Lancuchy rozrzadu VN750
-
- Miejscowość: Biskupiec
- Motocykl: VN 750 '97
- VROC: 32179
Lancuchy rozrzadu VN750
Witam wszystkich. Słuchajcie czy ktoś z was urzywał, stosował, cos wie o jakosci lancuchów rozrzadu firmy D.I.D.?:
http://moto.allegro.pl/lancuch-rozrzadu ... 38258.html
Pozdrawiam serdecznie. Robert
http://moto.allegro.pl/lancuch-rozrzadu ... 38258.html
Pozdrawiam serdecznie. Robert
..czy swiat wiele sie zmieni gdy z mlodych gniewnych powstana starzy wkurwieni?
-
Dzieki za odpowiedz. Tez byl rozkuty? Zakuwales w jakims wyspecjalizowanym warsztacie czy jak? PozdrawiamZeus pisze:W zeszłym roku wymieniałem łańcuchy rozrządu , właśnie DiDa.
Zrobiłem na nich prawie 10 tys. km i jest spoko.
Starusheck,
Ja wymieniałem łańcuchy rozrządu na oryginalne Kawasaki zamówione w serwisie bo są o dziwo TAŃSZE nież DIDy czy Tourmaxy (w zeszłym roku kosztowały ok 90zł/szt) ! Taki fenomen. Oryginalne łańcuchy przychodzą fabrycznie zapięte i trzeba je tylko załozyć na zębatki.
Pamiętaj że dolne łańcuchy są 4x5 płytek a górne 5x6 płytek. Z tego co się orientuję to DID i Tourmax robi chyba tylko 4x5.
Ja wymieniałem łańcuchy rozrządu na oryginalne Kawasaki zamówione w serwisie bo są o dziwo TAŃSZE nież DIDy czy Tourmaxy (w zeszłym roku kosztowały ok 90zł/szt) ! Taki fenomen. Oryginalne łańcuchy przychodzą fabrycznie zapięte i trzeba je tylko załozyć na zębatki.
Pamiętaj że dolne łańcuchy są 4x5 płytek a górne 5x6 płytek. Z tego co się orientuję to DID i Tourmax robi chyba tylko 4x5.
Mechanika - to takie większe klocki Lego
----------
III
----------
III
-
Szkoda ze nie widziales mojej miny :ORudy pisze:Starusheck,
Zlozylem zapytanie do motomazury bo sie okazalo ze mam dilera pod nosem (Mragowo).
Jeszcze pytanie lamerskie: czym wykreca/wyjmuje sie trzpien kola posredniego miedzy dolnym a gornym lancuchem?
-
-
Tak zdejmowałem. Bez tego nie dostaniesz się swobodnie do dolnego łańcucha.
Do zablokowania go musiałem kupić taki odpowiedni klucz coś jak ten: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NzIwMDc5OA== .
PS.
Instrukcja mówi że do wymiany łańcuchów trzeba zdjąć głowice - NIE PRAWDA. Można to zrobić bez zdejmowania głowic a to oszczędność czasu i kasy (nie trzeba kupować nowych uszczelek pod głowice które do tanich nie należą). Jak by co to służę wskazówkami jak to zrobić
Do zablokowania go musiałem kupić taki odpowiedni klucz coś jak ten: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NzIwMDc5OA== .
PS.
Instrukcja mówi że do wymiany łańcuchów trzeba zdjąć głowice - NIE PRAWDA. Można to zrobić bez zdejmowania głowic a to oszczędność czasu i kasy (nie trzeba kupować nowych uszczelek pod głowice które do tanich nie należą). Jak by co to służę wskazówkami jak to zrobić
----------
III
----------
III
-
Z pomocy chetnie skorzystam. Glowice juz zdjete okazalo sie ze...po ostatniej naprawie...nie bylo uszczelek i jednej sruby mocujacej :O jak to chodzilo nie wiem :O kanaly do plynu chlodniczego zalepione silikonem :O jakos to pooogarniam mam nadzieje. No i chyba trzeba kluca do zablokowania kola magnesowego? Bo tez trzeba je zdjac.Rudy pisze:Tak zdejmowałem. Bez tego nie dostaniesz się swobodnie do dolnego łańcucha.
PS.
A przy okazji powiedz czy wszystko koloo, sprzeglo i zebatki maja wyrazne oznakowania konieczne do prawidlowego zamontowania?
Pozdrawiam i dzieki
Koło magnesowe jest nasadzone na stożkowy trzpień i przykręcone do niego śrubą. Samo koło ma po środku gwint wewnętrzny dużo szerszy niż średnica śruby mocującej. Służy on do zdejmowania koła z trzpienia. Wkręca się w ten szeroki gwint koła odpowiednio szeroką śrubę, która opiera się o trzpień i spycha koło z trzpienia.
Ja kupowałem taki ściągacz: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NzIwMDk1MQ== ale taniej będzie posłużyć się po prostu szeroką śrubą i kluczem.
Tak, wszystkie elementy maja wyraźne znaczniki. Są tez znaczniki na obudowie.
W serwisówce są w miarę niezłe zdjęcia i dokładne opisy co i jak zmontować i które elementy powinny być spasowane.
Ja kupowałem taki ściągacz: http://www.larsson.pl/index.php?c=r&no=NzIwMDk1MQ== ale taniej będzie posłużyć się po prostu szeroką śrubą i kluczem.
Tak, wszystkie elementy maja wyraźne znaczniki. Są tez znaczniki na obudowie.
W serwisówce są w miarę niezłe zdjęcia i dokładne opisy co i jak zmontować i które elementy powinny być spasowane.
----------
III
----------
III
-
Rudy, a czy ta śruba nie ma czasem lewego gwintu?Rudy pisze:Koło magnesowe jest nasadzone na stożkowy trzpień i przykręcone do niego śrubą.
Przy okazji czym zablokowales kolo magnesowe w czasie odkrecania?
Serwisowka mowi zeby tym ale nie mam
http://www.flickr.com/photos/kla6/6805506557/
Śruba mocująca koła magnesowego ma normalny prawy gwint tylko jest przykręcona z siłą 125Nm (kosz sprzęgłowy 130Nm), więc trzeba się dobrze zaprzeć żeby odkręcić albo użyć baardzo dłuuugiego klucza zeby miec większe ramie sily. Ten szerszy gwint koła służący do zdejmowania też jest normalny prawy.
Też nie mam tego klucza i nigdzie nie mogłem go znaleźć więc znalazłem sposób. Koło magnesowe ma zębatkę która zazębia sie z zębatka wałka wyrównoważającego więc zaklinowałem miejsce zazębienia + tym kluczem do blokowania kosza sprzęgłowego zablokowałem zębatke wałka wyrównoważającego i dało radę
Też nie mam tego klucza i nigdzie nie mogłem go znaleźć więc znalazłem sposób. Koło magnesowe ma zębatkę która zazębia sie z zębatka wałka wyrównoważającego więc zaklinowałem miejsce zazębienia + tym kluczem do blokowania kosza sprzęgłowego zablokowałem zębatke wałka wyrównoważającego i dało radę
----------
III
----------
III
-
- Miejscowość: Koluszki Łódź
- Motocykl: kawasaki vn700
- VROC: 0
Witam wszystkich
Chciałbym podpiąć się pod temat, jeśli źle usytuowałem pytanie to przepraszam.
Mam na oku motocykl kawasaki vn700 z 1985r. i zastanawiam się czy zakup ma sens. Sprawdzałem już na różnych stronach opinie i porady lecz nigdzie nie znalazłem konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi.
Chodzi o rozrząd, czy wałki, łańcuszek, ślizgacze są te same czy zupełnie inne???
Czy jest możliwość założenia rozrządu od vn750?
Z tego co mi mówiono to rozrząd jest jedną z częstych i uciążliwych przypadłości tej maszyny. A koszt też podobno wysoki i trudno dostać do vn700
Chciałbym podpiąć się pod temat, jeśli źle usytuowałem pytanie to przepraszam.
Mam na oku motocykl kawasaki vn700 z 1985r. i zastanawiam się czy zakup ma sens. Sprawdzałem już na różnych stronach opinie i porady lecz nigdzie nie znalazłem konkretnej i jednoznacznej odpowiedzi.
Chodzi o rozrząd, czy wałki, łańcuszek, ślizgacze są te same czy zupełnie inne???
Czy jest możliwość założenia rozrządu od vn750?
Z tego co mi mówiono to rozrząd jest jedną z częstych i uciążliwych przypadłości tej maszyny. A koszt też podobno wysoki i trudno dostać do vn700
Rozrząd jest dokładnie ten sam.
Poza tym praktycznie prawie cała reszta jest ta sama. Róznica miedzy tymi motocyklami jest tylko w średnicy cylindrów (no i tłoków oczywiście). Jak spojrzysz w serwisówkę to zobaczysz że jest wspólna do VN700 i VN750.
Poza tym praktycznie prawie cała reszta jest ta sama. Róznica miedzy tymi motocyklami jest tylko w średnicy cylindrów (no i tłoków oczywiście). Jak spojrzysz w serwisówkę to zobaczysz że jest wspólna do VN700 i VN750.
----------
III
----------
III
-
- Miejscowość: Koluszki Łódź
- Motocykl: kawasaki vn700
- VROC: 0
Wiedziałem że jak zapytam specjalistów to na pewno dostanę konkretną odpowiedz.
Mimo, że jest to już stary motor to chyba się na niego zdecyduję. Główną obawą był ograniczony dostęp do części zamiennych.
Reasumując według was ( specjalistów z dziedziny vulkanów ) opłaca się kupić takie cacko czy raczej zaczekać i kupić coś młodszego.
Mimo, że jest to już stary motor to chyba się na niego zdecyduję. Główną obawą był ograniczony dostęp do części zamiennych.
Reasumując według was ( specjalistów z dziedziny vulkanów ) opłaca się kupić takie cacko czy raczej zaczekać i kupić coś młodszego.
-
Wiesz to wszystko jest wzgledne. Patrzysz na maszyne i albo Ci cos w sercu gra albo nie. A czy sie oplaca? Nie wiem co to znaczy. 20 letni motocykl bez wzgledu na marke zawsze bedzie potrzebowal pracy i inwestycji. Tez bym chcial nowy motor...moze kiedys ale teraz robie rozrzad...yyyyyy probuje robic. Czesci do rozrzadu sa. Do robotyprzemkolodz pisze: Reasumując według was ( specjalistów z dziedziny vulkanów ) opłaca się kupić takie cacko czy raczej zaczekać i kupić coś młodszego.
Pozdrawiam Robert