Sprzęgło, a zmiana biegów
-
- Miejscowość: Warszawa / Rzepin
- Motocykl: VN800 Classic
- VROC: 0
Sprzęgło, a zmiana biegów
Proste pytanie - czy używać sprzęgła przy zmianie biegów?
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Re: Sprzęgło, a zmiana biegów
czytałem kiedyś o ZAWODOWCACH którzy zmieniają bez ponoć się da ale trzeba być jednym ciałem Ty i silnik ja tam jednak wolę ze sprzęgłemFlasH pisze:Proste pytanie - czy używać sprzęgła przy zmianie biegów?
http://www.motogen.pl/Zmiana-biegow-bez ... ,5254.html
a ja kiedyś robiłem prawko na C Starem 29, więc pojęcie podwójne wysprzęglanie, przegazówka są mi bardzo dobrze znane, dlatego jak już mam w moto tylko połowę roboty to ją wykonuję, zawsze jakieś zgrzyty mniej, a i części dłużej polatają
"Wsiądźcie na motocykle i jedźcie tak długo, aż zrozumiecie o co w tym wszystkim chodzi" - Gang Dzikich Wieprzy
- Orzech_
- Miejscowość: Twardogóra k/wro
- Motocykl: VL 800
- VROC: 34013
Do góry czasami mi się zdarza bez sprzęgła lub tylko je muskając, łatwo wyczuć obroty, w dół ze sprzęgłem. Da się, jak się wyczuje obroty to wchodzą delikatnie jak ze sprzęgłem.
Kilka motorowerów, WSK 175, MZ ETZ...długo nic i
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
Yamaha RD 250 LC '82 - była
Pannonia T1 '64- jest, w remoncie
Kawasaki LTD 450 '85 - była
Suzuki VL800
-
Przez przypadek zmieniłem bieg bez sprzęgła z 4 na 5... przez chwilę byłem zdziwiony, że tak łagodnie to wyszło, aż przypomniał mi się jakiś artykuł gościa, który pisał, że on sprzęgła używa tylko przy ruszaniu.
No i trochę sobie poćwiczyłem... Zmiana biegów z 3 do 5 wychodzi mi idealnie płynnie. W dół trochę gorzej. Kilka razy popróbowałem od 1 do 5... i parę razy udało się ładnie, ale jednak 1 -> 2 -> 3 czasami się uda, czasami nie... trochę szkoda silnika i skrzyni.
No i trochę sobie poćwiczyłem... Zmiana biegów z 3 do 5 wychodzi mi idealnie płynnie. W dół trochę gorzej. Kilka razy popróbowałem od 1 do 5... i parę razy udało się ładnie, ale jednak 1 -> 2 -> 3 czasami się uda, czasami nie... trochę szkoda silnika i skrzyni.
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 700, VN 1600 Nomad
- VROC: 34888
Używam do startu, później w zależności od sytuacji na drodze. Jak trzeba ostro do 4, ze sprzęgłem.Jeśli mam czas, to w górę raczej idę bez sprzęgła. W dół rzadziej, ale się zdarza. Trzeba tylko czuć obroty, i bardzo, bardzo lekki nacisk stopy.... fajna sprawa....
Teraz już wiem, czym wolność jest...
Zawsze patrz na jasną stronę życia...
Zawsze patrz na jasną stronę życia...
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
z postów kolegów wynika że zamontowali go tylko do ruszania, no ewentualnie żeby było symetrycznie do klamki hamulcaKonrad pisze:Nie wiem jak Wy ale ja uważam, że skoro ktoś to sprzęgło zamontował w motocyklu to chyba po to żeby go używać prawda
PS uważam że dużo łatwiej byłoby to ćwiczyć na nie swoich Vulcanach, ktoś użyczy swojego Mayonesowi
-
Nie ma sprawy.Mayones pisze:PS uważam że dużo łatwiej byłoby to ćwiczyć na nie swoich Vulcanach, ktoś użyczy swojego Mayonesowi
Ale nawet na swoim możesz spróbować z 4 na 5. Gwarantuję Ci, że będziesz zaskoczony jak łagodnie się to odbywa.
Na ułamek sekundy odejmujesz gaz i w tym czasie lewa w górę (stopa)... bieg powinien sam w skoczyć.
- Długi Lech
- Miejscowość: Białystok
- Motocykl: EN 500 C3
- VROC: 33639
W EN-ie 500C wchodzą gładko biegi w górę bez sprzęgła. Trzeba tylko mieć odpowiednio wysokie obroty silnika - napieranie na dźwignię - popuszczam gaz i cyk bieg gładko wchodzi. Na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=r7ChnKuOE2Q w 1,35 min trzymam aparat w lewym ręku i rozpedzam motocykl bez sprzęgła
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
Panowie piszą o eksperymentach torowych?
Bo co będzie jak w nieodpowiednim momencie niespodziewany podskok na garbie lub tąpnięcie w dziurę? Trzask i mielenie stali.
Zanim zaczniecie eksperymentować radzę zapoznać się z kosztem skrzyni biegów dla swojego modelu. Daje materiał do przemyśleń.
Potem do przodu, praw mechaniki nie ma.
Bo co będzie jak w nieodpowiednim momencie niespodziewany podskok na garbie lub tąpnięcie w dziurę? Trzask i mielenie stali.
Zanim zaczniecie eksperymentować radzę zapoznać się z kosztem skrzyni biegów dla swojego modelu. Daje materiał do przemyśleń.
Potem do przodu, praw mechaniki nie ma.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
- mirad
- Miejscowość: Mazowsze
- Motocykl: VN 2000 Classic
- VROC: 32433
Na moment tracisz koordynację ruchów.FlasH pisze:A co mają garby do zmiany biegów?
Zresztą dla mnie każdy może robić ze sprzętem co lubi.
Zbyteczne sprzęgło?
Niech będzie.
Każdy może sobie powiedzieć, że jest lepszy od dziwaka konstruktora w Kawasaki.
W serwisach wielu takich.
Od V2 lepsze może być tylko V8!
FUCK FUEL ECONOMY !
FUCK FUEL ECONOMY !
-
- Miejscowość: Brodnica
- Motocykl: HD FLHTCUI
- VROC: 34836
Popieram przedmowcę, gdyby można bylo przełaczać biegi bez sprzęgła nie powodując usczerbku dla skrzyni biegow to by go poprostu nie było- a skoro jest to należy używać - bo kieszen może zaboleć.
Rolling, rolling, rolling.........
Komar 3, WSK 175, VN800Classic, VN1600Classic, VN900Classic, HD FLHTCUI.....
Komar 3, WSK 175, VN800Classic, VN1600Classic, VN900Classic, HD FLHTCUI.....