Interkom

Wszelkie tematy dotyczące naszych motocykli.
Awatar użytkownika
Krasnal
Miejscowość: UK & Piotrków T.
Motocykl: Kawasaki VN2000 "lalunia"
VROC: 32105

Post autor: Krasnal » pt mar 08, 2013

A ja jak jade, to nie gadam...
...spróbujmy byc szczesliwi, chocby po to, by swiecic innym przykladem...

+44 7540233074

Awatar użytkownika
Andrzej
Miejscowość: Nadarzyn
Motocykl: VN 900 Classic - "Pimpuś"
VROC: 31877

Post autor: Andrzej » pt mar 08, 2013

Krasnal pisze:A ja jak jade, to nie gadam...
Howgh!!

Miałem kiedyś takie cóś do odbierania telefonów.... po siódmym telefonie na odcinku 20 km. zatrzymałem się i wypieprzyłem ustrojstwo do rowu. NIEMA tak ważnego telefonu który nie mógłby poczekać aż oddzwonię jak będę miał czas i ochotę....

Poza tym co to za frajda z jazdy ?? Albo jadę albo gadam.... no ale może jakiś mało podzielny jestem ;)
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ...

Andy
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: VN 700, VN 1600 Nomad
VROC: 34888

Post autor: Andy » pt mar 08, 2013

Andrzej pisze:Krasnal napisał/a:
A ja jak jade, to nie gadam...
Czasem myślę o zakupie systemu do łączności, ale tylko do wraz ze mną podróżujących. Gdy jadę, świat który chce mnie na nowo do siebie podłączyć, musi zaczekać.
Aż się zatrzymam. I będę chciał. ;)
:ok:
Teraz już wiem, czym wolność jest...
Zawsze patrz na jasną stronę życia...

Sławek
Miejscowość: Warszawa
Motocykl: Nomad 1600, VN 2000 LT
VROC: 32428

Post autor: Sławek » pt mar 08, 2013

A ja lubię se pogadać z Żoną, która jedzie na drugim moto. :D
Poważnie, to bardzo się nam przydała "Scala" , jak Ola zaczęła jeździć sama.
Dużo mniej stresu dla faceta, no i możliwość przekazywania cennych uwag bezpośrednio w czsie jazdy (szczególnie jak ktoś dopiero co zaczął jeździć)
Można również zapodać fajną muzę.

Zdecydowanie polecam.
Włączam silnik, daję kopa
Za mną tylko kurz

ludek
Miejscowość: Słupsk
Motocykl: VN2000
VROC: 34580

Post autor: ludek » pt mar 08, 2013

sorki Panowie zapomniałem napisać, że to dla tych którzy chcą lub muszą rozmawiać :p

Chciałem napisać:
"Nie mam tego komfortu i jeśli nie byłem na urlopie musiałem prawie co 20km zatrzymać się i sprawdzić czy nie muszę oddzwonić... w dzisiejszych telefonach ograniczenie numerów do tych najważniejszych, które w danym momencie mogą się do nas dodzwonić nie stanowi najmniejszego problemu i perdołami nie musi nam nikt przeszkadzać.
Nie wiem jak dla innych, ale na dłuższych trasach szum w kasku jest dla mnie nużący. Możliwość słuchania muzy podczas jazdy ogranicza ten problem. Dochodzi do tego możliwość zwrócenia uwagi plecaczka na jakiś szczegół otaczającej nas przyrody który przykuł naszą uwagę, a samo pokazanie palcem nie przekazuje całego ładunku emocjonalnego ;) O takiej pierdole jak komunikaty z nawigacji nie wspominam."

ale nie napiszę tego ;) bo po co... Tych, którym to potrzebne nie muszę przekonywać innych i tak nie przekonam... będzie, że się tłumaczę po co to kupiłem ;)...

pozdrawiam Darek

Awatar użytkownika
Gumis
Miejscowość: Kraków
Motocykl: Kawasaki Vulcan
VROC: 0

Post autor: Gumis » sob mar 09, 2013

Sławek,jeżeli to ni tajemnica to napisz jakiego modelu używasz,gdzie można go kupić.
Interesuje mnie też możliwość jednoczesnego połączenia z kilkoma osobami,np. pasażer
inny motocyklista i dodatkowo jadący z grupą samochód,czy można to rozbudowywać no i jaki ma zasięg.
Oczywiście moje pytanie nie jest kierowane tylko do Sławka, ktokolwiek ma jakieś
na ten temat opinie będę wdzięczny za ich wyrażenie.

Pozdrawiam Gumiś.

Awatar użytkownika
Sheriff
Miejscowość: Koog aan de Zaan
Motocykl: Versys 1000 GT
VROC: 30486

Post autor: Sheriff » sob mar 09, 2013

Gumiś wpisz w Allegro Scala a sam zobaczysz.
My z Anką też używamy Scali do utrzymania łączności i wierzcie mi sprawdza się (np wyprzedzanie) choć oczywiście czasem mam ochotę ją wyrzucić (Scalę oczywiście). :p

Awatar użytkownika
fitter
Miejscowość: Szczecin
Motocykl: VN900LT '10
VROC: 33352

Post autor: fitter » sob mar 09, 2013

Wczoraj bezproblemowo zgraliśmy Goblinowego Schuberta z moją Scalą - poszło szybciej niż się spodziwaliśmy a jakość dźwięku doskonała. Tak więc potwierdzamy współpracę tych systemów, co wspomniane było w instrukcjach.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Awatar użytkownika
Gumis

Dzięki już zaglądam.

Awatar użytkownika
Gumis

Na allegro jest Scala Rider G9 BT Intercom 1.6 km .
Czy o to chodzi.

Awatar użytkownika
Sheriff
Miejscowość: Koog aan de Zaan
Motocykl: Versys 1000 GT
VROC: 30486

Post autor: Sheriff » sob mar 09, 2013

Przepraszam nie byłem dość precyzyjny:

Oczywiście chodzi o Scala Rider a typów jest mnóstwo np. G4, G9 Q2 itd w zależności od wymagań.
Scala Rider
Ja używam G9 i jestem bardzo zadowolony jednak ograniczam się tylko do połączeń między kaskami raz tylko sparowałem z telefonem i stwierdziłem że nie jestem amatorem takich rozwiązań.

Awatar użytkownika
Gumis

Bardzo dziękuję za podpowiedzi .Myślę ,że na Vulcaneri lepiej dogadamy temat.
Nie ma jak wymiana doświadczeń. Jeżeli o mnie chodzi to jak czegoś nie zbadam organoleptycznie to skutek marny.

Najlepszego :yeee:

Awatar użytkownika
Skrobel
Miejscowość: Piaseczno
Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
VROC: 35582

Post autor: Skrobel » wt sie 20, 2013

A ja mam pytanie techniczne jeśli można. Widziałem, że niektórzy koledzy robili eksperymenty z połączeniem różnych rodzajów interkomów. Scala ma teraz tyle modeli, że trudno się w tym połapać, a ceny są z kosmosu. Ale czy któryś z kolegów testował połączenie między Scala Rider Q1 i innymi systemami Scala (czyli np. Q2, G4, albo G9)? Q1 jest w miarę prosty i jeden z najtańszych.
Według specyfikacji można zestawić połączenie z innymi egzemplarzami Q1, a co w takim razie z pozostałymi? Sam producent chyba powinien przewidzieć, że nie wszyscy motocykliści będą jeździć z jednym i tylko jednym modelem (tym bardziej jeśli oferta się zmienia).
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
fitter
Miejscowość: Szczecin
Motocykl: VN900LT '10
VROC: 33352

Post autor: fitter » wt sie 20, 2013

Zgodnie z danymi technicznymi G4 jest kompatybilne z niższymi modelami - czy faktycznie, nie wiem. Z pewnością G4 działa z Schubertem. Z Goblinem połączyliśmy 2xG4 i 2xSchuberta i w cztery osoby (z naszymi Aniołkami) plotkowaliśmy w czasie jazdy.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"

Awatar użytkownika
Skrobel

Dzięki, Właśnie o takie coś mi chodziło... Ciekawe czy inne kombinacje są dozwolone. Sprzedawcy w sklepach moto nie bardzo się znają albo nie chcą ujawniać, żeby zachęcić do zakupu droższego zestawu... Jedyna nadzieja w użytkownikach...
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Grześ
Miejscowość: Mosina
Motocykl: Vulcan VN2000C ,,Bandzior,,
VROC: 35561

Post autor: Grześ » wt sie 20, 2013

Siemka. Mam G4 i G9 i razem działają bez problemu lecz jeśli mogę tobie coś zasugerować G9 jest za skomplikowany lepsze i prostsze są bardziej poręczne.
--

Awatar użytkownika
Mayones
Miejscowość: B-B
Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS

Post autor: Mayones » wt sie 20, 2013

A ktoś miał do czynienia z takim wynalazkiem ? http://www.navcomm.eu/product_info.php? ... cts_id=129
Obrazek
wiadomo rozmowa wyłącznie na dwa kaski, ponoć telefon można przyłączyć, najwazniejsze odpiąć się zanim odejdę od motocykla :)

Awatar użytkownika
Skrobel

Ja z czymś podobnym jeździłem raz jako pasażer. Tego rodzaju urządzenia wozi się chyba gdzieś w kieszeni, a więc odpinasz się raczej od plecaczka a nie od motocykla... :)

Tym niemniej szukałem na wiosnę takiego urządzenia z głośnikami wklejanymi do kasku. Jak na złość wszystkie jakie znalazłem wtedy miały słuchawkę wtykaną do ucha, a to - jak wszystkim pewnie wiadomo - nie najwygodniejszy sposób.

Niemniej nie wypowiem się na temat jakości/głośności, bo to w czym ja jeździłem wyglądało inaczej jednak.
LwG
Łukasz czyli Skrobel

Awatar użytkownika
Kristofer
Miejscowość: Myszków
Motocykl: Honda Goldwing

Post autor: Kristofer » wt sie 20, 2013

do 80km/h działa jako tako później tylko huk i szum :ok:

Awatar użytkownika
Tokar
Miejscowość: Lublin
Motocykl: VN 2000
VROC: 33470

Post autor: Tokar » śr wrz 30, 2015

Czy ktoś z Was korzysta z nowej Scali PackTalk? Jeżeli tak, to proszę o kilka słów...
Obrazek

ODPOWIEDZ