Spalanie - wzrosło? VN800
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Moim zdaniem dopóki akumulator wytrzyma to lekki przymrozek moto nie zaszkodzi. Znam przynajmniej jednego takiego, co na moto jeździ prawie cały rok (z wyjątkiem kopnego śniegu) i jak jest w pracy, to moto stoi na zewnątrz. To wprawdzie jest jakiś mały turystyk, a nie chopper, ale zawsze...
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- MaciekSz
- Miejscowość: Pruszków
- Motocykl: BMW K1200LT
- VROC: 32197
Skrobel ma rację. Jak tylko rano aku da radę ruszyć silnik, a do pracy nie masz 200 metrów, to można jeździć, dopóki solą nie sypią. Przynajmniej sam tak robię
MaciekSz
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
Jest: K1200LT
Był VN 1700 Nomad B&W, Vulcan S, VN 2000 Rogue, VN1600 Nomad, VN900 Custom Ebony LE,
Er6N, R1150RT
VROC #32197
- Słodki
- Miejscowość: Będzin
- Motocykl: "SPARTAN" 1700
- VROC: 0
Tak robię i ja
Dopóki można to trzeba korzystać z warunków jakie daje natura
Wyjeżdżam codziennie do pracy po godz.7 jest często na minusie,aku nie ma najmniejszych problemów z odpaleniem,jedynie początek trasy trzeba uważać szczególniej na drogę zanim gumy rozgrzejesz,do pracy jakieś 50 km,powrót ok.21 i na prawdę jest ok a moto nic nie dolega.
Najbardziej bawią mnie miny ludzi rano jak przejeżdżam koło ich domów,patrzą na mnie ze zdumieniem,skrobiąc przy tym szyby swoich samochadów
Dopóki można to trzeba korzystać z warunków jakie daje natura
Wyjeżdżam codziennie do pracy po godz.7 jest często na minusie,aku nie ma najmniejszych problemów z odpaleniem,jedynie początek trasy trzeba uważać szczególniej na drogę zanim gumy rozgrzejesz,do pracy jakieś 50 km,powrót ok.21 i na prawdę jest ok a moto nic nie dolega.
Najbardziej bawią mnie miny ludzi rano jak przejeżdżam koło ich domów,patrzą na mnie ze zdumieniem,skrobiąc przy tym szyby swoich samochadów
Nie ważne dokąd
Ważne że jeden ślad za tobą
Ważne że jeden ślad za tobą
- Skrobel
- Miejscowość: Piaseczno
- Motocykl: Nomad 1700, VN900 LT, był VN800-B3, VN1500-L4
- VROC: 35582
Ja ostatniej zimy też trzymałem moto w zwykłej hali garażowej w podziemiach bloku. Temperatury w granicach rozsądku, zdarza się, że jeśli jest ostry mróz na dworze to w środku spada poniżej 0. Ale ja nie mogłem sobie odmówić odpalenia moto raz na jakiś czas (3-4 tygodnie), a nawet 2 razy wyjechałem nim na zewnątrz i tam sobie pochodził z pół godzinki. Także aku nie wyjmowałem. Na wiosnę nie pomyślałem o ładowaniu tylko po prostu zacząłem jeździć.
LwG
Łukasz czyli Skrobel
Łukasz czyli Skrobel
- Kubrick
- Miejscowość: Krk
- Motocykl: Kawasaki VN 800 CL
No ale ja na pewno nie będę moto odpalać w zimie. Generalnie mam zawsze śniegu po pas przed tym garażem, w którym stałby zamknięty.
Chyba zaryzykuję i nie wyjmę. Na wiosnę spróbuję odpalić, jak nie ruszy to wtedy prostownik. A czy jakby odpalił, to potem nie ma już potrzeby doładowywania go prądem, bo się to jakby "uzupełni" samo podczas jeżdżenia...?
Chyba zaryzykuję i nie wyjmę. Na wiosnę spróbuję odpalić, jak nie ruszy to wtedy prostownik. A czy jakby odpalił, to potem nie ma już potrzeby doładowywania go prądem, bo się to jakby "uzupełni" samo podczas jeżdżenia...?
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Akumulator na zimę lepiej wyjąć i podładowywać.
Polecam lekturę tego artykułu:
http://regiomoto.pl/portal/porady/ladow ... -i-rodzaje
Polecam lekturę tego artykułu:
http://regiomoto.pl/portal/porady/ladow ... -i-rodzaje
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do Swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"
- ciecio
- Miejscowość: Gdańsk
- Motocykl: Kawasaki Vulcan 900 Classic
- VROC: 36107
Regularne podładowywanie akumulatora w zimie, wydłuży jego żywotność i o to najbardziej tutaj chodzi.
Dlatego też właśnie wymyślono specjalne zimowe ładowarki.
Dlatego też właśnie wymyślono specjalne zimowe ładowarki.
"Wojną zachwycają się tylko ci, którzy nigdy jej nie poznali" Erazm z Rotterdamu
- Mayones
- Miejscowość: B-B
- Motocykl: VN800->K1200RS->R1200GS
Jak paliwo się skończyło przy 160 km na liczniku to coś nie teges skoro rezerwa wchodzi w grę przy ok 200 km/h, u mnie kilka km po rezerwie wchodziło do baku ok 11,5 litra, Skrobel 180 km/h
Jak spaliłaś 15 litrów paliwka na 160 km to daje średnie spalanie 9,37 l/100 km
może gdzieś ucieka paliwo ?, u mnie przy nieszczelnym kraniku powoli sobie kapało pod filtrem powietrza, wiadomo się to ulatnia to jakichś plam zbytnio po tym nie widać.
Ja na pełnym zbiorniku miastowej jazdy (podczas prowadzonych przeze mnie badań zasięgu vulcana ) nakręciłem nieco ponad 280 km, jak mniemam przy spokojnej jeździe na trasie 300 musi nakręcić
Jak spaliłaś 15 litrów paliwka na 160 km to daje średnie spalanie 9,37 l/100 km
może gdzieś ucieka paliwo ?, u mnie przy nieszczelnym kraniku powoli sobie kapało pod filtrem powietrza, wiadomo się to ulatnia to jakichś plam zbytnio po tym nie widać.
Ja na pełnym zbiorniku miastowej jazdy (podczas prowadzonych przeze mnie badań zasięgu vulcana ) nakręciłem nieco ponad 280 km, jak mniemam przy spokojnej jeździe na trasie 300 musi nakręcić