Sprzęgło hałasuje przy ruszaniu na zimnym vn750
Sprzęgło hałasuje przy ruszaniu na zimnym vn750
Witam
w moim vn 750 zaraz po odpaleniu przy pierwszej próbie ruszenia kiedy olej jest zimny przy puszczaniu klamki sprzęgła słychać jakiś dziwny hałas, jakby tarcie (głośny dosyć bo sie ludzie ogladają ). Przy zmianie biegów jest już ok. Po rozgrzaniu mogę ruszać i słysze cisze - wszystko jest ok. Ktoś ma jakiś pomysł co może dziać się ze sprzęgłem ?
w moim vn 750 zaraz po odpaleniu przy pierwszej próbie ruszenia kiedy olej jest zimny przy puszczaniu klamki sprzęgła słychać jakiś dziwny hałas, jakby tarcie (głośny dosyć bo sie ludzie ogladają ). Przy zmianie biegów jest już ok. Po rozgrzaniu mogę ruszać i słysze cisze - wszystko jest ok. Ktoś ma jakiś pomysł co może dziać się ze sprzęgłem ?
Ostatnio zmieniony czw mar 06, 2014 przez squid, łącznie zmieniany 1 raz.
- marecki1981i
- Miejscowość: koniec swiata
- Motocykl: Kawsaki VN 900
- VROC: 0
Chyba mam podobnie...dodam ze nie zawsze,na zimnym tak do 2km slychac tak jakby cos ocieralo o obudowe i dzieje sie tak tylko podczas obciazenia w czasie jazdy (nacisne klamke sprzegla to przestaje), ciezko stwierdzic z ktorej strony bo dzieje sie to tylko podczas jazdy...co to ? pojecia nie mam...raz pojechalem z tym do mechanika to mi powiedzial ze VNy tak maja, to mu podziekowalem delikatnie
- wojtas30vn
- Miejscowość: Przemyśl
- Motocykl: Kawasaki VN 750
- VROC: 0
- Tiszo
- Miejscowość: Stary Dybów
- Motocykl: VN 2000
- VROC: 32243
Trafna uwaga, tyle że wał jest po drugiej stronie, więc najpierw należy ustalić gdzie jest hałas, oczywiście nie eliminuje wału, problem może być w przekładni tam może być wytarty zabierak który może powodować swego rodzaju uderzenie przy zaprzęganiu co odczuwalne może być jako stuk czy szarpnięcie przy większym wytarciu, osobiście nie spotkałem się z taką awarią ale jeżeli chodzi o łożyska przekładni to już takTomson pisze:Witam.
A ja się zastanawiam czy to jest sprzęgło , a może to wał kardana? Bo mu mnie tez są takie dolegliwości.
pozdo
Można też sprawdzić krzyżak wału czasami się psują znaczy wybijają i mają luz.