Ładowanie -Akumulator
- Daromax
- Miejscowość: Zabrze
- Motocykl: VN 2000 Classic LT
- VROC: 33649
W sprawie ładowania akumulatora jestem troche mądrzejszy po ostatniej awari kumpla jak lecieliśmy do Litwy . Sprawa wygląda tak że po wymianie regulatora , akumulatora przed wyprawą bo koloega też co 2 tygodnie musiał ładować akumulator był nawet u elektryka i mu powiedział że ładowanie w normie. W Mińsku Maz. moto padło akumulator rozładowany po 6 godz jazdy , wziąłem go na hol i dotarliśmy do znajomego mechanika grupy motocyklowej w okolicy Mińska Maz. co się okazało bez świateł miał ładowanie 12,8 a na wysokich obrotach 13,1 regulator dobry akumulator dobry po włączeniu świateł ledwo 12 sprawdził alternator na 3 uzwojenia 1 padło.Tak że jadąc bez świateł miał ładowanie ale jadąc w grupie był bezpieczny przed mandatami.Istnieje też możliwość że alternator po rozgrzaniu może nie działać ale trzeba to sprawdzić najlepiej miernikiem
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
kilka wartości z moich pierwszych pomiarów multimetrem:
a więc moto nie tykane 2 dni, aku na sucho - 12,53 V
przy zapalonym silniku bez świateł AKU - 14,10-14,22 V
mierzone na wyjściu regulatora na zimnym silniku, czyli biały kabel + i jedyny jaki znalałem czarno-żółty to wolna wtyczka nie podpięta w nic - to chyba to
i na sucho - 12,63 V
na zapalonym - 14,47 czyli chyba w normie 14-15 V (mierzone bez świateł)
teraz tak na zapalonym moto ładowanie aku
niskie obroty - 13,8 V
średnie - 14,2,
wyższe - 13,6 tzn
że im wyższe tym ładowanie mniejsze to coś chyba nie tak ?, mierzone na zapalonych mijania
a teraz pobór prądu moich cudnych lightbarów(od poprzedniego właściciela ) na żarówkach 55Wx2 - 13 A ,same mijania - 5,79 A, zmieniłem w lightbarach na ledy 13 diód (szału ze światłem to nie ma )ale pobór prądu 5,88 czyli zaoszczędziłem 7 A,
muszę jeszcze sprawdzić regulator na ciepłym silniku
ale trochu mnie martwi to że na wyższych obrotach spada ładowanie i co wy na to Panowie alternator warto by chyba sprawdzić
a więc moto nie tykane 2 dni, aku na sucho - 12,53 V
przy zapalonym silniku bez świateł AKU - 14,10-14,22 V
mierzone na wyjściu regulatora na zimnym silniku, czyli biały kabel + i jedyny jaki znalałem czarno-żółty to wolna wtyczka nie podpięta w nic - to chyba to
i na sucho - 12,63 V
na zapalonym - 14,47 czyli chyba w normie 14-15 V (mierzone bez świateł)
teraz tak na zapalonym moto ładowanie aku
niskie obroty - 13,8 V
średnie - 14,2,
wyższe - 13,6 tzn
że im wyższe tym ładowanie mniejsze to coś chyba nie tak ?, mierzone na zapalonych mijania
a teraz pobór prądu moich cudnych lightbarów(od poprzedniego właściciela ) na żarówkach 55Wx2 - 13 A ,same mijania - 5,79 A, zmieniłem w lightbarach na ledy 13 diód (szału ze światłem to nie ma )ale pobór prądu 5,88 czyli zaoszczędziłem 7 A,
muszę jeszcze sprawdzić regulator na ciepłym silniku
ale trochu mnie martwi to że na wyższych obrotach spada ładowanie i co wy na to Panowie alternator warto by chyba sprawdzić
-
- Miejscowość: KOSZALIN
- Motocykl: moto vacante...
- VROC: 0
podam przykład z auta odnośnie sprawdzania AKu, jest rzeczywiście w podana wartość napięcia w spoczynku ale ważniejsza jest wartość napięcia podczas rozruchu. Jeśli napięcie spada poniżej tej wartość ( nie pamiętam ile to dokładnie było - powiedzmy 10,8 V) akumulator jeśli jest uprzednio naładowany należy wymienić na nowy, gdyż nie ma odpowiedniego prądu rozruchu- np. w skutek zasiarczenia płyt. Musiałbym poszukać w serwisówce czy jest też gdzieś podana taka wartość, bo ona świadczy o możliwościach rozruchowych akumulatora