Interkom
- Andrzej
- Miejscowość: Nadarzyn
- Motocykl: VN 900 Classic - "Pimpuś"
- VROC: 31877
Howgh!!Krasnal pisze:A ja jak jade, to nie gadam...
Miałem kiedyś takie cóś do odbierania telefonów.... po siódmym telefonie na odcinku 20 km. zatrzymałem się i wypieprzyłem ustrojstwo do rowu. NIEMA tak ważnego telefonu który nie mógłby poczekać aż oddzwonię jak będę miał czas i ochotę....
Poza tym co to za frajda z jazdy Albo jadę albo gadam.... no ale może jakiś mało podzielny jestem
... i nie mylmy posiadacza motocykla z motocyklistą ...
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: VN 700, VN 1600 Nomad
- VROC: 34888
Czasem myślę o zakupie systemu do łączności, ale tylko do wraz ze mną podróżujących. Gdy jadę, świat który chce mnie na nowo do siebie podłączyć, musi zaczekać.Andrzej pisze:Krasnal napisał/a:
A ja jak jade, to nie gadam...
Aż się zatrzymam. I będę chciał.
Teraz już wiem, czym wolność jest...
Zawsze patrz na jasną stronę życia...
Zawsze patrz na jasną stronę życia...
-
- Miejscowość: Warszawa
- Motocykl: Nomad 1600, VN 2000 LT
- VROC: 32428
A ja lubię se pogadać z Żoną, która jedzie na drugim moto.
Poważnie, to bardzo się nam przydała "Scala" , jak Ola zaczęła jeździć sama.
Dużo mniej stresu dla faceta, no i możliwość przekazywania cennych uwag bezpośrednio w czsie jazdy (szczególnie jak ktoś dopiero co zaczął jeździć)
Można również zapodać fajną muzę.
Zdecydowanie polecam.
Poważnie, to bardzo się nam przydała "Scala" , jak Ola zaczęła jeździć sama.
Dużo mniej stresu dla faceta, no i możliwość przekazywania cennych uwag bezpośrednio w czsie jazdy (szczególnie jak ktoś dopiero co zaczął jeździć)
Można również zapodać fajną muzę.
Zdecydowanie polecam.
Włączam silnik, daję kopa
Za mną tylko kurz
Za mną tylko kurz
sorki Panowie zapomniałem napisać, że to dla tych którzy chcą lub muszą rozmawiać
Chciałem napisać:
"Nie mam tego komfortu i jeśli nie byłem na urlopie musiałem prawie co 20km zatrzymać się i sprawdzić czy nie muszę oddzwonić... w dzisiejszych telefonach ograniczenie numerów do tych najważniejszych, które w danym momencie mogą się do nas dodzwonić nie stanowi najmniejszego problemu i perdołami nie musi nam nikt przeszkadzać.
Nie wiem jak dla innych, ale na dłuższych trasach szum w kasku jest dla mnie nużący. Możliwość słuchania muzy podczas jazdy ogranicza ten problem. Dochodzi do tego możliwość zwrócenia uwagi plecaczka na jakiś szczegół otaczającej nas przyrody który przykuł naszą uwagę, a samo pokazanie palcem nie przekazuje całego ładunku emocjonalnego O takiej pierdole jak komunikaty z nawigacji nie wspominam."
ale nie napiszę tego bo po co... Tych, którym to potrzebne nie muszę przekonywać innych i tak nie przekonam... będzie, że się tłumaczę po co to kupiłem ...
pozdrawiam Darek
Chciałem napisać:
"Nie mam tego komfortu i jeśli nie byłem na urlopie musiałem prawie co 20km zatrzymać się i sprawdzić czy nie muszę oddzwonić... w dzisiejszych telefonach ograniczenie numerów do tych najważniejszych, które w danym momencie mogą się do nas dodzwonić nie stanowi najmniejszego problemu i perdołami nie musi nam nikt przeszkadzać.
Nie wiem jak dla innych, ale na dłuższych trasach szum w kasku jest dla mnie nużący. Możliwość słuchania muzy podczas jazdy ogranicza ten problem. Dochodzi do tego możliwość zwrócenia uwagi plecaczka na jakiś szczegół otaczającej nas przyrody który przykuł naszą uwagę, a samo pokazanie palcem nie przekazuje całego ładunku emocjonalnego O takiej pierdole jak komunikaty z nawigacji nie wspominam."
ale nie napiszę tego bo po co... Tych, którym to potrzebne nie muszę przekonywać innych i tak nie przekonam... będzie, że się tłumaczę po co to kupiłem ...
pozdrawiam Darek
- Gumis
- Miejscowość: Kraków
- Motocykl: Kawasaki Vulcan
- VROC: 0
Sławek,jeżeli to ni tajemnica to napisz jakiego modelu używasz,gdzie można go kupić.
Interesuje mnie też możliwość jednoczesnego połączenia z kilkoma osobami,np. pasażer
inny motocyklista i dodatkowo jadący z grupą samochód,czy można to rozbudowywać no i jaki ma zasięg.
Oczywiście moje pytanie nie jest kierowane tylko do Sławka, ktokolwiek ma jakieś
na ten temat opinie będę wdzięczny za ich wyrażenie.
Pozdrawiam Gumiś.
Interesuje mnie też możliwość jednoczesnego połączenia z kilkoma osobami,np. pasażer
inny motocyklista i dodatkowo jadący z grupą samochód,czy można to rozbudowywać no i jaki ma zasięg.
Oczywiście moje pytanie nie jest kierowane tylko do Sławka, ktokolwiek ma jakieś
na ten temat opinie będę wdzięczny za ich wyrażenie.
Pozdrawiam Gumiś.
- fitter
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: VN900LT '10
- VROC: 33352
Wczoraj bezproblemowo zgraliśmy Goblinowego Schuberta z moją Scalą - poszło szybciej niż się spodziwaliśmy a jakość dźwięku doskonała. Tak więc potwierdzamy współpracę tych systemów, co wspomniane było w instrukcjach.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- Sheriff
- Miejscowość: Koog aan de Zaan
- Motocykl: Versys 1000 GT
- VROC: 30486
Przepraszam nie byłem dość precyzyjny:
Oczywiście chodzi o Scala Rider a typów jest mnóstwo np. G4, G9 Q2 itd w zależności od wymagań.
Scala Rider
Ja używam G9 i jestem bardzo zadowolony jednak ograniczam się tylko do połączeń między kaskami raz tylko sparowałem z telefonem i stwierdziłem że nie jestem amatorem takich rozwiązań.
Oczywiście chodzi o Scala Rider a typów jest mnóstwo np. G4, G9 Q2 itd w zależności od wymagań.
Scala Rider
Ja używam G9 i jestem bardzo zadowolony jednak ograniczam się tylko do połączeń między kaskami raz tylko sparowałem z telefonem i stwierdziłem że nie jestem amatorem takich rozwiązań.
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
A ja mam pytanie techniczne jeśli można. Widziałem, że niektórzy koledzy robili eksperymenty z połączeniem różnych rodzajów interkomów. Scala ma teraz tyle modeli, że trudno się w tym połapać, a ceny są z kosmosu. Ale czy któryś z kolegów testował połączenie między Scala Rider Q1 i innymi systemami Scala (czyli np. Q2, G4, albo G9)? Q1 jest w miarę prosty i jeden z najtańszych.
Według specyfikacji można zestawić połączenie z innymi egzemplarzami Q1, a co w takim razie z pozostałymi? Sam producent chyba powinien przewidzieć, że nie wszyscy motocykliści będą jeździć z jednym i tylko jednym modelem (tym bardziej jeśli oferta się zmienia).
Według specyfikacji można zestawić połączenie z innymi egzemplarzami Q1, a co w takim razie z pozostałymi? Sam producent chyba powinien przewidzieć, że nie wszyscy motocykliści będą jeździć z jednym i tylko jednym modelem (tym bardziej jeśli oferta się zmienia).
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- fitter
- Miejscowość: Szczecin
- Motocykl: VN900LT '10
- VROC: 33352
Zgodnie z danymi technicznymi G4 jest kompatybilne z niższymi modelami - czy faktycznie, nie wiem. Z pewnością G4 działa z Schubertem. Z Goblinem połączyliśmy 2xG4 i 2xSchuberta i w cztery osoby (z naszymi Aniołkami) plotkowaliśmy w czasie jazdy.
Życie nie powinno być podróżą do grobu, której celem jest dowiezienie atrakcyjnych i dobrze zachowanych zwłok. Człowiek do kresu życia powinien się dotoczyć narąbany w trzy dupy, krzycząc: "ALE TO BYŁA JAZDA!"
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
- VROC: 0
A ktoś miał do czynienia z takim wynalazkiem ? http://www.navcomm.eu/product_info.php? ... cts_id=129
wiadomo rozmowa wyłącznie na dwa kaski, ponoć telefon można przyłączyć, najwazniejsze odpiąć się zanim odejdę od motocykla
wiadomo rozmowa wyłącznie na dwa kaski, ponoć telefon można przyłączyć, najwazniejsze odpiąć się zanim odejdę od motocykla
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Ja z czymś podobnym jeździłem raz jako pasażer. Tego rodzaju urządzenia wozi się chyba gdzieś w kieszeni, a więc odpinasz się raczej od plecaczka a nie od motocykla...
Tym niemniej szukałem na wiosnę takiego urządzenia z głośnikami wklejanymi do kasku. Jak na złość wszystkie jakie znalazłem wtedy miały słuchawkę wtykaną do ucha, a to - jak wszystkim pewnie wiadomo - nie najwygodniejszy sposób.
Niemniej nie wypowiem się na temat jakości/głośności, bo to w czym ja jeździłem wyglądało inaczej jednak.
Tym niemniej szukałem na wiosnę takiego urządzenia z głośnikami wklejanymi do kasku. Jak na złość wszystkie jakie znalazłem wtedy miały słuchawkę wtykaną do ucha, a to - jak wszystkim pewnie wiadomo - nie najwygodniejszy sposób.
Niemniej nie wypowiem się na temat jakości/głośności, bo to w czym ja jeździłem wyglądało inaczej jednak.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel