czy nie.

Dodam tylko, że zakładał bym stożki właściwie tylko ze względów estetycznych no i ten dźwięk zasysanego powietrza mi się podoba.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
SzaloneJedzonko
Veni, Vidi, Vici i co dalej???

Awatar użytkownika
Tiszo
Miejscowość: Stary Dybów
Motocykl: VN 2000
VROC: 32243

Re: Filtr Stożkowy TAK czy NIE

Post autor: Tiszo » wt mar 05, 2013

Na jakiś DUŻY wzrost mocy to bym nie liczył, jeżeli nie zmienisz dysz gaźnika i wydechów, wtedy razem to da na pewno efekt żywszego i szybszego motocykla.
Efekty powinny być, na pewno jeżeli zamontujesz ładne stożki to estetyka może być lepsza jeżeli zrobisz to ze smakiem. Oczywiście nie obędzie się bez zmiany mieszanki nawet jeżeli zostaniesz przy oryginalnych wydechach, trzeba będzie zmniejszyć mieszankę o powietrze ponieważ dostaniesz go więcej a co za tym idzie dasz więcej paliwa i :pedzi:
Na pewno też zmieni się spalanie na wyższe, pokusił bym się nad znalezieniem dysz gaźnikowych dyno-jeeta, razem na pewno ożywią twoją maszynę i na pewno charakterystyka pracy silnika zmieni się na bardziej nazwał bym to RASOWĄ :D
Miłej zabawy :yeee:

ODPOWIEDZ