Symulacja wypadku motocyklistów - Śląsk
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
"Musimy być świadomymi ratownikami ludzkiego życia.... Motocykliści."
Myślałem już o tym. Sprawdzałem jak się rzeczy mają. Kursy są kilkustopniowe. Niestety, kurs najwyższego stopnia, dający pewne uprawnienia dostępny jest dla wybranych np. mundurowych. Reszta na drzewo. Jak w komunie.
Kurs podstawowy b.mało daje, ale zawsze coś. Już dobrze nie pamiętam, ale sensowny, kilkudniowy kurs kosztuje jakieś 800 PLN od twarzy. Mogą być grupy, ale nie wierzę w skuteczność jeśli na fantoma czy defibrylator przypada 10 osób. Bo to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć....
Mogę do tematu wrócić jeśli będą chętni.
Myślałem już o tym. Sprawdzałem jak się rzeczy mają. Kursy są kilkustopniowe. Niestety, kurs najwyższego stopnia, dający pewne uprawnienia dostępny jest dla wybranych np. mundurowych. Reszta na drzewo. Jak w komunie.
Kurs podstawowy b.mało daje, ale zawsze coś. Już dobrze nie pamiętam, ale sensowny, kilkudniowy kurs kosztuje jakieś 800 PLN od twarzy. Mogą być grupy, ale nie wierzę w skuteczność jeśli na fantoma czy defibrylator przypada 10 osób. Bo to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć....
Mogę do tematu wrócić jeśli będą chętni.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- Lecho
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: VN1600 Classic
- VROC: 32224
W zamierzchłych czasach (koniec szkoły podstawowej) brałem udział w zawodach PCK. Pamiętam że ćwiczyliśmy kilka tygodni pod okiem jakiegoś doktora z pogotowia (mąż którejś nauczycielki). Szyny Kramera, czepiec Hipokratesa, różne opaski uciskowe, jakaś tam teoria ( wszystko wyleciało z głowy) plus jakieś biegi terenowe z noszami.mirad pisze: Bo to trzeba ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć....
No i pamiętam jakie kardynalne błędy były popełniane gdy doszły emocje związane z zawodami i presją czasu,......... a to tylko zawody
Nie odpuszczam żadnej okazji takich szkoleń, ale nie wiem jak to by było gdyby...
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
to wiadomo że takie spotkanie 10-20 osób z ratownikiem i fantomem nie wiele daje, ale ważne żeby co jakiś czas się tak spotykać i chociaż żeby wiedzieć od czego zacząć i na jaki numer dzwonić zapomnijmy o 112, szkoda czasu i nerwów, jak już w głowie po takim choćby jednym spotkaniu odezwie się głos typu "..kur... przecież byłem na spotkaniu, wiem co powinienem zrobić nie mogę spier...."
pozwolę sobie skopiować post motocyklisty z bielska który udzielał pomocy w niedawnym wypadku innego motocyklisty:
PS. Mam za sobą 2 letni kurs ratownictwa po którym posiadam jakiś tam certyfikat ble, ble, ble ale na miejscu wypadku adrenalina robi swoje. Nie wiedziałem czy ruszać poszkodowanego (pozycja boczna ustalona) czy zostawić w spokoju, próbować zdjąć kask czy nie. MASAKRA!! Dobrze, że motonita oddychał i był przytomny. Karetka była w drodze. Utrzymywałem kontakt z poszkodowanym, wyjąłem dokumenty z kufra, wyłączyłem zapłon w moto i tyle. Później na chłodno analizowałem sytuację i utwierdziłem się w przekonaniu, że teoria to jedno, a praktyka to inna bajka.
pozwolę sobie skopiować post motocyklisty z bielska który udzielał pomocy w niedawnym wypadku innego motocyklisty:
PS. Mam za sobą 2 letni kurs ratownictwa po którym posiadam jakiś tam certyfikat ble, ble, ble ale na miejscu wypadku adrenalina robi swoje. Nie wiedziałem czy ruszać poszkodowanego (pozycja boczna ustalona) czy zostawić w spokoju, próbować zdjąć kask czy nie. MASAKRA!! Dobrze, że motonita oddychał i był przytomny. Karetka była w drodze. Utrzymywałem kontakt z poszkodowanym, wyjąłem dokumenty z kufra, wyłączyłem zapłon w moto i tyle. Później na chłodno analizowałem sytuację i utwierdziłem się w przekonaniu, że teoria to jedno, a praktyka to inna bajka.