szarpiacy 1 bieg
-
- Miejscowość: ZWOLA wielkopolska
- Motocykl: vn 1500se
- VROC: 0
szarpiacy 1 bieg
Kolejne moje pytanie dotyczy 1biegu mianowicie podczas gwaltownego otwarcia manetki sprzet zachowuje sie tak jak bylo by wciskane chwilami sprzeglo (skacze,szarpie) na poczatku stawialem na tryb 1biegu po z puszczeniu oleju wiadomo filtr. sitko. wygladalo to dobrze zadnych opilkow itp. zdjolem prawa kape rozebralem kosz sprzeglowy i kolo przenoszace naped z walu w ktorym do konca nie wiem o co chodzi. Wedlug manuala wszystko ok. poskladalem to z powrotem zrobilem tak jakies 6tys.km poprzedni wlasciciel tez tak jezdzil nie wiem ile i nadal szarpie. Podczas plynnego otwarcia manetka objawu nie ma. Zastanawiam sie czy rozpolawiac piec. Co o tym myslicie? VN 15SE 89r.
miniak51
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
Może :
- regulacja gaźników,
- wymiana świec
- i jednak sprawdziłbym czy nie jest to wina sprzęgła, mógł ktoś dawać w palnik i strzelając ze sprzęgła doprowadził do nierównomiernego starcia się tarczek sprzęgła.
I jeszcze jedno czy przy szarpaniu słyszysz jakieś stuki dochodzące z tylnego koła? Kiedy zmieniałeś olej w kardanie?
- regulacja gaźników,
- wymiana świec
- i jednak sprawdziłbym czy nie jest to wina sprzęgła, mógł ktoś dawać w palnik i strzelając ze sprzęgła doprowadził do nierównomiernego starcia się tarczek sprzęgła.
I jeszcze jedno czy przy szarpaniu słyszysz jakieś stuki dochodzące z tylnego koła? Kiedy zmieniałeś olej w kardanie?
-
gazniki ustawione swiece tez chodzi rowniutko pali bez problemow kosz sprzeglowy rozbieralem tarcze wporzadku. Kardan raczej bym wykluczyl zadnych odglosow gdyby on byl winien dzialo by sie tak na pozostalych biegach a tak nie jest. Tylko pod pelny obciazeniem (manetka do konca otwarta)na 1 biegu. Reszta biegow oraz praca silnika idealnie!
miniak51
- Piotr_Classic
- Miejscowość: Madryt
- Motocykl: HD Street Glide
- VROC: 32438
-
kardan i zaplon odpada, ! tez myslalem o trybie od 1biegu tylko kurde jesli tryb jest wyszczerbiony to juz by bylo odczuwalne to przy plynnym przyspieszaniu a u mnie szarpie przy gwaltownym, maksymalnym otwarciu manetki i to nie zawsze ale czesto! podejrzewam mechanizm przeniesienia napedu z walu korbowego na skrzynie(to kolo co jest z prawej strony w kapie) ale nie mam pewnosci moze ktos miał taki przypadek
miniak51
- centek
- Miejscowość: Bełchatów
- Motocykl: Honda Varadero
- VROC: 31455
Może być jak prawisz, ale przy lekkim odjeździe nie masz takich przeciążeń na skrzyni i szczerbinka się może co jakiś czas odzywać, z drugiej strony najbardziej dostaje w kość przeniesienie napędu... hmmm... Obstawiałbym jedną z tych dwóch propozycji...
I jeszcze jedno: przeniesienie napędu łatwiej sprawdzisz...
I jeszcze jedno: przeniesienie napędu łatwiej sprawdzisz...
Ostatnio zmieniony czw lis 04, 2010 przez centek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Abrams
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN2000 Limited '05
- VROC: 29561
A może na krzyżaku już masz luz...
Przecież są tam elementy amortyzujące przekazanie momentu właśnie przy ruszaniu.
U mnie są to gumowe elementy pod zębatką a u ciebie pewnie na krzyżaku kardana...
Przy pozostałych biegach nie masz tego odczucia bo jest kardan w zasadzie cały czas na maks obciążony...
Czy przy ruszeniu na 1 i gwałtownym zwolnieniu nie masz stuków z kardana?
Przecież są tam elementy amortyzujące przekazanie momentu właśnie przy ruszaniu.
U mnie są to gumowe elementy pod zębatką a u ciebie pewnie na krzyżaku kardana...
Przy pozostałych biegach nie masz tego odczucia bo jest kardan w zasadzie cały czas na maks obciążony...
Czy przy ruszeniu na 1 i gwałtownym zwolnieniu nie masz stuków z kardana?