Pozwolę sobie przenieść temat z powitalni, ponieważ po miesiącu użytkowania i jednym zlocie (Pozdrawiam Maćka z Dęblina) moto padło. Kupując go miał dwie przypadłośći w postaci ślizgającego się sprzęgła i strzelaniem w wydech. Sprzęgło naprawiłem od razu, z strzelaniem walczyłem cały miesiąc. Raz przestawało, a potem nagle się pojawiało z nikąd. Ale mniejsza z tym bo wiem, już że moje wysiłki z uszczelnieniem wydechu i regulacją i czyszczeniem gazników nie mogły przynieść skutku...(nie spalał mieszanki tylni cylinder)
Wracając do tematu i chcąc powróżyć trochę z fusów opiszę objawy w tym momencie.
1.Pierwszy gar - ciśnienie sprężania idealne, świece prawidłowy kolor nie puka... norma
2.Drugi cylinder(tylni) - od momentu zakupu czarna zaolejona świeca 1000 km temu i w chwili obecnej, sprężanie na poziomie 1 bar.Uszczelka pod głowicą w pożądku. Przeprowadziłem próbę olejową i sprężanie zostało na tym samym poziomie.
3.objawy ogólne motocykla - wysokie spalanie rzędu 9,40 na 100km, znaczny ubytek oleju 1,5-2l na 1 tys., strzelanie w wydech i oczywiście spadek mocy (od 3 dni) wcześniej było ok., Rozrząd w normie wg. napinacza zostaje jeszcze z 6 ząbków
Teraz parę pytań, ponieważ powoli zabieram się za remont.
1. Da się wyciągnąć silnik bez podnośnika (myślę tu o zastosowaniu swoich nóg Ile waży ten silnik, zanim swoje nogi podłoże chciałby znać przybliżoną wagę.
2. Czy możliwe jest przeskoczenie rozrządu w Vulcanie o np 1 ząbek ?
3. Próba olejowa negatywna, więc co tam na górze mogło paść ? Czy możliwe jest zawieszenie zaworu ?
Poproszę o wróżenie z fusów, a jak rozbiorę to opiszę i porobie zdjęcia usterki.
Odpowiedzi mogą być w formie Quizu wiedzy o mechanicę, a zwycięzca będzie miał ogólną satysfakcję na forum.
Trochę żartuję, ale nie jest mi do śmiechu. Pozdrawiam.