Klekotanie VN800
-
- Miejscowość: Słupca
- Motocykl: Kawasaki VN800 Classic 97r
- VROC: 0
Klekotanie VN800
Witam, odkąd pamiętam mój vulcan tak jakby klekotał sobie na biegu jałowym, myślałem ze ten dźwięk wydaje hypercharger lecz ostatnio miałem okazję osłuchać podobnego vulcana i tam była zupełna cisza. Dźwięk najbardziej słyszalny jest z przodu silnika w okolicy przedniego cylindra. Czy to nie czasem rozrząd do wymiany??
ps.może nagram film przedstawiający tą sytuacje?
ps.może nagram film przedstawiający tą sytuacje?
- jano
- Miejscowość: Krakow - Wieliczka
- Motocykl: VN 800 classic
Ja mam tez ten stukot przy ruszaniu. Prawdopodobnie do wymiany te gumki balancera.
Ale ostatnio zauwazylem tez tekie delikatne klekotanie na luzie. Zauwazylem to po tom co obnizylem obroty tym pokretelkiem ktore jest pod filtrem powietrza. Kdy obroty mialem ustawione na wyzsze, to nie bylo tego slychac wogole. Musze jeszcze poobserwowac.
Ale ostatnio zauwazylem tez tekie delikatne klekotanie na luzie. Zauwazylem to po tom co obnizylem obroty tym pokretelkiem ktore jest pod filtrem powietrza. Kdy obroty mialem ustawione na wyzsze, to nie bylo tego slychac wogole. Musze jeszcze poobserwowac.
-
- Miejscowość: Słupca
- Motocykl: Kawasaki VN800 Classic 97r
Ja mam to samo "Jano". Na luzie klekot i na biegu przy ruszaniu lekko inny stukot. Oto film slabej jakosci ale mniej więcej słychać o co mi chodzi. Przy filtrze slychac najmocniej bo echo z silnika idzie chyba, ale klekot slychac po lewej stronie w okolicach nozki zmiany biegów.
http://w657.wrzuta.pl/film/3JRe48TVdy5/vn800
czekam na dobre wiadomosci
http://w657.wrzuta.pl/film/3JRe48TVdy5/vn800
czekam na dobre wiadomosci
- Rokers
- Miejscowość: Tarnobrzeg
- Motocykl: VN 800 Classic
...
... tak przeglądam fotmu i natrafiłem na ten wątek, parę dni temu wymieniłem olej, teraz sprawdziłem luzy zaworowe - bo mam podobny temat do waszego, jak motocykl stoi na wolnych obrotach słychać cykanie po prawej stronie (strona wydechów) w okolicy dekla może przedniego cylindra trudno powiedzieć, łańcuszki w ładnym stanie, luz zaworowy prawidłowy. Cykanie słychać tylko i wyłacznie na wolnych obrotach, jest mało regularne raz cyknie raz nie, jak się podniesie obroty cichnie - co to może być ? (patrząc po serwisówce, pod deklem sprzęgłowym nie ma łańcuszków ani innych luźnych wirujących elementów, które mogły by wydawać jakieś odgłosy, wciskanie sprzęgła nic nie zmienia, cyka tylko na wolnych obr.), jakieś pomysły ? a może te sprzęty tak mają ?
- Rokers
...
... bardzo mnie cieszą Wasze odpowiedzi, nawet nie wiecie jak - bo w zasadzie zawory ok, łańcuszki ładnie, więc powinno być ok - przewertowałem serwisówkę, z prawej strony nie ma nic pod deklem, co by mogło cykać, delikatnie zwiększam obr. i wszystko cichnie - jak pisze cie że macie tak samo - to znaczy że wszystko ok - widać taki urok tej maszyny... lubi się kręcić szybciej... nie mam drugiego VN-a pod ręką dla porównania, ale dobrze, że jest to forum :-)
- Rokers
...
... tak - mam dokładny szeczlinomierz, na ssących z tego co pamiętam mam 0,13 - 0,14 na wydechowych 0,23 nie będę nic zmieniał. Nawet trafiłem na filmik na YouTube na którym słychać to cykanie:
http://www.youtube.com/watch?v=Z8GE7aQixA4
... ale jak widać i słychać - obroty silnika są bardzo niskie, kiedy słychać te dźwięki.
http://www.youtube.com/watch?v=Z8GE7aQixA4
... ale jak widać i słychać - obroty silnika są bardzo niskie, kiedy słychać te dźwięki.
-
- Miejscowość: Zachodniopomorskie
- Motocykl: VN800 classic