rozrusznik VN750

Awatar użytkownika
Porter
Miejscowość: Pieńsk
Motocykl: Kawasaki Vulcan VN750
VROC: 34775

rozrusznik VN750

Post autor: Porter » śr maja 15, 2013

Witam,
Wymieniałem alternator więc musiałem zdemontować rozrusznik. Zakręciłem nim ręcznie i ma przeskoki tak jakby na magnesach. Nie wie czy ma się gładko kręcić jak w rzędówkach czy jednak [rzez to że to "V" ma tak właśnie przeskakiwać - wie ktoś może jak powinien się obracać?
Aha jeszcze jedno, jak podłączyłem do zasilania bezpośrednio to delikatnie słychać było warkot...

Dzięki z góry za sugestie.
VROC#34775

Awatar użytkownika
Wojtek34
Miejscowość: Bledzew - Lubuskie
Motocykl: VN750 92'
VROC: 0

Post autor: Wojtek34 » śr maja 15, 2013

Mój też ma przeskok, ale nie wiem czy tak ma być. W każdym razie po wymianie szczotek działa bez najmniejszego problemu.

Awatar użytkownika
Porter

Widzisz, jak jest zamontowany to nie ma tematu bo kręci bez problemów - tylko jak go wyjąłem i pokręciłem ręczeni to zauważyłem że ma przeskoki na magnesach (chyba) i zastanawiałem się czy tak ma być...
Skoro u Ciebie tak jest to znaczy, że tak ma być (chyba) :)
VROC#34775

Awatar użytkownika
Porter

A czemu wymieniłeś szczotki? Jaki objaw był?
VROC#34775

Awatar użytkownika
Wojtek34

Dość słabo kręcił i były kłopoty z odpaleniem. Gdy silnik był zimny to musialem go kręcić bardzo długo zanim zaskoczył. Na gorącym jeszcze gorzej kręcił, a jak się uparł to można się było skichać, a nie odpalił. Jak rozkręciłem rozrusznik to się okazało, że z jednej szczotki został tylko przewód, a pozostałe były na wykończeniu. W środku było kupe syfu. Wyczyściłem i wymieniłem szczotki (jedna kosztuje coś koło 7 zł, a są 4) i teraz kręci jak szalony :) Na zimnym silniku odpala natychmiast, a na gorącym kłopot jest dalej chociaż mniejszy no ale rozrusznik kręci jak trzeba. Po niedzieli będę miał czyszczone i regulowane gaźniki to mam nadzieję, że problem całkiem ustapi. Możliwe że akumulator jest też do wymiany. W każdym razie jeśli chodzi o rozrusznik to działa jak złoto :)

Awatar użytkownika
Porter

Mój na zimnym odpala bez problemu, ale jak jest gorący to też mam problem - myślę że winą było ładowanie bo alternator miałem do wymiany więc jak trochę pojeździłem to nie miał mocy żeby kręcić...
VROC#34775

Awatar użytkownika
Wojtek34

U mnie alternator sprawdzony i wszystko z nim ok, ładuje jak książka pisze. Napewno częsciową przyczyną był rozrusznik no i teraz liczę, że po czyszczeniu gaźników ewentualnie włożeniu nowego akumulatora będzie cacy :)

Awatar użytkownika
Brein
Miejscowość: Kielce
Motocykl: Dniepr MT12
VROC: 32244

Post autor: Brein » śr maja 15, 2013

U mnie też przeskakuje więc najwyraźniej tak powinno być.
Moja strona domowa: www.jacek-lukawski.pl
Ludzie dzielą się na dwie grupy: na tych, którzy "mogą coś zrobić" i na tych, którzy to zrobili.

Awatar użytkownika
Porter

No to jak już 3 przeskakują to tak musi być :ok: :hurra:
VROC#34775

SAJMON84
Miejscowość: rymań
Motocykl: vulcan 750

Post autor: SAJMON84 » śr maja 15, 2013

Panowie odp. czy wyjęcie rozrusznika to skomplikowana zabawa? Jak to zrobić? Szczotki są jakieś uniwersalne czy w ASO. Pytam bo chciałbym profilaktycznie zajrzeć.
Dzięki

Awatar użytkownika
Porter

Wyjąc rozrusznik to nie problem. Z przodu pod chłodnicą trzymają go 2 śrubki i ciągniesz w bok. Pamiętaj tylko żeby najpierw spuścić olej
VROC#34775

Awatar użytkownika
Wojtek34

SAJMON84 pisze:Panowie odp. czy wyjęcie rozrusznika to skomplikowana zabawa? Jak to zrobić? Szczotki są jakieś uniwersalne czy w ASO. Pytam bo chciałbym profilaktycznie zajrzeć.
Dzięki
To zalezy co jest dla kogo skomplikowane:) Moim zdaniem to łatwa rzecz. Odkręcasz dwie nakrętki i wyjmujesz rozrusznik, potem odkręcasz dwie srubki i masz rozrusznik rozebrany :) Szczotki kupilem uniwersalne na allegro - np. takie http://allegro.pl/szczotka-rozrusznika- ... 39906.html Pamietaj tylko, że musisz spuścić olej bo inaczej Ci wyleci, ewentualnie czytałem gdzieś na forum, że można położyć motocykl na boku, jednak łatwiej chyba odkręcić jedną śrube i spuścić:)

Sztandar
Miejscowość: Szczyty
Motocykl: drag star 1100

Post autor: Sztandar » śr maja 15, 2013

Spoko panowie co do przeskakiwania rozrusznika to tak właśnie ma być, a co do odpalania to ja miałem taki problem że na zimnym palił od strzału a jak lekko się zagrzał to nie mógł obrócić, okazało się że przyczyną była słaba masa silnika, nowy przewód akumulator-masa przy silniku załatwił sprawę, pozdrawiam :ok:
Bo liczy się droga, nie cel.

ODPOWIEDZ